Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość djddjcnjdcnicnjece

zgubilam dowod a musze wracac do polski

Polecane posty

Gość djddjcnjdcnicnjece

Witam, Mieszkam w Londynie.Zgubilam dowod osobisty ,ktory byl moim jedynym dokumentem.Nie mam nic,paszportu,prawa jazdy,po prostu nic. Bylam w trakcie szukania pracy wiec teraz mam bardzo utrudniona sytuacje,gdyz wszedzie pracodawcy wymagaja dokumentow. Chcialabym wrocic do Polski jak najszybciej,bo koncza mi sie srodki do zycia. Mam pytanie,czy jesli zloze wniosek o paszport na powrot do Polski,to bede mogla wrocic do UK ? Ktos mi mowil,ze jesli wyjedzie sie na takim paszporcie,to przy odbiorze trzeba podpisac jakies oswiadczenie, ze nie wraca sie do Anglii przez nastepne 10 lat. A ja chcialabym wyrobic dowod w Polsce i tu wrocic. W ambasadzie kazdy mowi cos innego,z kimkolwiek bym nie rozmawiala,kazdy mowi inna wersje,juz sie pogubilam. Wizyte w ambasadzie mam 19 listopada,wtedy chcialabym zlozyc wniosek o paszport 10-letni,tylko nie wiem czy jest sens skoro musze wrocic do Polski wczesniej,bo nie utrzymam sie ze swoich oszczedosci do czasu jego wyrobienia. Prosze,doradzcie cos ;(

Gość gość
idziesz do konsulatu Polski w Londynie i składasz wniosek o wydanie paszportu tymczasowego

Gość djddjcnjdcnicnjece
tylko na tymczasowy czeka sie dwa-trzy tygodnie i zeby taki dostac,trzeba tez zlozyc wniosek o 10-letni,bo pytalam. Tylko jesli nie bede mogla juz tu wrocic,to nie ma sensu zebym placila tyle kasy na paszport ktorego nie dostane ( dlatego pytam czy bede mogla wrocic do UK ,jesli wyjade na paszporcie na sam powrot do Polski ),bo taki trwa krotko,nawet kilka dni. I czy moglabym wtedy zrobic dowod w Polsce i wrocic tutaj

Gość gość
w ambasadzie nie potrafią ci powiedzieć, a my mamy wiedzieć?

Gość gość
powiedz ze zostal ukradziony-wtedy inaczej na to patrza ,bezproblemowo.

Gość djddjcnjdcnicnjece
Pytam,bo moze ktos mial podobny problem...

Gość debbithomas
nie zrobilas nic zlego, nie zlamalas prawa, po prostu zgubilas dowod osobisty, jesli tylko nikt nie narobil na twoje nazwisko dlugow, albo ty sama sie nie pozbylas dowodu w glupi sposob (mam na mysli cos nielegalnego przez co dowod ci wzieli) nie ma powodow do obaw, dlaczego nie mialabys miec prawa do powrotu? nie jestes nielegalna emigrantka jak rozumiem, szukalas tylko pracy, nie jestem nawet pewna czy musisz wracac do polski, ale pewnie chcesz, na pewno taniej jest wyrobic paszport w polsce, ale przeciez idziesz do ambasady tak czy siak, powiedz co sie stalo, oni sa od tego zeby ci pomoc, wlasnie po to jest ambasada

Gość debbithomas
jak powie ze zostal ukardziony to spytaja czemu nie zglosila na policje, geniuszu

Gość djddjcnjdcnicnjece
Wlasnie z tego co widzialam ostatnio,oni wszyscy maja gleboko w d**ie za przeproszeniem co sie dzieje z Polakami,kazdy jakby pracowal tam za kare. Pani w okienku doslownie smiala mi sie w twarz, bo nie wiedzialam jakie dokumenty zlozyc i gdzie. Teraz mam kolejna wizyte i nie dam sie tak latwo zbyc. Pieniadze sie koncza,nie moge pozwolic sobie na wyladowanie na ulicy. Musze miec tylko pewnosc, ze jak wyjade na takim paszporcie na sam powrot,to bede mogla wrocic. Podobno to jakies ''nowe rzady Camerona'' zeby zminimalizowac ilosc imigrantow,nie wiem..tak mi ktos powiedzial.Dlatego boje sie, ze pozniej juz nie bede tu miala wstepu ;( Ale w ostatecznosci nie bede miala wyjscia,nie moge byc bezdomna

Gość gość
Po pierwsze, to musisz zgłosić na policję, że zgubiłaś, ukradli, zginął ci ten dokument. Potem wyrobić paszport tymczasowy, innej drogi chyba nie ma.

Gość djddjcnjdcnicnjece
Juz zglosilam to na policji,zgubienie.Ale w ambasadzie nawet nie chcieli kwitku z komisariatu

Gość gość
debbithomas jak powie ze zostal ukardziony to spytaja czemu nie zglosila na policje, geniuszu X GENIUSZU a co za problem zglosic-bo moim zdaniem to to samo co zguba. a i koszta wtedy sie nie pokrywa:) za wyrobienie nowego dokumentu.

Gość gość
Ktos mi mowil,ze jesli wyjedzie sie na takim paszporcie,to przy odbiorze trzeba podpisac jakies oswiadczenie, ze nie wraca sie do Anglii przez nastepne 10 lat. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx co to jest za farmazon,czy to jest prowokacja?????? :D:D:D:D:D musialam sie usmiac z tego tekstu:D

Gość djddjcnjdcnicnjece
Pokrywa sie ale znacznie mniejsze,gdybym nie poszla na komisariat to prawie 250 funtow musialabym zaplacic a tak za tymczasowy+10-letni jakies 140... Za paszport na sam wyjazd do Polski zaplacilabym 30...Musze teraz liczyc sie z kazdym funtem,dlatego zalezy mi zeby to wiedziec. Chcialabym ten ostatni paszport zrobic...ale rownoczesnie wrocic tu z powrotem..ehh

Gość gość
problem to będzie jak się okaże że ktoś z niego skorzystał i np. narobił długów na twoje nazwisko.

Gość djddjcnjdcnicnjece
nawet mnie nie straszcie ;( To co wtedy ? nawet zaswiadczenie i zgubieniu nie wystarczy ?

Gość gość
nawijasz prowokacje,sama juz sie gubisz w temacie......... szkoda pisania

Gość djddjcnjdcnicnjece
ze co prosze ?! chyba ty sie gubisz,zadalam konkretne pytanie.Po co mialaby to byc prowokacja? jakos nie do smiechu mi w tej sytuacji.Za dwa tygodnie moge zostac bez dachu nad glowa a ty mi o prowokacjach

Gość gość
niw rozumiem dlaczego nie mozesz wrocic do anglii jak wyjedziesz do polski?bo co?

Gość djddjcnjdcnicnjece
Nie wiem wlasnie,podobno tak sie prawo zmienilo,nie wiem czy to prawda,mowil mi to znajomy i byl pewien w 100%, ze tak jest ale teraz to juz ja nie jestem pewna.. Moge poczekac w Polsce te 4 tyg na nowy dowod,byle bym tylko nie byla juz tam uwieziona

Gość gość
jakie prawo?ze jak zgubisz dokument to masz zakaz wstepu do anglii?smieszne

Gość debbiethomas
oni niech zgrywaja cierpietnikow a ty rob swoje, miej sobie swoj kwitek, bo teraz nie chcieli a nastepnym razem zapytaja, szczegolnie jesli widzilas jakie maja nastawienie, moga sobie robic co chca, a tobie i tak musza pomoc, a na pewno musza przyjac wniosek a co za tym idzie wydac ci dokument, nic sie nie przejmuj babiszonem w okienku, sprawdz online jakie dokumenty potrzebujesz zeby zlozyc wniosek, i poczytaj tam tez jakie masz prawa, ile to trwa itd, tak, ze jak tam pojdziesz to nie beda ci wciskac ciemnoty, ja tez mieszkam zagranica, skaladalam tu wniosek o paszport w konsulacie, dostalam w takim terminie jak dostalabym w polsce czyli do miesiaca, jedyna roznica miedzy paszportem wydanym w polsce a zagranica jest to, ze jest w nim napisane iz zostal wydany przez konsulat w miescie .... i to wszystko, nigdy nie mialam problemow z wjazdem i wyjazdem do jakiegokolwiek kraju na swiecie, mimo iz stoi tam ze jestem narodowosci polskiej a paszport wydany jest w innym kraju nie wiem czy ambasada zglasza gdziekolwiek, ze taka a taka osoba dostala paszport tymczasowy, i zastanawiam sie teraz czy jest to wogole mozliwe by dostac taki paszport tylko po to by wyrobic sobie dokumenty w polsce ( mi odmowiono wydania takiego paszportu, ale jak wspomnialam dostalam 10-letni bez problemu) no nie ma wyjscia trylko czekac na wizyte w ambasadzie, ale przygotuj sie do niej dobrze, wystarczy jak wspomnialam sprawdzic wszystko online

Gość djddjcnjdcnicnjece
debbie : ja wiem, ze na zwyklym paszporcie mozna podrozowac normalnie ale miesiac tutaj sie nie utrzymam,dlatego jedyne moje wyjscie to bedzie zrobienie paszportu na sam powrot do Polski, bo trwa to kilka dni. Zapytam w trakcie wizyty, nie ma innego wyjscia,na razie nie bede skladac wniosku o 10-letni,bo i tak musze wrocic szybciej i tak.. ;(

Gość djddjcnjdcnicnjece
Dzieki za rady,oby bylo wszystko ok ..

Gość djddjcnjdcnicnjece
dzieki wielkie za pomoc!!

Gość Zalamana 80
Witam , mam problem ojciec dziecka zabral mi dowod malego i nie chce oddac. W tym momencie jestem w UK ale chce za wszelka cene wracac do PL z malym. Posiadam tylko akt urodzenia dziecka no i swoj dowod. Dodam ze maly byl urodzony w polsce i tam jest zameldowany. Czy ktos jest w stanie mi pomoc i powiedziec czy z samym aktem urodzenia wypuszcza mnie z uk??