Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

EllaOne w trakcie lub chwile po owulacji

Polecane posty

Gość gość

Mam pytanie odnośnie działania EllaOne już w trakcie owulacji, lub chwilę po. Ulotkę przewertowałam już kilka razy, czytałam charakterystykę produktu leczniczego publikowaną przed jego dopuszczeniem do obrotu i nurtuje mnie jedna rzecz. Wszędzie jest napisane, że EllaOne działa głównie poprzez opóźnienie lub hamowanie owulacji i to jest główny mechanizm jej działania ("ellaOne wpływa na aktywność naturalnego hormonu, progesteronu. Uważa się, że lek działa poprzez zatrzymanie uwalniania komórki jajowej przez jajniki." - cytat z ulotki). strasznie się denerwuję, bo ja brałam EllaOne prawdopodobnie już w trakcie owulacji. (stosunek dzień przed spodziewaną owulacją), potem kuł mnie jajnik, więc zakładam, że owulacja się zaczynała. Wzięłam dopiero po 36 godzinach, bo o ile z przepisaniem nie było kłopotów, to nawet w stolicy bardzo ciężko ją dostać. Objechałam około 15 aptek, w tym 4 całodobowe i dopiero w ostatniej udało się kupić. Skutki uboczne? Chyba tylko senność i lekkie kłucia w podbrzuszu. Zauważyłam też całkowity brak śluzu, więc zakładam, że w jakiś sposób działa, bo przed wzięciem tabletki zauważałam śluz typowo owulacyjny, więc wygląda na to, że tabletka go "zatrzymała". Obawiam się, że może nie zadziałać - skoro wzięłam ją już w trakcie jajeczkowania, przy czym mój gin uspokajał mnie, mówiąc, że EllaOne hamuje wydzielanie progesteronu, co znaczy, że jest skuteczna również po owulacji, bo progesteron jest konieczny do zagnieżdżenia i dalszego rozwoju... a może któraś z Was brała również "po" owulacji lub w trakcie i może coś powiedzieć na temat skuteczności? Odchodzę już od zmysłów, myślicie, że ryzyko ciąży jest duże? Pozdrawiam!

Gość gość
Ja również miałam identyczna sytuacje i czekam na miesiączkę oby przyszla

Gość gość
Ja brałam EllaOne w trakcie owulacji i zadziałała tak jak powinna. Ta tabletka nie tylko opóźnia owulacje, ale także, jeśli już do niej doszło, uniemożliwia zagnieżdżenie się zarodka :)

Gość gość
Właśnie się zastanawiam czy zadziała. Wzielam tabletke po 26 godzinach po stosunku. I nie ukrywam ze się denerwuje. Stosunek był przerywany na poczatku a później z prezerwatywa ale mimo wszystko się denerwuje. I zastanawiam czy jest duże ryzyko na ciąże?