Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ciąża a kontakt z kotem

Polecane posty

Gość gość

jestem w ciąży,rodzice męża mają kota.Co zrobić,żeby uniknąć toksoplazmozy? Czy tym łatwo się zarazić,czy tylko jak się zmienia żwirek?

Gość gość
ja dzieciństwo spędziłam w towarzystwie zwierząt, obecnie też mam kotka, a nigdy nie chorowałam na toksoplazmozę. Szybciej zarazisz się ją przez nieumyte owoce czy mięso niż bezpośrednio z odchodu kotka:), także nie martw się nie potrzebnie.

Gość gość
No właśnie,ja z odchodami nie mam do czynienia,nie ja mu sprzątam.ale właśnie zastanawiam się ,czy głaskanie kota i przebywanie blisko niego jest bezpieczne

Gość gość
oj dziewczyny dziewczyny..... zarazic tokso możecie się surowymi warzywami, mięsem, ale nie przez kontakt z kotem !

Gość gość
gosc wyżej ma racje, ale widze że to nagminne, że toxoplazmozą można zarazić się od kota

Gość vervetta
żeby zarazić się tokso od kota musiałabyś wykukać moment, kiedy kot zrobi kupę, potem tą kupę pilnować jakieś 3 dni (bo musi być "zleżała", by się wszystkie zarazy mogły spokojnie porozwijać), po 3 dniach wziąć ją i wysmarować sobie nią dłonie, a potem pooblizywać sobie palce. I wtedy jest ryzyko tokso. Mając kontakt z kotem, głaskając go, nawet śpiąc z nim w jednym łóżku i sprzątając codziennie kuwetę z zachowaniem zasad higieny jesteś bezpieczna. O wiele większe jest ryzyko zachorowania na tokso przez nieumyte owoce bądź jedzenie mięsa.

Gość gość
zarazisz się tylko i wyłącznie wtedy kiedy kał kota dostanie się do Twoich ust, także możesz głaskać kota do woli. Wystarczy mycie rąk przed posiłkiem, co jest raczej normą :)

Gość gość
zapomniałaś dodać że na dłoniach trzeba mieć głebsze skaleczenia :D

Gość gość
2 ciaze, 4 koty i nic:P to bzdura ze od kota, Latwiej zlapac od miesa, brudnych warzywa czy nawet jogurtu.

Gość gość
szybciej zarazisz się toksoplazmozą od schabowego niz od kota

Gość gość
Co chwila taki temat jest poruszany, ja mialam kontak przez cale swoje krotkie zycie z setka kotow-nigdy nie chorowalam, jedyne czego unikałam to kontaktu z jednym kotem który był chory i mial rozwolnienie... aha i te koty z ktorymi mialam doczynienie to w 90% koty dzialkowe....

Gość gość
zrób test na tokso, igg i igm pokaże Ci czy masz odp***ość (nie masz się czego bać) czy jej nie masz jeszcze i musisz uważać na koty, bo, że jesteś w trakcie to raczej mało jest prawdopodobne. szybkie i wiarygodne badanie :)ja pracuje ze zwierzętami na co dzień od lat i nie wiem jak to możliwe, ale przeciwciał nie mam.

Gość gość
koty są bezobjawowymi nosicielami toksoplazmozy - pierwotniak bytuje tam, ale nie powoduje żadnych objawów, gruba ponad połowa populacji kotów nosi tokso

Gość gość
Nie zarazisz sie od kota,autorko...

Gość gość
zarażają tylko te koty które wychodzą na dwór