Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ogniska endometriozy

Polecane posty

Gość gość

ginekolog poinformowal mnie ze mam 2 ogniska endometriozy na szyjce macicy. Chce mi to wymrozic. Troche się boje tym bardziej ze staramy sie z mezem o dziecko. Czy ktoras z was ma podobne schorzenie? Czy konieczne jest wymarazanie tego?

Gość gość
chyba coś ci się pomyliło z tymi ogniskami endometriozy na szyjce macicy :D Endometrioza to błona wycielająca macicę i jej przerost to własnie endometrioza. I na szyjce macicy jej nie ma :) Na szyjce macicy możesz mieć dwa ogniska nadżerek co najwyżej i to sie wypala

Gość trampkolina
hola hola , można miec endometrioze na szyjce macicy nawet , i w wielu innych miejscach bo endometrioza ma charakter "wędrujący" poczytaj sobie na wikipedii endometrioza

Gość Specjalista Medycyny
Ogniska endometriozy mogą rozprzestrzeniać się wszędzie, także mogą sie ulokować w obrębie szyjki macicy. Zamrożenie tego jest dobrym wyjściem, ale musisz mieć świadomość, że masz endometrozę i takich ognisk możesz mieć pełno w całej jamie brzusznej i choroba ta będzie postępowała. Najlepszą rada jest szybkie zajście w ciąze, gdyż hormony wydzielane podczas ciazy w wielu wypadkach hamują przebieg choroby , a nawet zupełnie ją eliminują. Gdy endometrioza jest zaniedbana, w późniejszych stadiach prowadzi do niepłodności.

Gość gość
Specjalista Medycyny ____ dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie - te ogniska lekarz wykrył mi podczas normalnego badania ginekologicznego, na oko stwierdził że to endometrioza. Czytałam że aby być pewnym że się ma endometriozę potrzebne są dodatkowe badania. Nie wiem więc czy powinnam się poddać temu zabiegowi. Mam też bolesne współżycia, czy te ogniska mogą być tego przyczyna?

faktycznie 100% postawienie diagnozy umożliwia wyłącznie wykonanie badania histopatologicznego (wycinek i analiza), natomiast doświadczony lekarz na podstawie dodatkowych objawów towarzyszących zmianie może postawić diagnozę. Zapewne masz bardzo bolesne miesiączki, obfite krwawienia i plamienia między cyklami? Bolesna współżycia jak najbardziej mogą być przyczyną endometriozy. Zabiegowi powinnaś się poddać, jest nieinwazyjny i nawet w przypadku źle postawionej diagnozy będzie pomocny.

Gość gość
Specjalista Medycyny ____ no własnie moje miesiączki są bezbolesne, bardzo skąpe ale mam nieraz plamienia miedzy okresami. Czy taki zabieg boli? Obawiam się trochę, bo mi sprawia ból nawet samo badanie ginekologiczne (chodzi mi tu o wziernik)

Gość gość
mam jeszcze pytanie- zabiegowi trzeba się poddać po miesiączce. Okres mam mieć 30.12.2013 ile mam więc czasu na poddanie się zabiegowi? Czy termin 06.01.2014 mógłby być odpowiedni?

Zabieg nie jest bolesny, tego się nie obawiaj. Termin 06.01.2014 zabiegu będzie odpowiedni.

Gość gość
Bardzo dziękuję za poradę, pozdrawiam:)