Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dulcymea

jakie prezenty

Polecane posty

Gość dulcymea

hej na okres swiateczno sylwestrowy jade z facetem do jego kumpla ktory mieszka w Paryzu Bedziemy tam od świat do Nowego Roku. Oczywiscie mieszkamy u niego, zapraszal nas juz wiele razy od około 3-4 lat. Ale nadmiar pracy nie pozwalał nam na podróze, w koncu nam sie udalo i lecimy:) I teraz pytanie - co zabrac w prezencie? Bedziemy w czasie swiat, myslalam zabrac ze soba jakies typowo polskie danie - takie ktore dam rade przewieźć w samolocie np. bigos? pierogi? kapuste?, jakiegos placka (kolega uwielbia slodkie:D), alkohol, jakas wypaśna kawe (kolega lubi kawe:D) Podpowiedzcie cos :)

Gość dulcymea
hello ludzie :D pomocy noo :)

Gość gość
Jestesmy prawie 30 lat zagranica wiec moge chyba napisac z czego my sie najbardziej cieszymy: - oplatki na wigilie (tu nie ma takiego zwyczaju) - barszcz czerwony z uszkami - pierogi z miesem i kapusta - polskie wedliny (sucha krakowska, torunska, slaska, "prawdziwa" pasztetowa) - makowki (slaski specjal) - makowiec (kolacz) - zwykle andruty (bez smaku) ew. "Grzeski" - "kukulki", "kopalnioki", "krowki" - cukierki - wyroby "Wedel" (slodycze) - prawdziwy chleb (na kwasie chlebowym) - twarog naturalny (bez zadnych dodatkow smakowych) - "debowa", "siwucha", "nalewka babuni - wisnia" - wodki - jezeli pala to papierosy - tu sa strasznie drogie - krzyzowki (zeszyty) Mam nadzieje ze troche pomoglem, wszystkiego i tak nie dacie rady zabrac, bo jestescie ograniczeni bagazem do 20 kg. Najwazniejsze jednak sa oplatki - bardzo nam tego tu brakuje.

Gość dulcymea
super dzięki za podpowiedź !! opłatki miałam brać właśnie i o kiełbasie też myślałam, jakiejś własnie suchej :) super, wielka pomoc ! dziekuje :):)