Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Sie zastanawiam

czy moze ktos isc za mnie na rozprawe

Polecane posty

Go艣膰 Sie zastanawiam

mam takie pytanie mam rozprawe w sadzie o podwyzke alimentow i ustalenie kontaktow ojca z dzieckiem ja zlozylam wniosek do sadu ale no niestety szef nie chce mi dac wolnego grozi mi ze mnie wyzuci czy w tej sytuacji moge kogos uprawomocnic zeby byl na tej rozprawie zamiast mnie??

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Sie zastanawiam
niech ktos mi podpowie prosze :(

Udost臋pnij ten post

napisz do s膮du list lub wyznacz pe艂nomocnika np matk臋:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Sie zastanawiam
tak wlasnie o tym myslalam ale boje sie ze to bedzie zle o mnie swiadczylo ze nie pojawilam sie na tej sprawie no ale przeciez nie moge stracic pracy :(

Udost臋pnij ten post

Sad to te偶 ludzie masz prawo wyznaczyc pa艂nomocnika, kogo chcesz. i sprawa si臋 odb臋dzie na pismie wyjasnic 偶e pracujesz i nie mozesz pojawic sie na rozprawie ze wzgledu na pracodawce...s膮d to rozumie ;)

Udost臋pnij ten post

Kto mo偶e by膰 pe艂nomocnikiem ( art. 87 kodeksu post臋powania cywilnego ): Art. 87 [Osoby mog膮ce by膰 pe艂nomocnikami] [Pi艣miennictwo : 3] 搂 1.51) Pe艂nomocnikiem mo偶e by膰 adwokat lub radca prawny, a w sprawach w艂asno艣ci przemys艂owej tak偶e rzecznik patentowy, a ponadto osoba sprawuj膮ca zarz膮d maj膮tkiem lub interesami strony oraz osoba pozostaj膮ca ze stron膮 w sta艂ym stosunku zlecenia, je偶eli przedmiot sprawy wchodzi w zakres tego zlecenia, wsp贸艂uczestnik sporu, jak r贸wnie偶 rodzice, ma艂偶onek, rodze艅stwo lub zst臋pni strony oraz osoby pozostaj膮ce ze stron膮 w stosunku przysposobienia. [Akty wykonawcze: 7] [Pi艣miennictwo : 1] 搂 2.52) Pe艂nomocnikiem osoby prawnej lub przedsi臋biorcy, w tym nie posiadaj膮cego osobowo艣ci prawnej, mo偶e by膰 r贸wnie偶 pracownik tej jednostki albo jej organu nadrz臋dnego. Osoba prawna prowadz膮ca, na podstawie odr臋bnych przepis贸w, obs艂ug臋 prawn膮 przedsi臋biorcy, osoby prawnej lub innej jednostki organizacyjnej mo偶e udzieli膰 pe艂nomocnictwa procesowego - w imieniu podmiotu, kt贸rego obs艂ug臋 prawn膮 prowadzi - adwokatowi lub radcy prawnemu, je偶eli zosta艂a do tego upowa偶niona przez ten podmiot. [Akty wykonawcze: 1] 搂 3.53) W sprawach o ustalenie i zaprzeczenie pochodzenia dziecka i o roszczenia alimentacyjne pe艂nomocnikiem mo偶e by膰 r贸wnie偶 przedstawiciel w艂a艣ciwego w sprawach z zakresu pomocy spo艂ecznej organu jednostki samorz膮du terytorialnego oraz organizacji spo艂ecznej, maj膮cej na celu udzielanie pomocy rodzinie. 搂 4.54) W sprawach zwi膮zanych z prowadzeniem gospodarstwa rolnego pe艂nomocnikiem rolnika mo偶e by膰 r贸wnie偶 przedstawiciel organizacji zrzeszaj膮cej rolnik贸w indywidualnych, kt贸rej rolnik jest cz艂onkiem. 搂 5.55) W sprawach zwi膮zanych z ochron膮 praw konsument贸w pe艂nomocnikiem mo偶e by膰 przedstawiciel organizacji, do kt贸rej zada艅 statutowych nale偶y ochrona konsument贸w. 搂 6.56) W sprawach zwi膮zanych z ochron膮 w艂asno艣ci przemys艂owej pe艂nomocnikiem tw贸rcy projektu wynalazczego mo偶e by膰 r贸wnie偶 przedstawiciel organizacji, do kt贸rej zada艅 statutowych nale偶膮 sprawy popierania w艂asno艣ci przemys艂owej i udzielania pomocy tw贸rcom projekt贸w wynalazczych.

Udost臋pnij ten post