Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość autorka89

Ciąża BLIŹNIACZA a rozstepy

Polecane posty

Gość autorka89

Witam Was Dziewczyny. Jestem w polowie 6tc. Okazalo sie ze ciaza blizniacza. Martwie sie o brzuch. Jak to z Wami bylo? Ile przytylyscie, jak wielki byl Wasz brzuch, czy pojawily sie rostepy i czy skora na brzuchu Wam wisi? Ja jestem przerazona. Marzylam o jednym, a tu taki strzal po dwoch latach staran..

Gość gość
AZ TYLE ODPOWIEDZI??

Gość to jakies kpiny
i super..patrz żeby lamentwa były zdrowe a brzuch smaruj ciepla oliwka po umyciu się pomoze w 100 procentach...

Gość gość
szkoda ze tylko jedna odpowiedz

Gość dubletka
Musisz rozejrzeć się po rodzinie, czy kobiety mają rozstępy (mama, siostra), bo to raczej genetyczna sprawa i tak naprawdę żadne specyfiki nie pomogą. Wiadomo, smarować zawsze warto. U mnie rozstępów w rodzinie nie ma i ja tez nie miałam. Brzuch tak naprawdę nie wyróżniał się. Były kobiety w pojedynczej ciąży z większym brzuchem. Nawet położne się śmiały gdzie ja te dzieci mam. Urodziłam w 38 tc, dzieci w sumie ważyły 5,1 kg.

Gość gość
Rozstępy są nie tyle genetyczną sprawą, co kwestią tego jak się dbało o brzuch. Ja po ciąży bliźniaczej rozstępów zero, ale to dlatego, że od zawsze dbałam o skórę. Moja siostra po ciąży pojedynczej, a rozstępy kilometrowe! I nie kupuj specjalnie żadnych specyfików ciążowych- mi wystarczył najzwyklejszy balsam do ciała, ale wsmarowywany regularnie po każdej kąpieli. Przytyłam 18 kg. Po porodzie (kilka m-cy temu) zostało mi 5 kg na plusie, niestety:( Nie bardzo mam czas na ćwiczenia i dietę (jedzenie w pośpiech i niestety baaardzo nieregularne:( Żałuję trochę, że nie kupiłam pasa poporodowego, bo brzuszek trochę został:( Ale znam mamy bliźniaków, po których nie ma śladu ciąży, więc nie ma reguły!

Gość gość
nie wiem sama. Moja mama nie ma rozstepow po pojedynczych ciazach, a z kolei moja siostra ma sito na brzuchu, wiec geny raczej odpadaja

Gość gość
ja tez sie o to boje!! moja mama nie miala rozstepow za to moja siostra i ja mamy!! ja waze troche wiecej i tylam i chudlam dlatego mam rozstepy an brzuchu mimo ze wcale duzy nie byl tyko lekko dostajacy a smaruje odkad pamietam :/ chyba bede miala niezle sitka na brzuchu po ciazy :/

Gość gość
Ja wygladalam, jak w ciazy blizniaczej, choc urodzilam 1 dziecko, ale ze wzgl. na za waska miednice, dziecko umiejscowilo sie z przodu, brzuch mialam jak armata. Przed ciaza bardzo dbalam o cialo, cwiczylam, smarowalam i brzuszek byl piekny, plaski z zarysem miesni. w ciazy tez smarowalam sie namietnie, by uniknac rozstpow, ale.... nie udalo sie, mam caly brzuch poorany wrecz, w ciazy skora mnie niemilosiernie swedziala. Dziecko urodzlam duze (4450, 60 cm, a ja mam 156 cm i startowalam z wagi 46 kg). Genetyczna sprawa to nie jest, bo moja mama urodzila 2 dzieci, z bratem przytyla w ciazy 28 kg a rozstepow ma kilka, malych, bialych i widocznych tylko, gdy sie przyjrzy z bliska. Po ciazy jestem juz 5 lat, schudlam do wagi wyjsciowej. Przytylam 18 kg, z czego wekszosc to woda byla, bo napuchlam strasznie, od razu po porodzie zeszlo mi 10 kg a w pierwszy tydzien w domu nastepne 3. Reszta tez sama spadla, choc staralam sie stopniowo dochodzic do wagi, by uniknac nowych rozstepow i zwisow. ednak od razu po porodzie wygladalam dalej jak w ciazy, mimo kosmetyki i majtek sciagajacych, zostala mi na brzuchu niewciagnieta skora. Konsultowalam to z lekarzem, to jedynie na plastyke brzucha sie nadaje. Wiec to nie obzarstwo (jadlam nawet mniej, bo strasznie wymiotowalam) i nie geny a indywidualne tendencje akurat mojej skory, ktora nie wytrzymala takiego obciazenia serio, wszyscy mysleli, ze mam bliznieta, ginekolog sie smial, ze w zyciu takiego brzucha nie widzial).

Gość gość
No i jajakos zaakceptowalam brzuch, dzeki mezowi, ktor mnieubostwia mimo takiego mankamentu. Poza brzuchem jest ok, jestem zdrowa, mam zdrowe dziecko, prace, udane ogolnie zycie. Ale czasem zal mi d**e sciska, gdy widze te programy o chirurgii plastycznej, gdzie widac, jaki efekt takie operacje przynosza :( Coz, nie stac mnie jednak na to.

Ja jak na ciąże bliźniaczą brzuch mialam bardzo mały. Przytyłam w sumie ok 15 kg i zaraz po przyjściu do domu było ich już 13 mniej :) Rozstępy pojawiły się niestety koło 7go miesiąca mimo, że 2 razy dziennie smarowałam brzuch bio oilem. Całe szczęście nie ma ich jakoś strasznie dużo:)