Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

coś dobrego na święta

Polecane posty

Gość gość

hej, co przyrządzacie na święta? nie chodszi mi tutaj o główna kolację czy obiad, raczej coś na zasadzie żeby mieć w lodówce, schab może pieczony czy sałatka jakaś ?

Gość gość
przewaznie robie galat,salatke ,czasami prosili bym zrobila rybke po finlandzku,teraz rybki nie bedzie:p

Gość gość
a galaretka jaka ?

Piekę zawsze szynkę, karkówkę. Sałatki też robię, ale na bieżąco, bo wiadomo szybko się psują. Śledzie robię, bo mogą postać dlużej i nawet można je zjeść po świętach.

Gość gość
a jakie sledzie?

Gość gość
salatki robie 2,jedna z kurczakiem,ryzem i kukurydza,bo czesc rodzinki mojej nie lubi kukurydzy,a druga robie jarzynowo-kielbasiana:)

Gość gość
śledzie z pieczarkami i koncentratem , hmmm- brzmi ciekawie :) powiesz cos więcej ?

Te pieczarki powinny być obgotowane z cebulą, choć ja je smaże . Na koniec koncentrat i przyprawy i przekładam warstwami. Ja je robię dzień przed wigilią, bo musi się to wszystko trochę przegryść.

Gość gość
a rolada serowa to jaka ?

Gość gość
ogólnie, jaki ser ? bo jakos tego nie widzę :)

Jakiś łagodny, może być i gouda. Tylko, żeby był ser, a nie produkt seropodobny, bo inaczej lipa. Kiedyś to przegapiłam i wyszedł mi śmierdzący rozwalający się kluch.

Gość gość
zaciekawiła mnie ta rolada serowa..podasz pezepis?

Gość gość
ja na wigilie robie tez rybe z pieczarkami..tyle,że rybka smażona...przekładana na przemian wczesniej usmazone pieczarki, cebula, ryba na koniec duzo startego sera i zapiekam.

Farsz możesz sobie zrobić jaki uważasz. Ja roladę robię na sam koniec. Coś tam zawsze zostanie, trochę szynki, jajko, serek topiony, szczypior, papryka, czosnek, przyprawy. Tak, żeby ładnie grało kolorystycznie no i smakowo. Ser obgotować.

Gość gość
ale jak to zawijasz w rolade.. kawałek sera,nakładasz farsz i obgotujesz?

Gość gość
niezłe, nie słyszałam o takim daniu nigdy :0 wiecie, co , jakos cięzko mi to sobie wyobrazić :0 ale musi to być dobre :) i co, na kanapki ?

Nie na kanapki, tylko w grubsze ok 1 cm plastry i na półmisek jako przystawkę. Ja uwielbiam różne sery więc jak dla mnie pycha.

Gość gość
dzieki blondynko..za dokładna informacje..bo jakos trudno mi było sobie wyobrazic jak zrobic taka rolade...a apropos żółtego sera to w Pradze jadałam taki smazony..zrobiony jak kotlet schabowy...pycha...