Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak zrobić barszcz czerwony

Polecane posty

Gość gość

Napiszcie proszę dokładny przepis.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
to zależy jak kto lubi. uważa sie że barszczu czerwonego nie powinno sie gotować i np moja teściowa robi tak że buraki gotuje na pół miękko, obiera, ściera na tarce o grubych oczkach, zalewa wrzatkiem, doprawia i tyle. natomiast ja Gotuje bo lepiej mi smakuje. zazwyczaj bez mięsa. do garnka daje trochę masla, cebule pokrojona w kostkę i przecisniety czosnek- zabek lub dwa. przesmazam chwilę i zalewam woda. daje ze 2liście laurowe, ziele angielskie, buraki pokrojone jak frytki, marchew, pietruszke i Seler. gotuje to do miękkosci warzyw, doprawiam i pycha do pierogow, uszek, krokietow czy pasztecikow a ja uwielbiam z ziemniakami polanymi podsmazona cebula.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nie gotuje się po dodaniu zakwasu, bo traci kolor.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Kiedy zakwas dodać ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jak już buraki są ugotowane, na sam koniec. Po dodaniu zakwasu tylko podgrzewasz nie dopuszczając do zawrzenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Po zagotowaniu się barszczu należy lekko zakwasić, żeby zachować kolor. Po ugotowaniu, doprawiamy kwasowo. Barszcz gotuję od lat 30, nie mam takiego wrażenia coby po zakwaszeniu tracił kolor, wręcz przeciwnie, jak się mocno zagotuje bez zakwaszenia to będzie brudno brązowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A robi się tak: gotujesz wywar z wołowinki (najsmaczniej) ale może być każdy wywar mięsny, potem dodajesz właszczyznę jak do rosołu. Jak się warzywa ugotują na miękko ( bo po zakwaszeniu nie zmiękną ci warzywa) wrzucasz buraczki pocięte w słupki. Zakwaszasz, właśnie dla koloru. Gotujesz, ale buraczki zawsze będą twardawe. Doprawiasz, dokwaszasz do smaku, jesz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jak sie ma łodygę kopru, takiego co to się daje do kiszenia ogórków to juz wogóle poezja :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
amita, a czym ty zakwaszasz? bo chyba nie zakwasem buraczanym, prawda?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Żartujesz sobie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytryną, jeśli nie mam kwasu buraczanego. Troszkę octu można dać, kwasek cytrynowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Z reguły mam zakwas, ale na szybko to cytryna, ocet lub kwasek cytrynowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja gotuję buraki pokrojone w połówki, daje kilka ząbków czosnku, wyciskam cytryny i bardzo dużo cukru.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
to widze że ja jeszcze inaczej robię barszcz buraki kraje w plasterki i wrzucam do wody (zimnej) i gotuje az się zrobią miękkie. nastepnie dolewam barszczu białego (nie żurku) z butelki żeby miał smak, czekam aż się zagotuje, potem podprawiam śmietaną, jeszcze raz gotuję. na koniec dodaje wiadomo sól i pieprz do smaku, obowiązkowo majeranek, troszkę soku z cytryny lub jak nie mam to zwykły kwasek (odrobina), i kroszę skwarkami ze słoniny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a ja robie na rosole dodaje buraki tarte gotuje razem z czosnkiem majerankiem przecedzam i po zagotowaniu dodaje troche octu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość boullue
Wstyd przyznać, ale mi barszcz z buraków nigdy nie wychodzi, dlatego robię taki z koncenctratu ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×