Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niejadek

4 latek nie jadek

Polecane posty

Gość niejadek

Witam wszystkich rodzicow.Moj 4 letni synek ma brak apetytu.Sniadanie,obiad i kolacja za kazdym razem rosnie mu w ustach,tk jakby czul wstret do jedzenia.Lekarz rodzinny twierdzi ze jego waga 14 kg i 105 cm jest odpowiednia do jego wieku wiec bez obaw.WW domu staram sie wymyslac dania dla niego,daac wiecej posilkow w malych porcjach...nic nie pomaga.Wyniki krwi sa w pozadku.Chodzi do przedszkola gdzie nie zjada posilkow nawet w gronie dzieci....poprostu zyje powietrzem.Co robic???

Gość gość
Moj synek ma prawie 4 latka. Od urodzenia mial prblem z jedzeniem. Nie cierpi wrecz miesa, przemycam mu je tylko w zupach. Gdybym go sama nie karmila, to sam najchetniej tez by nic nie zjadl. Troche apetyt mu sie poprawil jak dawalam mu Bioaron C. Ale I tak nie do tego stopnia, ze zjadal wszystko. Ja mysle, ze moj syn po prostu boi sie nowego jedzenia. Nawet jak widzi, ze cos jemy to sie pyta a co to, jak chce mu dac, to on bez sprobowania od razu stwierdza ze to niedobre. Nie wiem mam nadzieje, ze mu to kiedys przejdzie.

Gość gość
Widziałam kiedyś program w tv. okazuje się , że są ludzie którzy jedzą po to i tylko tyle żeby żyć, a nie jak pozostałe 99% żyje po to, żeby jeść.

Gość moj 4 latek wazy 16 kg ale
karmię go, sam nic nie tknie. a teraz sobie po mnie jezdzijcie!!!

Gość gość
Mój też taki był.Teraz ma prawie 6 lat i zajada prawie wszystko.Surówki,sałatki to by mógł jeść codziennie.Mięso w każdej postaci.Nawet ser żółty gdzie wcześniej miał cofki je.Nie dużo ale je.Spokojnie-minie :)

Gość gość
O co ci chodzi mamo 16-kig 4-latka? Jakaś nadpobudliwa jesteś.

Gość moj 4 latek wazy 16 kg ale
a co wiekszosc mam na kafe powie na karmnienie 4-latka? czuje juz przez skore atak i fale krytyki

Gość gość
Ja rowniez karmie mojego,bo gdy je sam to ZASYPIA :/ !!!Brak mi sil do niego.Moze jakies propozycje na dania dla smyka???

Gość gość
Przestańcie karmić dzieci!! Niech jedzą same.. i nie róbcie wokół tego tematu nr jeden w domu. Tematu jedzenia przy takich dzieciach nie powinno być.. dziecko cały dzień tylko myśli o tym, że matka będzie mu wpychała jedzenie, ze będzie musiało zjeść to, czy tamto. Że latacie za nimi, ciągle mówicie jedz, jedz, jedz.. Każdy by miał dosyć... poczytajcie sobie! Przestańcie karmić dzieci.. nie zjedzą to nic im się nie stanie.. Zostawcie w pokoju na stoliku to co może dziecko samo zje (banana, kanapkę.. jakąś wędlinę serek..) obok kubek z napojem i tyle. Przyjdzie, weźmie zje... tylko nie wmuszajcie. Poczytajcie o tym, jak takie dziecko się czuje.. Jak nie zje jednego dnia nic mu ni ebędzie, z głodu nie umrze.. To zje następnego.

Gość gość
kochane mamusie. jakbyście się czuły jakby ktos was karmił i jak nie zjecie to krzyczał na was albo był zły czy smutny. Tam gdzie matka ma presje na jedzenie tam dzieci nie jedzą.

Gość gość
heheheeee.!do tej madrej powyzej.oswiece cie. sa dzieci, ktore potrafia 2 dni nie jesc nic, albo dziennie 1 kromke chleba bez masla nawet. moga tez prawie nic nie pic... ja tak wlasnie pozwolilam 2 lata temu dziecku - po radach kafeteryjnych mam.na zasadzie nie chcesz nie jedz. i skonczylo sie 3mies.krwawieniem z o***tu! biegalismy od lekarza do lekarza.swieza krew leciala! okazalo sie ze na skutek niejedzenia a co za tym idzie - zadkiego wyprozniania sie, doszlo do owrzodzenia jelita grubego, potem te wrzody pekaly i krwawily... od tego czasu nie pozwalam na niejedzenie, wybrzydza -owszem, ale zjesc musi. jesli juz nic konkretnego to cokolwiek, by wypelnic jelita.

Gość gość
Nie mam wprawdzie takiego problemu ze swoją czteroletnią córką, choć z niecierpliwości zdarza mi się ją karmić, za to sama byłam niejadkiem. Moja babcia miała na mnie sposób. Żadnego zmuszania, żadnego podjadania, za to wyjścia na świeże powietrze na długo. Po powrocie zjadałam ogromne porcje bo byłam głodna jak wilk. Tyle że... babcia robiła jedzenie pod mój gust. Mama już podchodziła do sprawy inaczej i w efekcie prędzej bym się udławiła niż zjadła chociaż kęs.

Gość gość
moja córka mając 4 lata ważyła 12 kg na bilansie w wadze ma "poniżej 3 centyla" jako że poniżej 3 centyla utrzymywało się od bilansu 2 lat (waga 9,800) miała zrobione różne badania 16 kg w wieku 4 lat to super waga uważam i nie ma co wyszukiwać na siłę problemów ;) moja córa z racji niskiej wagi przeszła różne badania typu : kał-zwykłe na pasożyty i treść przetrawionych tłuszczy, krew, mocz, na celiakie, usg wszystko ok teraz ma 5,5 roku i waży 15 kg na apetyt polecam BioaronC - naturalne składniki, pobudza apetyt i podnosi odp***ość jeszcze

Gość gość
A, znam parę sytuacji, dokładnie dotyczących trojga dzieci-niejadków. Próbowałam jeść to co miały zjeść one i... to było paskudne. Obecnie, jako osoba dorosła, zjem wszystko. Nie wybrzydzam. Ale tym dzieciom współczułam. Niedoprawione zupy z wielkimi kawałami warzyw, łykowate mięso, jakieś ohydne kucharki i inne wegety... Jeśli to dotyczy jedzenia dla twojego synka, autorko tematu. do spróbuj innych rozwiązań np częściowego miksowania zup, duszonego mięsa z sosem, apetycznych knapek.

Gość gość
Dobrze.. ale to Twoje dziecko zachorowało.. jeden przypadek na ileś tam... a matki wpychają dzieciom jedzenie.. nawet przez 8 godzin nie pozwolą im być głodne.. a może warto spróbować i zacząć dzień bez mówienia o jedzeniu? Samemu sobie robić i samemu jeść.. a dziekcu zostawić w widocznym miejscu i nic nie mówić, nie komentować jak coś weźmie NIC! Mój mąż też był takim niejadkiem.. ponoć w domu jak mu wpychali jedzenie, to rano potrafił ugryźc kanapkę i cały dzień ją w ustach trzymać! Kanapki do szkoły wyrzucał. Matka też nad nim latała, latała,, wciskała ciągle.. narzekała, że nie je, dawała jakieś lekarstwa, witaminy, proszki. Kiedyś pojechał z dziadkami nad morze na tydzień czy dwa- babcia dostala worek lekarstw, zeby mu podawała i oczywiście miała pilnować, zeby coś jadł. I co? Mały żadnych leków nie dostawał (babcia jego bała się, ze coś pomiesza, że źle da i nie dawała nic), a jadł na wakacjach aż mu się uszy trzęsły, prosił o dokładki itp. Inne towarzystwo, inne podejście do posiłków, no i inna kuchnia niż mamy (smaczniejsza). Mąż do tej pory potrafi nic nie jesć cały dzień, albo zupkę chińską czy czipsy.. może też jeść dużo.. Ale u babci zawsze zje!

Gość niejadek
U babci,cioci,wujka,nawet u znajomych unika jak wroga jedzenia.Nie chce w niego wmuszac,zeby nie poczul wstretu (w sumie juz ma),ale nie karmienie 4 latka (czesto chorujacego) nie wchodzi w gre!!!Wiec jestem ,,ta zla mama" dla niego.