Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Hengist

Co sądzicie o wojnach krzyżowych pytajnik

Polecane posty

Dla mnie dążenie do prawdy jest największym pragnieniem, a więc największym uczuciem...

Wojny krzyżowe zostały zapowiedziane w Piśmie Świętym: "I powtórnie doszło mnie słowo Pana tej treści: Co widzisz? I odpowiedziałem: Widzę rozpalony kocioł, z którego wrzątek wylewa się od północy. Wtedy Pan rzekł do mnie: Z północy leje się nieszczęście na wszystkich mieszkańców kraju. Bo oto Ja przywołam wszystkie ludy królestw północnych - mówi Pan - i przyjdą, i każdy ustawi swój tron u wejścia do bram Jeruzalemu i naprzeciw wszystkich jego murów wokoło, i naprzeciw wszystkich miast judzkich. Wtedy wypowiem na nich swoje wyroki z powodu wszystkich ich złości, że mnie opuścili, kadzili obcym bogom i oddawali pokłon dziełu swoich rąk." Jer 1:13-16

Mam przymusowy urlop, a nie się nudzę!!! Po prostu założyłem ambitny temat na miernym forum. To chyba dobrze. To MY ustanawiamy poziom!!!

No tak, ale zauważ, że niewiele jest osób na tym forum, z którymi możesz pogadać o historii i Biblii.

Gość gość
Beruthiel - Mylisz się!!! Ktoś może ten temat za kilka lat przeczytać. A każde "niewiele", to jednak coś!!!

Gość gość
Przed krucjatami Europa była zacofana, centrum cywilizacyjne znajdowało się w Kairze, Bagdadzie i Konstantynopolu. Po krucjatach cywilizacja katolicka wyprzedzała już bliskowschodnią co zaowocowało w przyszłości podbiciem przez Europejczyków praktycznie całego świata. Kres najwspanialszej cywilizacji jaką stworzył człowiek położyły dwie wojny światowe i rozpowszechnienie takich ideologii jak demokracja i socjalizm. Obecnie cywilizacja białego człowieka jest już martwa.

Gość - cywilizacja ma się niebawem odrodzić. Min o tym jest ten temat

Gość gość
Moim zdaniem były dobre bo cywilizacja chrześcijańska pokazała że nie da sobie w kaszę dmuchać seldżukom

Mylisz się. Kler katolicki to nie cywilizacja chrześciajańska. A poza tym to kler wywołał te wojny, aby zająż Jeruzalem, co summa summarum mu się nie udało. A powyższy werset nawiązuje prawdopodobnie również do krzyżowców...

Gość gość
To dzięki chrześcijaństwu Europa stała się kontynentem który podbił prawie cały świat. A wojny krzyżowe wybuchły przez Turków Seldżuckich którzy zabronili chrześcijanom podróżować do Jerozolimy. A dzięki kościołowi i papiestwu cesarstwo w średniowieczu nie zwasalizowało krajów europy wschodniej. Dzięki wyprawom krzyżowym zrodził się etos rycerski który przez setki lat był wzorem dla mężczyzn z cywilizacja zachodniej.

Gość gość
Bredzisz. Wyprawy krzyżowe były realizowane głównie z pobudek materialnych, a etos rycerski istniał dużo wcześniej (Król Artur i Rycerze okrągłego stołu na przykład).

Gość nostalgiczna jednostka
krol artur to nie jest postac historyczna, tylko legendarna przeciez :o

Gość fotel
wojny krzyżowe,zawsze smaczne i zdrowe.

Król Artur jest postacią historyczną. Fakt, że jest również postacią półlegendarną, ale niewątpliwie ktoś taki istniał u podstaw imperium rzymskiego.