Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Spłaszczona główka z jednej strony

Polecane posty

Gość gość

Do mam których dzieci miały zniekształcona glowki. Moj syn leżał cały czas na jednej stronie ze względu na krecz szyi. Teraz chodzimy na rehabilitację i z kreczem jest coraz lepiej. Ale została mocno spłaszczona główka czy takie spłaszczenia sie wyrównały u was? Czy tak juz zostanie ? Zastanawiamy sie nad terapia kaskiem

Gość gość
a jak duże jest dziecko? moja miala główkę splaszczona z tylu bo ciągle prosto leżała, mało obracala głowę a na brzuchu nie lubiła leżeć. jak miala ok 4miesiące to polubiła lezenie na brzuchu i kształt główki wrócił do normy. teraz ma 8mies hypo krzywej główce nie ma śladu.

Gość gość
Hej. Ma 6 miesiecy tak od 2 do 4 miesiąca spał na specjalnej poduszce i to dużo pomogło ale zacząć sie wiercić i przekręcić w nocy i musieliśmy wyciągnąć poduszkę teraz nie widzę zmian leży dużo na brzuszku mamy jeszcze 8 tyg zobaczymy po tym czasie czy jest poprawa

Gość gość
boże masz bachora z krzywym łbem :O

Gość gość
Autorko moj syn ma obecnie poltora roku. Mial asymetrie i napiecie od urodzenia lezal na lewej stronie glowki i za zadne skarby nie moglam tego zwalczyc. jak skonczyl 5 miesiecy to tez zastanawialam sie nad laskiem korygujacym za ktory niestety trzeba slono zaplacic. Synek mial doslownie tak jakby scieta glowke z lewej strony ale nasz neurolog odradzil terapi z kaskiem i mowil ze nie kazde dziecko nadaje sie do tego no i wiek tez jest wazny. powiedzial ze do 3 roku zycia glowka sie wyprostuje i faktycznie w tej chwili jest tylko maly slad po splaszczeniu a jak ma wloski na 1.5 cl to nie widac. Glowka zaczela sie prostowac jak zaczql siadac i chodidz. Teraz sypia na brzuchu bo uwielbia i glowka juz nie sciskana z jednej strony ladnie dochodzi do siebie. Pamietam jak probowalismy z poduszkami, walkami i kocami zwijanymi w ruloniki ale on sie za jakis czas odwracal i jak zwykle na lewa strone a nikt nie jest w stanie stac cala noc nad maluchem i go co chwila poprawiac. A co do kasku to mozna dowiedziec sie jeszcze na ortopedii w warszawie przy ulicy Oczki, wychodzi podobnie cenowo jak w Berlinie ale dojazd i pobyt taniej.

Gość gość
Przepraszam za bledy pisze z telefonu :)

Gość gość
Gościu z 17:16 dziękuje ślicznie za odpowiedz my tez podkladalismy walki z kocyka ale to działało tylko na chwilkę w nocy to był koszmar, wstawałam co godzinę zeby poprawić glowke my mieszkamy w UK i tutaj sie poddamy terapii. Byliśmy juz na pierwszej wizycie i Pani powiedziała ze spłaszczenia nie jest tak bardzo ciężkie ze możemy spróbować jeszcze przekładać glowke itp. założyłam temat by dowiedzieć sie czy faktycznie takie spłaszczenia sie wyrównuja samoistnie czy potrzebny będzie kask

Gość gość
bratanek mojego męża spał zawsze na jednym boku, niby mu tą głowę przekręcali ale on i tak zawsze znów tak się kładł, poza tym matka karmiła go zawsze w tej samej pozycji bo tak było wygodniej, teraz dziecko ma prawie 5 lat i płaską głowę z jednej strony i bardzo to widać niestety ale oni nic z tym nie robili, twierdzą, że to w brzuchu tak się odkształciła ta głowa. Może bym i w to uwierzyła, tylko że drugi ich syn ma 6 miesięcy i taki sam problem, tak samo spłaszczoną głowę i z tej samej strony. U pierwszego nic samo się nie naprostowało. ale i oni nic z tego sobie nie robią, ani u jednego ani u drugiego. powodzenia autorko.

Gość monika1234567
moja córa też ma kręcz szyjny i z prawej strony lekko spłaszczoną główkę, teraz śpi na specjalnej poduszce ale tez z niej ucieka ;) rehabilitujemy się :) mam nadzieję, że jak córcia zacznie siadać to główka wróci do normy :) teraz ma 3,5 mies.

Gość gość
Tak slyszalam ze w Uk bardzo popularne sa kaski na korekcje glowki u nas niestety jest to jeszcze malo znane. Jezeli lekarz narazie odradza to moze byc tak jak u nas ze glowka zacznie dochodzic do siebie. Maluchowi caly czas rosnie mozg i wypycha kosci u nas juz ladnie sie zaokragla i tak jak pisalam jest minimalne splaszczenie ktore przy dluzszym wlosku wogole nie widoczne.Wiesz autorko ja bardzo sceptycznie podchodzilam do slow naszego neurologa ze glowka bedzie jeszcze ladna bo naprawde byla bardzo splaszczona a tematem sie interesowalam i szukalam pomocy wszedzie bo mowilam sobie, ze dziewczynka ma zazwyczaj dlugie wloski a chlopiec bedzie mial z tym problem :) nawet pisalam do kliniki w Berlinie :) jak widac czas robi swoje. Cierpliwosci, jezeli bedzie nie tak jak trzeba to lekarz napewno zaleci wam terapie :) pozdrawiam i zycze ladnej glowki u synka ;)

Gość gość
najlepiej walczyć z tym problemem jak najszybciej. Przy małych odkształceniach, zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem są poduszki, nawet specjaliści o tym mówią. Wiem bo moje dziecko takiej używało (head care). Gdyby moje dziecko mają bardzo płaską główkę nie mówiąc o niekształtnej twarzy to na pewno bym nie gdybała i zdecydowałabym się na kask. Ale nie każdego na to stać.