Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy dzieci starszych rodzicow sa glupsze

Polecane posty

Gość gość

Od razu przepraszam, za prowokacyjny temat bo zaraz pewnie mnie tu starsze matki zjada ;( Czy byly prowadzone jakies badania na ten temat ? Niedawno skonczylam staz w sekretariacie poradni psychologicznej i z tego co zauwazylam wiekszosc dzieci majacych problemy (dysleksja, niepelnosprawnosci, ADHD, nadpobudliwość) przychodziło ze starszymi rodzicami. Owszem przychodzily tez matki dwudziestoparoletnie, ale wiekszosc stanowiły kobiety po 40 roku zycia.

Gość gość
A ja slyszalam,ze dzieci starszych rodzicow sa bardzo inteligentne u nas w rodzinie to sie sprawdzilo.

Gość gość
U nas w rodzinie mogę powiedzieć, że wiek rodziców nie ma wpływu na mądrość/inteligencję dzieci, ale zauważam też że jakimś cudem zawsze najlepiej uczy się najstarsze dziecko :) może więc wiek rodziców ma znaczenie, ale można porównywać tylko między rodzeństwem, a nie dziećmi w ogóle.

Gość gosc autorka
tez tak myslalam, ale wlasnie w poradni zauwazylam inna zaleznosc ;/

Gość gość
Kilka razy widziałam wyniki jakichś badań, gdzie wnioski były jak wół inne: dzieci starszych rodziców są zdecydowanie mądrzejsze niż młodych. Z drugiej strony wiadomo też, że z wiekiem (rodzica) zwiększa się możliwość wystąpienia róznych chorób (z czego psychiczne związane są głównie z wyższym wiekiem mężczyzny - pod 40). Tak więc jak widzisz to ruletka ;-)

Gość gość
Ja pracuje w szkole i widze ze dzieci starszych rodziców są okropne:( przemądrzałe, często z ADHD(nie wiem akurat z czego to wynika) rozpuszczone do granic. ADHD często idzie w parze z inteligencją ale w tym ze wystepuje u starszych rodziców coś jest.

Gość gosc autorka
spoko ;) bylam ciekawa jakie jest Wasze zdanie ;)

Gość gość
no raczej, heh mój brat, grafik komputerowy, po polibudzie i różnych kursach, certyfikat z anglika, bez adhd czy innych wymyślonych głupot - mama miała 36 lat jak go urodziła

Gość gość
mój tata się urodził jak babcia miała 42 lata a dziadek prawie 50 Jako jedyny w rodzinie skończył studia i zrobił doktorat.

Gość gość
Dzieci starszych rodziców są bardziej inteligentne, dzieci młodszych - zdrowsze

Gość ewaewelinaaaaaaaaaaaan
[zgłoś do usunięcia] gość Dzieci starszych rodziców są bardziej inteligentne, dzieci młodszych - zdrowsze x x dokladnie tak samo uwazam:)

Gość gość
U nas w rodzinie jest chyba jakies przeklenstwo dzieci w poznym wieku... babcia urodzila mame majac - uwaga - 46 lat (dziadek mial 43). Mama urodzila mnie, majac 32 lata (tatko mial 49). Ja mam 34 lata, moj facet 39 - i nie zanosi sie na dziecko... Moja mama zrobila wielka kariere jak na swoje czasy. Mi tez nie najgorzej sie wiedzie.

Gość gość
Nie, to się nie sprawdza w ogóle. Z tym najstarszym dzieckiem też nie. Co prawda mi najlepiej szło z rodzeństwa, a jestem najstarsza, ale brat męża jest starszy i to debil jakich mało.

Gość marrrr
ja się urodziłam jak mama miała 36 lat. Mam doktorat.

Gość gość
ja sie urodzilam jak mama miala 36 lat i nie mam doktoratu:D, szczerze? - bo mi sie nie chciało:), ale kto wie, coraz czesciej o tym myslę

Gość gość
"Dużą część naszej inteligencji dziedziczymy po rodzicach – wynika z najnowszych badań genetycznych. Ta wiedza być może pomoże lepiej zrozumieć, skąd się bierze opóźnienie w rozwoju intelektualnym u niektórych dzieci. Zespół naukowców pod kierownictwem dra Bebena Benyamina z Uniwersytetu w Queensland przeanalizował wyniki testów na inteligencję oraz badań DNA 18 tys. dzieci w wieku od 6 do 18 lat. Badani pochodzili z Australii, Wielkiej Brytanii, Nowej Zelandii i Stanów Zjednoczonych. – Wykazaliśmy, że od 20 do 40 proc. różnic we wskaźniku IQ u dzieci wynika z uwarunkowań genetycznych – powiedział dr Benyamin. Oznacza to, że nasz rozwój intelektualny w dużej mierze zależy od tego jak inteligentni są nasi rodzice. Choć wydawać by się mogło, że dzieci rodziców o niskim poziomie IQ powinny być głupsze, to należy pamiętać, że 60-80 proc. naszej inteligencji zależy od nas samych. Dlatego osoby, które przykładały się do własnego rozwoju umysłowego od najmłodszych lat mogą w dorosłym życiu osiągać lepsze wyniki w testach IQ od ludzi, którym dość dobry poziom intelektualny zapewniły geny. " wnioski z tego sa dwa: bardziej inteligentni ludzie ida na studia, robia kariere a pozniej sie rozmnazaja, stad maja dzieci w poznym wieku. Mniej inteligentni koncza szkole srednia i zakladaja rodzine. Dzieci tych pierwszych beda mialy przewage nad drugimi. Druga rzecz to to, ze w przypadku starszych rodzicow dziecko czesciej jest planowane i wyczekane, stad poswiecaja oni wiecej czasu na rozwijanie zdolnosci dziecka. to jest ogolna tendencja, jeden czy drugi przyklad z czyjejs rodziny temu nie przeczy.

Gość gość
Tak, sa badania, ze dzieci starszych rodzicow sa madrzejsze, alb inaczej, czesciej rozwijaj lepiej swoj potencjal intelektualny, poniewaz starsi rodzice wychowuja je madrzej. To, ze do poradni psych. Zglasza sie wiecej dzieci starszych rodzicow, tylko to potwierdza - tacy rodzice uwazniej obserwuja swoje dzieci i jesli uznaja, ze dziecko potrzebuje pomocy, po prostu zglaszaja sie do poradni.

Gość gość
dobre, może i prawdziwe