Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wasze zdanie na temat posylania dzieci do szkoly muzycznej

Polecane posty

Gość gość

Czy warto? Czy ktoras z Was zapisala i zaluje/nie zaluje? Jaki instrument najlepszy aby dziecko sie rozwijalo?

Gość gram na cymbale
grunt to dobry sluch muzyczny przydaje sie zawsze

Gość gość
Ja posłałam i nie żałuję :) Zresztą córka sama chciala "grac na czyms" po wycieczce do opery na przedstawienie "Królewna Śniezka". Najpierw byla w klasie fortepianu ale potem zobaczyla jak grają na skrzypcach i obecnie jest w klasie skrzypiec

Gość gość
Instrumentem podstawowym jest pianino i od takiego dobrze zacząć. Łatwo nauczyć się nut i widać to fajnie na klawiaturze. Później niech dziecko samo wybierze swój instrument ale to tak po 3 latach.

Gość gość
do wyzej-chyba,ze dziecko ma muzyczny talent i chce np.skrzypce ;)

Gość gość
A od jakiego wieku waszym zdaniem najlepiej zaczac nauke w szkole muzycznej? Moja cora ma 6 lat od przyszlego wrzesnua idzie do szkole czy rowniez wtedy powinna isc do szkoly muzycznej? Czy nie bedzie to zbyt duzym obciazeniem dla takiego dziecka ?

Gość gość
Ja ukończyłam obydwa stopnie w szkole muzycznej i muszę powiedzieć, że dzieci, które chodzą do szkoły muzycznej lepiej organizują sobie czas, nie trwonią go na głupoty, poza tym kontakt ze sztuką uszlachetnia ;) Oczywiście najważniejsze jest, żeby dziecko miało słuch muzyczny i chęci. Poza tym koniecznie trzeba dziecko zachęcać do grania i pokazywać korzyści z tego płynące, bo szybko się zorientuje, że koledzy mogą się bawić w czasie gdy ono musi ćwiczyć. Jeśli chodzi o instrument, to na pewno fortepian daje szybsze efekty niż np. skrzypce, czy trąbka (i nie jest przy tym uciążliwe dla rodziny podczas ćwiczeń ;) )

Gość gość
Może pomyśl na początku o ognisku muzycznym , zobaczysz czy dziecko polubi grę na instrumencie. A z tego co wiem do szkoły muzycznej są eliminacje i nie każde dziecko jest przyjęte

Gość gość
A w jakim wieku zaczac

Gość gość
moja córka zaczynała w II klasie podstawówki, ale nie jest w szkole tylko w ognisku, już 4 lata gra na gitarze

Gość gość
W ognisku muzycznym mozna pozniej,w szkole muzycznej-6,7 lat

Gość muzyczka1987
Z perspektywy czasu uważam że warto! Sama skończyłam I i II stopień szkoły muzycznej, ale zanim tam poszłam, 2 lata chodziłam do ogniska muzycznego. Myślę, że warto zacząć właśnie od tego - w ognisku muzycznym nie ma aż tylu zajęć, nie ma aż takich wysokich wymagań i można się rozeznać, czy dziecko ma jakieś predyspozycje do tego, czy ma dobry słuch itd. Ja poszłam do ogniska w wieku 5 lat, a potem w wieku 7 zdałam do szkoły muzycznej (równolegle chodziłam do podstawówki). Korzyści na pewno są - począwszy od umiejętności gry na instrumencie, poszerzenie ogólnej wiedzy, kontakt z kulturą, wyrobienie poczucia estetyki, nowi znajomi, rozrywka, możliwość wyjazdów na warsztaty, konkursy, koncerty, umiejętność radzenia sobie ze stresem, umiejętność znakomitej organizacji czasu, brak czasu na głupoty, mniejsze ryzyko wpadnięcia w tzw złe towarzystwo, ćwiczenie pamięci. Wiele z tych rzeczy bardzo mi się przydaje w dorosłym życiu, mimo, że skończyłam studia i pracuję w zawodzie nie mającym z muzyką nic wspólnego. Trzeba się jednak liczyć z tym, że zajęć w szkole muzycznej jest sporo, zwykle są codziennie, więc wymaga to czasem wyrzeczeń i ze strony dzieci i rodziców, szczególnie w tych młodszych klasach. W mojej szkole muzycznej były 2 tryby I stopnia - dział dziecięcy (trwał 6 lat, przyjmowali dzieci od 6-7 roku życia) i dział młodzieżowy (odpowiednik dziecięcego, z tą różnicą, że trwał 4 lata, przyjmowali tam nastolatki i można było rozpocząć grę na instrumentach dętych - u młodszych dzieci jest to niewskazane).