Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Slodka Wisnioweczka

Moje pomysly kulinarne

Polecane posty

Witajcie, mam na imie Sylwia - to jest moj pierwszy dzien na kafeterii. Mam nadzieje ,ze uda mi sie z wami nawiazac dobry kontakt i jakos sie dogadamy. Pare slow o mnie. Uwielbiam gotowac, piec i jesc ;P.. mimo to i tak jestem w szoku ,ze potrafie utrzymac sie w swojej wadze :):) Moim marzeniem jest otowrzyc wlasna restauracje lub kawiarenke - niestety poki co musze jeszcze zaczekac z tym marzeniem. x Chcialabym wam przedstawic pare pomyslow ta rozne obiady, kolacje, sniadania, ciasta , ciasteczka, koktajle. Pozwolcie ,ze bede robila to dziennie - cos w stylu pana Macka B. Tylko troszke rozsadniej :) x Dzisiaj na obiad proponuje zupe szczawiowa i makaron z tunczykiem. Otoz te dania sa tanie, proste i starcza na dwa dni ... To jest dla osob , ktorzy nie maja czasu codziennie gotowac. Jezeli ktos chce z mila chceia podam wam przepis na wyborna zupe i pyszny makaron z tunczykiem. Pozdrawiam.

Gość gość
What doesn't kill you, will give you farts :-)

Gość gość
especially after makaron z tunczykiem :-)

Gość Słomka1414243
Fajnie mozesz napisac ten przepis na szczawiowa moja mama robila takaaa pyszna...ciekawa jestem jak ty robisz:)

Slomka - ja zupe zazwyczaj robie na zeberkach, dodaje 2 kostki rosolowe. Potem dodaje warzywa: Marchewka, pietruszka i ziemniaki. Gotuje to na wiekszym ogniu i dodaje szczaw. Pozwalam aby sie to pyrczylo na malym ogniu.Przyprawiamy wedlug wlasnego smaku ( wiadomo jedni lubia pikantne drudzy mniej). Zazwyczaj aby zupa troche zgestniala mieszam ja z 3 lyzkami maki w osobnym dzbanuszku z 4 chochelkami zupy - najlepiej trzepac trzepaczka na tyle szybko aby nie powstaly grudki. W osobnym ganku gotuje z 6 /7 jajek na twardo. Po ugotowaniu jajek , obieram i kroje w kostke dodaje do zupy. Potem dla smaku jak kto chce moze dodac smietany 18% :) Smacznego.

Gość trójpod
No to świetnie gotujesz :D Na kostkach rosołowych i zabielasz mąką.

Gość gość
ja poprosze przepisy na makarony rozne jadam tylko makaron bo moge zabrac go do pracy i podgrzac albo zjesc na zimno-jesli to salatka

Tak akurat ta zupe tak robie - wyszla barszo dobra. Jezeli masz inny przepis- prosze podaj i ja sie moze czegos od was naucze :) Dodalam make do zupy aby ja zagescic a nie zeby ja wybielic :) od tego masz smietane.

Gość gość
A szczaw gdzie zrywasz? Podobno najlepszy z cmentarza.

Gość gość
zupe mozna zrobic gesta bez mąki, wystarczy dodać więcej warzyw

Gość gość
Do zupy szczawiowej: Jezeli na koniec mozna dodac slodkiej smietanki (18%) to trzeba zupe zagotowac czy po prostu dolac smietanki i jesc "na surowo"? I x Fajny przepis. Dzieki :-)

Gość trójpod
Tak, chodziło mi o zagęszczenie. Pomyłka. Sama uwielbiam gotować ale nigdy nie używam kucharków, kostek itp. Ja nie zagęszczam szczawiowej, daję duuużo szczawiu i nic zagęszczać nie trzeba. Cóż - marzysz o restauracji a takich rzeczy używasz. Masakra.

Witam - Dzisiaj zrobilam makaron z tunczykiem. Bardzo proste danie. Ja akurat uzylam makaronu wloskiego - macaroni. Wiadomo najpierw makaron trzeba ugotowac ( prosze pamietac ze wode trzeba posolic- moja rada: zeby makaron sie nie sklejal dodac odrobine oleju) - jak juz makaron sie ugotuje odcedzic. Potem przesypac to do wiekszej miski dodac 3 lub 4 (zalezy jak kto lubi ) puszki tunczyka w oleju slonecznikowym, jedna cala cebula pokrojona w kosteczke, kukurydza , sol , pieprz i majonez winiary:) wymieszac to wszystko i odczekac az makaron wystygnie - najlepiej jesc na zimno. x To danie jest proste i tanie a najwazniejsze nie zajmuje duzo czasu !

Gość gość
po co te komentarze ja uzywam wegete i kucharka ale nie jem wieprzowiny i wolowiny sam drob,ryby i nabial poprosze o przepisy z makaronami nawet bolonski robie ze zmielona piersia drobiowa

Gość trójpod
A ja nie jem mięsa, nie używam też tych "ulepszaczy". To nie jest gotowanie, którym warto się chwalić. To jest gotowanie kryzysowe, każdego kto zamiast zrobić coś smacznego "dosmaczy" kucharkiem czy vegetą i voila ;] Jakby to zwykła gospodyni pisała to spoko, ale ktoś kto chce mieć kiedyś restaurację? Wymagam więcej.

hmm - Jest smietana do zup 18% - mozna zagescic warzywami - ja zageszczam maka - oczywiscie nie wszystkie zupy, bo nie kazda mozna tak zagescic. Prosze powiedz mi jak zageszczasz pomidorowke ? bo mnie to bardzo ciekawi ? X Wasze wyzwiska sa naprawde nie potrzebne - jezeli umiecie robic lepiej wedlug swojego przepisu to prosze podzielcie sie nim z mila checia z niego skorzystam. Pisze na tym forum aby podac pare pomyslow na obiady itp. Luzna rozmowa - nie rozumiem waszego chamstwa i braku kultury ?

Gość gość
hahah maciek udaje ze wyjechał a teraz działa z tego pseudo ,tak nagle sie pojawiłas dziwne

A ja nie jem mięsa, nie używam też tych "ulepszaczy". To nie jest gotowanie, którym warto się chwalić. To jest gotowanie kryzysowe, każdego kto zamiast zrobić coś smacznego "dosmaczy" kucharkiem czy vegetą i voila ;] Jakby to zwykła gospodyni pisała to spoko, ale ktoś kto chce mieć kiedyś restaurację? Wymagam więcej. x Tak jak napisalam jezeli znasz lepszy przepis, to podaj. Jezeli np. Pomidorowke zageszczasz czyms innym niz maka - to napisz. czym przyprawiasz zupe jak nie tymi ulepszaczami ? zwykla sola ? Mylse ,ze akurat w moej restauracji nie bedzie zupy szczawiowej - po za tym za nim ja ta restauracje otworze to bede miala wiecej doswiadczenia w gotowaniu :)

Gość trójpod
Pomidorową robię z pomidorów bez gniazd nasiennych. Przecieram i mam gęstą zupę. Przecieranie mąką jest oszustwem kulinarnym i tyle.

gość hahah maciek udaje ze wyjechał a teraz działa z tego pseudo ,tak nagle sie pojawiłas dziwne x Nie nie jestem Mackiem B - tak pojawilam sie nagle bo spodobal mi sie jego pomysl aczkolwiek - jego styl bycia mnie nie interesuje bo sama uwazam go za osobe niepowazna. To jest moj topik i chcialabym sie z wami podzielic swoimi pomyslami i mam nadzieje ,ze wy podzielicie sie swoimi.

Gość trójpod
Przyprawiam PRZYPRAWAMI. Nie mieszanką przypraw, jedną do wszystkiego :D

Gość trójpod
zagęszczanie mąką*

trójpod Pomidorową robię z pomidorów bez gniazd nasiennych. Przecieram i mam gęstą zupę. Przecieranie mąką jest oszustwem kulinarnym i tyle. x Masz racje to jest lekkie oszustwo ale nie zawsze mam czas ucierac pomidory bo pracuje do pozna - przecier pomidorowy tez jest dobry - zaloze sie ,ze polowa Polskich rodzin idzie w dzisiejszych czasach na latwizne - a zupa o wiele sie nie rozni.

Gość gosc od makaonu
wisniowko nie reaguj i nie odpisuj trollom

Gość gość
Autorko, skoro (jak napisałaś w pierwszym poście) dziś to Twój pierwszy dzień na kafeterii to jakim cudem masz założone 23 tematy i 360 postów?

Gość gosc od makaonu
ja do pomidorowki wlewm takie przetarte pomidory w butelce-sa czesto tera w biedronie trojpod-teraz opomidory smaku nie maja:O juz wolalabym przecieru dodac

Gość trójpod
Sorry ale vegetal to mieszanka przypraw. Skoro twierdzisz, że lubisz gotować to powinnaś wiedzieć, że do różnych potraw przydają się różne przyprawy a nie jeden s**t do wszystkiego. idę stąd bo GOTOWAĆ NIE UMIESZ. I nie rozumiesz. Mam nadzieję, że nigdy nie będziesz miała restauracji.