Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

KIEDY UBIERACIE CHOINKE

Polecane posty

Gość gość

U mnie zawsze w Wigilię rano lub w południe albo dzień przed, a u was?

Gość gość
Dużą przeważnie dzień ,dwa przed wigilią a małą dzieci mają dużo wcześniej postawioną

Gość poli30
tak z 3-4 dni przed wigilią

Gość gość
U mnie ze względu na dzieci ubiera się jakieś 3 tygodnie przed świętami bo nie mogą się doczekać. I zawsze ksiądz po kolędzie chodzi około 15 grudnia więc wypada żeby była już choinka wystrojona

Gość gość
U mnie zawsze 2 dni przed lub w Wigilię. Wtedy najfajniej "smakuje" takie ubieranie ;)

Gość gość
Najpierw muszę sprzątnąć porządnie cały dom bo jakoś tak u nas na Święta zawsze się sprząta każdy kąt a dopiero potem ubieram więc zazwyczaj to jest tuż przed albo dopiero w wigilię. Ja gotuje a dzieci ubierają ;)

Gość gość
parę dni przed Wigilią

Gość gość
ksiądz po kolędzie 15 grudnia?gdzie tak jest,w chinach? zawsze myślałem że kolęda jest po świętach dopiero?

Gość gość
u mnie dzien przed Wigilia, juz nie moge sie doczekac :)

Gość gość
Gość powyżej - w większych miastach księża zaczynają wcześniej, bo jest dużo wiernych. W`W-wie parę lat temu była sytuacja, że skończyli kolendę na krótko przed Wielkanocą, dlatego teraz zaczynają wizyty duszpasterskie już po 1 listopada. A odpowiadajc na temat - w moim domu na Mikołajki, czyli na 6 grudnia się ubierało, bo wtedy pod choinką były prezenty, a nie na gwiazdkę.

Gość mauabasia
"2013-11-14 18:40:19 [zgłoś do usunięcia] gość ksiądz po kolędzie 15 grudnia?gdzie tak jest,w chinach? zawsze myślałem że kolęda jest po świętach dopiero? " To chyba Ty jesteś z Chin i nie masz pojęcia. Jest wiele parafii, w których wizyty duszpasterskie zaczynają się w okresie adwentu. W mojej rodzinnej parafii też ksiądz co roku był bardzo wcześnie, jeszcze przed ubraniem choinki.

Gość gość
a ja mysle,ze ubierac choinke jak pokaza sie reklamy w telewizji czyli po 1.11 :P :D

Gość do maua basia
a coś ty taka przemondrzała?

Gość gość
Ja ubieram ok.10 grudnia.Przede wszystkim dlatego,ze podczas ubierania zabrudzony jest caly pokoj.Igly choinki,brokat z bombek,itd.Nie mam czasu,ani ochoty na sprzatanie tego w Wigilie.A ksiedza mialam w zeszlym roku juz 6.12..Dajecie ksiedzu kase?Jesli tak,to ile?Ja nie daje..

Gość gość
Dzień przed Wigilią, aby w Wigilię było już w domu czysto - choinka z plantacji.

Gość gość
Jak ksiądz przychodzi w adwencie zawieszam wieniec adwentowy, a choinkę dzień przed wigilią stawiam

Gość gość
Ja księdza nawet nie wpuszczam. Po co wpuszczać obcego faceta do domu? Przecież on przychodzi tylko w jednym celu - pieniądze.

Gość gość
Nigdy nie zaszkodzi księdza wpuścić żeby poświęcił, a jak kasy żałujesz to zawsze możesz nie dawać i kupić sobie browara albo paczkę fajek za to czy co tam lubisz, jeśli tylko po nią przychodzi jak piszesz to za rok nie zapuka...

Gość gość
juz ubralem :classic_cool:

Gość gość
Tradycyjnie, rano w Wigilię albo najwcześniej dzień przed. Święta to mają być święta, coś wyczekanego, a choinka jest jednym z tych elementów wyczekiwanych, jak się ją postawi zbyt wcześnie to i urok traci, i święta zamieniają sie w jakieś rozciągnięte jak guma do gaci i bezsensowne choinkalia.

Gość gość
W tym roku nie ubieram. Wjeżdżam na jakis wieżowiec i skaczę z dachu.

Gość gość
ja tez tylko w wigilie ubieram, ew dzien przed wieczorem... Wtedy czuc caly urok i klimat jak juz jest takie wyczekiwanie na ta wigiljna kolacje z rodzina :)

Gość Wielka Cindy
Gdy byłam dzieckiem, ubierałam choinkę w Wigilię. Teraz jestem mamą dwójki dzieci i one ubierają choinkę w najbliższą sobotę jaka przypada przed Wigilią. Chyba, że Wigilia przypada właśnie w sobotę, to trochę wcześniej...

Gość poli30
a jakie macie choinki,sztuczne czy zywe?...ja co roku mam zywą w doniczne,srebrny świerk

Gość gość
Choinkę kupuje tata zawsze z 2-5 dni przed świętami a ubieramy jak tacie sie zachce ją oarnąć i wstawic w stojak i dociąć :D ale nigdy w wigilie - zazwyczaj wigilia jest u mnie w domu jako że rodzice posiadają największy salon w którym wygodniej wszystkich posadzić i wjechać wózkiem inwalidzkim - babci. Więc w wigilię jest masa innych rzeczy do zrobienia

Gość gość
Wielka Cindy, a czemu akurat w sobote? Bo dzień wolny i jest czas czy może jakiś przesąd? ;)