Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

autoagresja a ciąża

Polecane posty

Gość gość

witam, choruję z autoagresji, dziś dowiedziałam się że jestem w 5 tygodniu ciąży. choroba na którą cierpię to zespół sjogrena, w Polsce niestety spotkałam się już przez lata ze sporą niewiedzą lekarzy na temat tej przypadłości. Czy któraś z obecnych tu mam lub przyszłych mam zna dobrego ginekologa, mającego pojęcie o zagrożeniach w ciąży u osoby z wadliwym układem autoimmunologicznym? Póki co dowiedziałam się, że dzięki temu, iż jak dotąd nie leczyłam się sterydami i nie mam wykrywalnych we krwi przeciwciał przeciwjądrowych szanse na donoszenie ciąży są duże. Z drugiej strony jestem świadoma, że należy zwrócić szczególną uwagę na serce dziecka, monitorować jego pracę i chciałabym trafić do lekarza, który ma doświadczenie z podobnymi pacjentkami. Z góry dzięki.

Gość gość
może napisz skąd jesteś, będzie łatwiej poradzić.

Gość gość
hej, ja choruję od 14 roku życia a autoimmunologiczne zap wątroby. początki były kiepskie- otarłam się o przeszczep... W wieku 22 lat zaszłam w nieplanowaną ciążę (miałam wtedy kiepskie wyniki badań..), oczywiście strach, panika, gastrolog kazał odstawić imuran a resztę brać bez zmian. Wyniki się poprawiły, ciążę donosiłam i mam zdrowego 7 letniego syna. potem za trzy lata kolejna ciąża i mam zdrową córę i od czasu porodu nie biorę leków (koniec ze sterydami po 11 latach!!!:) ), Teraz co jakiś czas robię bad kontr, wyniki są ok. AAAA-ja miałam przeciwciała przeciwjądrowe, przeciwkomórkowe i jeszcze jakieś trzecie, których nazwa mi uciekła. A co do lekarzy. przy pierwszej ciąży poszłam do tej samej przychodni, gdzie leczyłam się na wątrobę i trafiłam na takie wredne babsko- nie dość, że badała mnie bardzo mało delikatnie, przy 2 studentkach, nastraszyła, że macica nie wygląda na 6 tydz (na post. zwykłego badania) i że ciąża się prawdopodobnie nie rozwija, to jeszcze zadała pytanie, które mnie powaliła z nóg- czy gastrolog zezwolił na zajście w ciążę. Chodziłam prywatnie do lek, który pracował w tej samej klinice co gastrolog w razie w. ale poród i cała reszta bez komplikacji. przy drugiej ciąży (w miedzy czasie zmieniłam miejsce zamieszkania) chodziłam do mojej gin i dodatkowo na kontrole do poradni patologii ciąży (chociaż ta przebiegała książkowo) i miałam zalecenie na poród w szpitalu klinicznym, tak zrobiłam. Życzę powodzenia.