Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Slodka Wisnioweczka

Moje pomysly kulinarne

Polecane posty

Witajcie, mam na imie Sylwia - to jest moj pierwszy dzien na kafeterii. Mam nadzieje ,ze uda mi sie z wami nawiazac dobry kontakt i jakos sie dogadamy. Pare slow o mnie. Uwielbiam gotowac, piec i jesc ;P.. mimo to i tak jestem w szoku ,ze potrafie utrzymac sie w swojej wadze :):) Moim marzeniem jest otowrzyc wlasna restauracje lub kawiarenke - niestety poki co musze jeszcze zaczekac z tym marzeniem. x Chcialabym wam przedstawic pare pomyslow ta rozne obiady, kolacje, sniadania, ciasta , ciasteczka, koktajle. Pozwolcie ,ze bede robila to dziennie - cos w stylu pana Macka B. Tylko troszke rozsadniej :) x Dzisiaj na obiad proponuje zupe szczawiowa i makaron z tunczykiem. Otoz te dania sa tanie, proste i starcza na dwa dni ... To jest dla osob , ktorzy nie maja czasu codziennie gotowac. Jezeli ktos chce z mila chceia podam wam przepis na wyborna zupe i pyszny makaron z tunczykiem. Pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
What doesn't kill you, will give you farts :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
especially after makaron z tunczykiem :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Słomka1414243
Fajnie mozesz napisac ten przepis na szczawiowa moja mama robila takaaa pyszna...ciekawa jestem jak ty robisz:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Slomka - ja zupe zazwyczaj robie na zeberkach, dodaje 2 kostki rosolowe. Potem dodaje warzywa: Marchewka, pietruszka i ziemniaki. Gotuje to na wiekszym ogniu i dodaje szczaw. Pozwalam aby sie to pyrczylo na malym ogniu.Przyprawiamy wedlug wlasnego smaku ( wiadomo jedni lubia pikantne drudzy mniej). Zazwyczaj aby zupa troche zgestniala mieszam ja z 3 lyzkami maki w osobnym dzbanuszku z 4 chochelkami zupy - najlepiej trzepac trzepaczka na tyle szybko aby nie powstaly grudki. W osobnym ganku gotuje z 6 /7 jajek na twardo. Po ugotowaniu jajek , obieram i kroje w kostke dodaje do zupy. Potem dla smaku jak kto chce moze dodac smietany 18% :) Smacznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość trójpod
No to świetnie gotujesz :D Na kostkach rosołowych i zabielasz mąką.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja poprosze przepisy na makarony rozne jadam tylko makaron bo moge zabrac go do pracy i podgrzac albo zjesc na zimno-jesli to salatka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tak akurat ta zupe tak robie - wyszla barszo dobra. Jezeli masz inny przepis- prosze podaj i ja sie moze czegos od was naucze :) Dodalam make do zupy aby ja zagescic a nie zeby ja wybielic :) od tego masz smietane.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A szczaw gdzie zrywasz? Podobno najlepszy z cmentarza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
zupe mozna zrobic gesta bez mąki, wystarczy dodać więcej warzyw

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Do zupy szczawiowej: Jezeli na koniec mozna dodac slodkiej smietanki (18%) to trzeba zupe zagotowac czy po prostu dolac smietanki i jesc "na surowo"? I x Fajny przepis. Dzieki :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość trójpod
Tak, chodziło mi o zagęszczenie. Pomyłka. Sama uwielbiam gotować ale nigdy nie używam kucharków, kostek itp. Ja nie zagęszczam szczawiowej, daję duuużo szczawiu i nic zagęszczać nie trzeba. Cóż - marzysz o restauracji a takich rzeczy używasz. Masakra.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam - Dzisiaj zrobilam makaron z tunczykiem. Bardzo proste danie. Ja akurat uzylam makaronu wloskiego - macaroni. Wiadomo najpierw makaron trzeba ugotowac ( prosze pamietac ze wode trzeba posolic- moja rada: zeby makaron sie nie sklejal dodac odrobine oleju) - jak juz makaron sie ugotuje odcedzic. Potem przesypac to do wiekszej miski dodac 3 lub 4 (zalezy jak kto lubi ) puszki tunczyka w oleju slonecznikowym, jedna cala cebula pokrojona w kosteczke, kukurydza , sol , pieprz i majonez winiary:) wymieszac to wszystko i odczekac az makaron wystygnie - najlepiej jesc na zimno. x To danie jest proste i tanie a najwazniejsze nie zajmuje duzo czasu !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
po co te komentarze ja uzywam wegete i kucharka ale nie jem wieprzowiny i wolowiny sam drob,ryby i nabial poprosze o przepisy z makaronami nawet bolonski robie ze zmielona piersia drobiowa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość trójpod
A ja nie jem mięsa, nie używam też tych "ulepszaczy". To nie jest gotowanie, którym warto się chwalić. To jest gotowanie kryzysowe, każdego kto zamiast zrobić coś smacznego "dosmaczy" kucharkiem czy vegetą i voila ;] Jakby to zwykła gospodyni pisała to spoko, ale ktoś kto chce mieć kiedyś restaurację? Wymagam więcej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hmm - Jest smietana do zup 18% - mozna zagescic warzywami - ja zageszczam maka - oczywiscie nie wszystkie zupy, bo nie kazda mozna tak zagescic. Prosze powiedz mi jak zageszczasz pomidorowke ? bo mnie to bardzo ciekawi ? X Wasze wyzwiska sa naprawde nie potrzebne - jezeli umiecie robic lepiej wedlug swojego przepisu to prosze podzielcie sie nim z mila checia z niego skorzystam. Pisze na tym forum aby podac pare pomyslow na obiady itp. Luzna rozmowa - nie rozumiem waszego chamstwa i braku kultury ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
hahah maciek udaje ze wyjechał a teraz działa z tego pseudo ,tak nagle sie pojawiłas dziwne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A ja nie jem mięsa, nie używam też tych "ulepszaczy". To nie jest gotowanie, którym warto się chwalić. To jest gotowanie kryzysowe, każdego kto zamiast zrobić coś smacznego "dosmaczy" kucharkiem czy vegetą i voila ;] Jakby to zwykła gospodyni pisała to spoko, ale ktoś kto chce mieć kiedyś restaurację? Wymagam więcej. x Tak jak napisalam jezeli znasz lepszy przepis, to podaj. Jezeli np. Pomidorowke zageszczasz czyms innym niz maka - to napisz. czym przyprawiasz zupe jak nie tymi ulepszaczami ? zwykla sola ? Mylse ,ze akurat w moej restauracji nie bedzie zupy szczawiowej - po za tym za nim ja ta restauracje otworze to bede miala wiecej doswiadczenia w gotowaniu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość trójpod
Pomidorową robię z pomidorów bez gniazd nasiennych. Przecieram i mam gęstą zupę. Przecieranie mąką jest oszustwem kulinarnym i tyle.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gość hahah maciek udaje ze wyjechał a teraz działa z tego pseudo ,tak nagle sie pojawiłas dziwne x Nie nie jestem Mackiem B - tak pojawilam sie nagle bo spodobal mi sie jego pomysl aczkolwiek - jego styl bycia mnie nie interesuje bo sama uwazam go za osobe niepowazna. To jest moj topik i chcialabym sie z wami podzielic swoimi pomyslami i mam nadzieje ,ze wy podzielicie sie swoimi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość trójpod
Przyprawiam PRZYPRAWAMI. Nie mieszanką przypraw, jedną do wszystkiego :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość trójpod
zagęszczanie mąką*

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
trójpod Pomidorową robię z pomidorów bez gniazd nasiennych. Przecieram i mam gęstą zupę. Przecieranie mąką jest oszustwem kulinarnym i tyle. x Masz racje to jest lekkie oszustwo ale nie zawsze mam czas ucierac pomidory bo pracuje do pozna - przecier pomidorowy tez jest dobry - zaloze sie ,ze polowa Polskich rodzin idzie w dzisiejszych czasach na latwizne - a zupa o wiele sie nie rozni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gosc od makaonu
wisniowko nie reaguj i nie odpisuj trollom

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Autorko, skoro (jak napisałaś w pierwszym poście) dziś to Twój pierwszy dzień na kafeterii to jakim cudem masz założone 23 tematy i 360 postów?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gosc od makaonu
ja do pomidorowki wlewm takie przetarte pomidory w butelce-sa czesto tera w biedronie trojpod-teraz opomidory smaku nie maja:O juz wolalabym przecieru dodac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość trójpod
Sorry ale vegetal to mieszanka przypraw. Skoro twierdzisz, że lubisz gotować to powinnaś wiedzieć, że do różnych potraw przydają się różne przyprawy a nie jeden s**t do wszystkiego. idę stąd bo GOTOWAĆ NIE UMIESZ. I nie rozumiesz. Mam nadzieję, że nigdy nie będziesz miała restauracji.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×