Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Twierdzicie

Polecane posty

Gość gość

czytam i nie mogę uwierzyć dziecku nic się nie stania jak sobie trochę popłacze. Tylko, że dzieci nie płaczą bez powodu. problem trzeba pomóc rozwiązać i nie ma płaczu. Dziecka nie można brać na ręce czy przytulać jak np. coś go boli niech sobie radzi samo. Żenada co za metody wychowawcze to są matki czy roboty i później bo taką młodzież mamy. Trzeba przytulać uświadamiać aby dziecko przyszło i powiedziało o problemie rodzicowi a nie szuka później pomocy u kolegów bo do rodziców.

Gość gość
Mylisz się. Dzieci czasem płaczą z bardzo błahych powodów, bo tak się komunikują z rodzicami! Dziecko nie powie 'włącz mi jeszcze raz karuzelke" tylko będzie wyć! Język dziecka trzeba poznac- rodzajów płaczów jest bardzo dużo. Jednak by je poznać trzeba dac mu trochę popłakać ;)

Gość gość
Dziecko chce jesc- placze, dziecko chce pic- placze, dziecko sie nudzi- placze, dziecko cod boli- placze, zabierasz dziecku baterie z raczek- dziecko placze itp. Wiec co za sens brania dziecka na rece za kazdym razem. Pozwol, ze to rodzice wlasnych dzieci beda decydowac czy placz ich dziecka to kaprys czy prozba o pomoc I rowniez decydowac co dla nich jest kaprysem:)

Gość gość
Zabieram dziecku baterię mówię nie wolno. Daje coś do raczek na zamianę albo wcześniej pytam zamienimy się oddaje przedmiot. Jeśli płacze przytulam i płacz przechodzi jak dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Moja recepta na moje dziecko. Każdy wychowuje jak chce.

Gość gość
Ucz zamiany a bedziesz potem wymieniac w sklepie zabawki za 200 zloty na te tansze. Jak mocno przytulisz to moze dziecko sie zgodzi :) wychowuj swojego misia przytulisia jak chcesz ale nie mow nam co jest najlepsze dla naszych dzieci.

Gość gość
ja moje zawsze tuliłam i tule a moja matka mnie nigdy nie tuliła suka nawet jak w wieku 25 lat zostawiłam chłopaka swojego życia żeby jej spłacać za studia i pomagać dalej wyzywała i wyśmiewała dziś mam to gdzieś nie widziałam jej 10 lat nie tęsknie i jedyne za co mogę jej podziękować to że cisnęła na mnie żebym studiowała Endokrynologię

Gość gość
ja nigdy nie pozwalałam na placz mojego synka jak był mniejszy.teraz jest już duzy i powie co i jak.tez jestem przeciwna takim metodom

Gość justyss
Oj uwierz że ucząc dziecka "zamiany" to wcale nie jest dobre wychowywanie. W szkole tez w zamian za nauke i dobre oceny będziesz mu np płacić? To jest coś podobnego tylko dostosowane do innego przedziału wiekowego. I Tak jak ktoś napisał że sa różne rodzaje płaczu i zeby go poznac dziecko musie sobie popłakac czasem. Owszem ja mogę nie pozwalać na płacz i za każdym razem przytulać, brac na ręce itd ale jak bym nie miała żądnych innych obowiązków. Mnie tez mama nie przytulała i np uznawała że jak mnie będzie przytulać, czy dawać buziaka czasem to mnie rozpieści. Ja swoje dziecko bardzo dużo przytulam i to nie wtedy kiedy akurat płacze. Bez powodu, po prostu. Jeżeli natomiast jest to płacz z nudów, czy że czegoś nie wolno i wytłumaczenie (u starszych dzieci) nie działa to dziecko zostawiam i mówie że jak się uspokoi to porozmawiamy.

Gość gość
ta tak zwana "zamiana" to nic innego jak odwracanie uwagi i jest to jedna z podstawowych metod stosowanych przy małych dzieciach i polecanych przez specjalistów - u mnie sie świetnie sprawdzała jak synek był mały i w żaden sposób nie wpłynęła na jego późniejsze zachowania i tak sobie myślę , że poza momentami , kiedy mu np szły 4 piątki na raz i musiało go boleć jak s*******n, moje dziecko nigdy nie płakało dłużej niz 30 sekund, i jakoś nie wyrósł na rozpieszczonego, egoistycznego maminsynka a wręcz przeciwnie w rodzinie mam taką sucz, co to nie przytula dziecka " bo nie", " bo c**a nie facet wyrośnie" - dziecko tuli sie do kogokolwiek i boje sie że to sie kiedys skończy tragedią, jak tak będzie poszukiwal bliskości i ciepla nawet u obcych....

Gość gość
brak reakcji na kazdy placz dziecka nie musi byc rownoznaczny z brakiem wiezi, czulosci... Moge syna przytulac kiedy zechce, ale jak placze histerycznie bo chce sie bawic nozyczkami, to nie pozwole mu przeciez na to. A jak tak histeryzuje, to moja chec przytulenia go wrecz poglebia jego placz, bo nawet kiedys probowalam

Gość gość
teraz trwa akcja przytulenie ma znaczenie. Proponuje się zorientować :) Autorko ja też tego nie rozumiem. Biore moje dziecko i przytulam ZA KAŻDYM razem gdy płacze. Moja mama robiła ze mną to samo i jaki miała efekt: koleżanka nas się pytała o miesiączkę, ukrywała to że ma chłopaka. Ja: rozmawiam do dziś z mamą o wszystkim. Mam problem rozmawiam z nią. Nawet mój mąż jest "związany" bardziej z moją niż swoją mamą :) mój mąż na początku robił tj pisałaś-a ja ineczej odkąd mąż zmienił zachowanie na "moje" syn szaleje za nim tj za mną, wcześniej wolał mnie :) Ale niech każdy wychowuje jak chce.