Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Małżeństwo z rozsądku

Polecane posty

Gość gość

Może ktoś jest w takim związku? Jak Wam się układa?

Gość gość
małżeństwo z rozsądku to jakby prostytucja, przyniesie frustracje i rozpadnie się prędzej czy później, nie da się żyć z drugim człowiekiem razem ale bez miłosci

ja mysle,ze sie da jesli jestescie dobrymi kumplami i dzialacie wspolnie na zasadzie dzialalnosci tylko nie rozumiem po co? Po co malzenstwa z rozsadku? Bo nie znalazlo sie tego/ tej a juz czas na rodzine? Czas na dzieci? Czy po prostu we dwoje latwiej?

Gość gość
Wokół mnie są co rusz związki niby z miłości ale czy szczęśliwe? Rozpadają się w tempie ekspresowym bo obiektem miłości nagle staję się ktoś inny. Albo się leją, albo się kłócą, tez niby z wielkiej miłości. I cierpią i się użalają, też z wielkiej miłości. Śmiem twierdzić więc, że miłość w związku nie jest potrzebna.

Gość gość
żartujesz sobie??? wyobrazasz sobie seks z kims kogo nie kochasz?? przecież to się udac nie może bo jak seksu nie będzie to i związku udanego nie będzie. Ty będziesz unikac zblizeń, facet do seksu uczucia nie potrzebuje i jak będziesz się czuła jak co noc facet będzie się domagał seksu

Gość gość
We dwoje po prostu łatwiej... A co do seksu to nie każdy facet to chodzący penis :)

Gość gość
z rozsadku to sie spolki zaklada a nie zwiazki buduje

Gość gość
ja rozumiem związek z rozsądku, ale po co wtedy się żenić?

Gość gość
Aby ułatwić sobie pewne sprawy? Może nie pałamy do siebie jakąś wielką miłością ale szanujemy się, lubimy i mimo wszystko troszczymy się nawzajem o siebie i w razie czego np. wypadku nikt mnie nawet nie poinformuje co się stało z moim partnerem lub tak po prostu pewne plany bez współmałżonka nie zostaną zrealizowane.

Gość gość
Po pierwsze dlaczego bez sensu? po drugie nie pytam o opinie osób które nie mają z tym nic wspólnego, pytam czy są osoby w takich związkach.

Gość gość
co Wy z tymi szpitalami się tak uparliście?? Ja zyję bez ślubu od wielu lat, urodziłam dwoje dzieci i nikt nigdy nie robił problemów z udzielaniem informacji o moim stanie zdrowia mojemu partnerowi.

Gość gość
już ktoś zauważył, że małżeństwa z miłości się rozpadają, więc może z rozsądku mają szansę na miłość w przyszłości? ja mogłabym iść do łóżka z kimś kogo nie kocham, tylko musiałby mi się podobać w małżeństwie tylko na początku jest wielka i szalona miłość, później to się zmienia, nie wiem w co, w poczucie bezpieczeństwa, troszczenie się o siebie, stabilizację, wychowanie dzieci, możliwe że to inna forma miłości

Gość kokodakens
Jeśli małżeństwo z rozsądku to tylko i wyłącznie z kimś, kogo uznajesz za przyjaciela. W takim związku może i nie będziesz odczuwać wielkich namiętności i porywów serca, ale za to będziesz wiedzieć, że zawsze możesz liczyć na tą drugą osobę. Czy to nie jest lepsze od porywistego związku z osobą, którą darzysz książkową miłością, a z która jak przyjdzie co do czego- rozstajesz się i cierpisz, bo nie mogliście w tej całej namietności się dogadać?

Gość gość
A jeśli w tym związku z rozsądku - gdzie nie kochamy partnera a partner nie kocha nas - nagle ktoś się zakocha w kimś "z zewnątrz"?

Gość gość
a co jeśli szaleńczo zakochany w swojej żonie mąż nagle się odkocha i zakocha w kimś innym? małżeństwo z miłości nie ma certyfikatu na wieczną miłość i wierność i to że cię nie opuszczę aż do śmierci...

Gość gość
to tak samo z rozsądku - pewności nie ma

Gość gość
Może jednak ktos się znajdzie "w temacie" ?

Gość gość
Kiedyś zawierało się bardzo wiele małżeństw z rozsądku, a rozwodów było bardzo mało. Ludzie mylą miłość z pożądaniem. Jeśli ludzie pobierają się z rozsądku, może tam być wiele więcej prawdziwej miłości niż wśród tych, którzy pobierają się z pożądania. Bo kiedy ono zniknie, mówią, że miłość minęła i się rozwodzą. Masakra:/

Gość gość
I dalej: Jeśli się kogoś kocha, to można się zakochać w kimś innym, można nawet pokochać kogoś innego, ale to nie może zmienić faktu, że kochamy tę pierwszą osobę. Wszystko Wam się miesza z tego powodu, że mylicie miłość z zakochaniem/pożądaniem/namiętnością. Jeśli uświadomicie sobie, co to jest miłość, wtedy przestaniecie pisać takie brednie.

Gość gość
Kiedyś nie było rozwodów, bo rozwód to był wstyd, a nie dlatego, że małżeństwa były udane. Nie mylcie miłości z pożądaniem!

Gość gość
dokładnie, kiedyś nie było rozwodów, bo co by ludzie pomyśleli

Gość gość
Nie było rozwodów, bo ludzie byli bardziej odpowiedzialni i mniej egoistyczni. Teraz jesteście wychowani przez media, które wmawiają wam, że liczy się tylko i wyłącznie wasza własna wygoda, co jest tyle bzdurne, co bardzo niebezpieczne. Ale cóż, to wasz problem:D

Gość gość
to powiem ci tak - moja babcia nawet nie chciała wziąć ślubu z moim dziadkiem, rodzice ją zmusili. Jaka to odpowiedzialność?

Gość gość
Mojja babcia nie rozwiodła się z dziadkiem tylko dlatego, że sama by się nie utrzymała. Całe życiue usługiwała panu i władcy, tylko dlatego, że nie miała innegoo wyjscia. Małżeństwo oczywiście z rozsądku.

Gość gość
To nie było małżeństwo z rozsądku, tylko z przymusu. Mylisz pojęcia.

Gość gość
rozmawialiśmy przecież o tym jak dawniej było "dobrze"

Gość gość
No właśnie co innego małżeństwo z powodu presji otoczenia kiedy to ludzie albo nie mają nic do powiedzenia albo robią to aby rodzinkę uciszyć a co innego świadomy wybór bez wpływów ludzi z zewnątrz.

Gość gość
Może dziś ktoś się znajdzie?