Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość winko

Laserowa korekcja wad wzroku ReLEx® SMILE

Polecane posty

Gość winko

Witam wszystkich, mam pytanie do osób, które poddały się laserowej korekcji wzroku ReLEx SMILE. Jak się czuliście po zabiegu i ile czasu oczy się goiły? Jak oceniacie sam zabieg? Bardzo proszę w zasadzie o jakiekolwiek informacje. Ciężko jest znaleźć cokolwiek w Internecie. Jedynie zagraniczne wypowiedzi lekarzy ale zero opinii pacjentów.

Gość gość
To jest najlepsza metoda (najmniej inwazyjna). W polsce jeszcze swierza bardzo stad tak malo opini. Kolega mial femto (gorsza od smile) a goilo sie super szybko ;)

Gość macmartin28
jakoś nikt nie pisze , że miał relex smile być może ta cena jest zaporowa (5200pln / za oko) i ciekawe czy taka dobra ta metoda?

Gość macmartin28
nfz powinien refundować korekcję wzroku . Jeśli mają pieniądze na invitro to i na to powinni dać.

Gość gość
Winko, a troche wiecej szczegolow? jak po zabiegu, jakies efekty uboczne, nieostre widzenie? cena?

Gość zadowolona bardzo
Metoda jest super. Polecam. Mialam.

Gość gość
gdzie robilas? bolalo? cena?

Gość gość
miałam tą metodą naprawiany wzrok.Polecam,nic nie boli.Jeszcze został mi tydzień do naprawdę ostrego widzenia świata:)

Koleżanki mama miała robiony zabieg podobno lepiej widzi ale gdyby miała iść kolejny raz już by nie poszła, ponieważ nie ma aż takiego rezultatu jak sie spodziewała, Wzięła kredyt żeby pojechać na zabieg.

Gość gorgolowicz
Witam. Zabieg mialem robiony kilka dni temu. Zastanawiam sie czy mgla ktora widze jest normalna przy tej metodzie? Brakuje mi tez ostrosci. Boje sie, ze tak bede juz widzial caly cxas.

Gość gość
to normalne,że masz mgłę.Też tak miałam przez krotki czas.Z dnia na dzień było coraz bardziej krystaliczne widzenie.Bardzo wszystkim polecam tę metodę korekcji wzroku.Bardzo szybko goją się oczy.Po operacji nie ma duzego bólu.Jestem osiem miesięcy po operacji,nie mam "suchego oka".Zapomniałam ,że parę miesięcy temu byłam okularnicą.

Gość gorgolowicz
Dzieki za odpowiedz. Czy rozszczepienie swiatla (latarnie i lampy samochodowe) jest przejsciowe? Ile czasu zajelo Ci lapanie ostrosci? Pozdrawiam

Gość gość
wczesniej napisałaś ,że miałaś robiony zabieg kilka dni temu.Musisz pamiętać ,że oko się goi przynajmniej kilka miesięcy.U mnie z dnia na dzień było coraz lepiej.Ale tak super to chyba po trzech miesiącach(teraz nie pamiętam,wiem tylko ze po operacji też miałam takie obawy jak Ty.Niedawno spotkałam koleżankę ,ktora miała operację kilka miesięcy przede mną ,ale inną metodą(wiem ze zapłaciła za zabieg mniej)skarżyła się ze ma kłopoty z wysychaniem oczow,ciągle musi stosować krople nawilżające.Wiecznie ma podrażnione oczy(wiatr,swiatło,krem) pozdrawiam i życzę cierpliwosci(ja miałam zabieg w Warszawie w Mavicie0

Gość gość smile
prosze wszystkich o to aby zwrocili uwage na to jak niektorzy zachwalaja podejrzanie te metode na tym forum.. wiadomo o co chodzi. to po prostu element marketingu ze strony naszych wspanialych polskich klinik. prosze we wszystko nie wierzyc taka moja rada. pozdrawiam

Gość gość
Czytam o tych niedogodnościach...maskara...ja się zastanawiam się nad Lentivu po tym zabiegu masz normalne widzenie już drugiego dnia, normalnie możesz się pomalować, nawet teoretycznie samochód możesz prowadzić...i ryzyko suchego oka jest zminimalizowane - może to warto rozważyć?

Gość przems
Ja miałem ta metoda robione oczy. Udzielę szczegółowych informacji. Jeśli ktoś chce to proszę oopisanie swojego numeru telefonu podany w mailu. Odzwonie. Mój Mail to agnieszkao0310@gmail.com.. koszt szczegółowych informacji to 70 zł. Moje oczy miały -6 lewe oraz -4,5 prawe. W klinice spotkałem też osoby które miały też robione oczy ta metoda. Na życzenie prześlę moje wyniki badań itp itd. Gwoli uczciwości. Pozdrawiam

Gość gość 1 przems
Ja miałem ta metoda robione oczy. Udzielę szczegółowych informacji. Jeśli ktoś chce to proszę oopisanie swojego numeru telefonu podany w mailu. Odzwonie. Mój Mail to agnieszkao0310@gmail.com.. koszt szczegółowych informacji to 70 zł. Moje oczy miały -6 lewe oraz -4,5 prawe. W klinice spotkałem też osoby które miały też robione oczy ta metoda. Na życzenie prześlę moje wyniki badań itp itd. Gwoli uczciwości. Pozdrawiam

Gość gość
Miałam zabieg metodą smile 5 dni temu. Byłam nastawiona na najgorsze tzn ból i słabe widzenie za mgłą tuż po zakończeniu. Po wstaniu od stołu operacyjnego widziałam nieostro ale żadnej mgły nie było ;) tuz po, uczucie porównać można jakby ktoś włożył papier do oka, było okropnie suche, ale absolutnie do zniesienia. Piekło i szczypalo około 40 min, ale jak zamknęło się oczy przechodziło. Krople też przynosiły ulgę. Kiedy wracalam do domu już nic nie bolało. Dostałam przed zabiegiem relanium i przespalam resztę dnia. Na następny dzień czytałam wszystkie znaki reklamy szyldy na ulicy i cieszyłam się jak dziecko. Jeszcze nie widzę idealnie z bliska, mam efekt halo kiedy w nocy widzę światła, ale z dnia na dzień jest lepiej. Najgorzej jest rano lecę od razu zakroplic oczy po śnie są bardzo suche. Polecam tę metodę bo faktycznie na następny dzień wraca się do normalnego życia. Czas pokaże jak będę widzieć, ale szczerze mówiąc ja już się cieszę z efektów. Mam nadzieję że pomogłam.

Gość gość
jestem po tym zabiegu już 10 miesięcy.Widzę bardzo dobrze,oczy nie bolą,nie mam suchego oka.Zapomniałam o okularach.Proszę się nie sugerować wczesniejszą opinią ,ze niby są tutaj reklamy namawiające do wybrania tej metody korekcji.Tak się składa ze jest to najmniej inwazyjna operacja oczow.

Gość gość
jestem ponad rok po zabiegu SMILE i żałuję że wcześniej się nie zdecydowałem :) generalnie na drugi dzień prowadziłem samochód, a przez 2-3 dni miałem jeszcze problemy z widzeniem z bliska. przez pierwsze 3msc zużyłem sporą ilość kropli nawilżających, później z tygodnia na tydzień coraz mniej. w tej chwili krople mam, czasami zakrapiam jak długo pracuję. na wizycie po roku od zabiegu zero zmian. tzn tak jak było zrobione tak jest :) wszytko super, wada wyzerowana, zero efektów ubocznych

Gość Kryszzka
o to super - to może faktycznie warto się zainteresować tą metodą, mnei interesuje szybki powrót do normalnego życia

Gość gość
A ja znalazłem takie ciekawe fakty: "In the FLEx group, 15 eyes (18.3%) presented surgery-related complications, including suction loss, black spots, bubbles in the interface, and lenticule misdissection. In the SMILE group, 43 eyes (26.9%) had complications, including an epithelial defect (the most frequent), suction loss, opaque bubble layer, cap rupture, and lenticule rupture." Ta metoda nie jest wolna od wad. Jako nowa wiadomo że jest zachwalana a starsze metody obwiniane. Kiedyś i SMILE będzie "starą" metodą i wtedy dopiero głośno zacznie się mówić o powikłaniach. Marketing jak wszędzie. Polecam zdrowy rozsąsek. PS. W USA ta metoda nie jest dopuszczona więc coś w tym jest . Polecam wygooglować na anglojęzycznych stronach.

część 2z2: ----------> Jak wygląda moja wada po SMILE: Prawe oko: 31.05: -1.25; 15.06: -1.75, 16.06: -1.5 27.06: -2.00 & astygmatyzm -1.00 Lewe oko: 15.06: -0.25 27.06: -0.50 ----------> Lekarz mi obiecała że lewe zabiorą całą wadę. A że na prawym będzie -2.00. Narazie wada jest większa niż to co obiecali.... martwi mnie to. Bardzo. I żałuję że nie miałam na piśmie tego co mi obeicała bo bym im zrobiła sprawę sądową ale ok czekam spokojnie, mam nadz że do 3 miesięcy ta wada sę opanuje trochę i zejdzie. Bo nienawidzę okularów. I nie chcę ich nosić.... ----------> Skutki uboczne które mam to: - wieczorami rozszczepia mi się światło, jeszcze lampy to okej ALE SAMOCHODY MASAKRA. Całe moje pole widzenia zajmują światła aut. Lekarka obiecała że z każdym miesiącem będa mniejsze. - suche oczy: nie dokuczają ale co 3h zapuszczam krople jeszcze bo w sumie jestem niedawno po zabiegu. Ale optegra kłamała że będę szalenie mocno cierpieć po smile jak mi zrobią przez suche oczy. Nie cierpię. Jest okej. ----------> Czy polecam? Narazie przeżywam, że wada rośnie, a obiecali mi że nie będzie. Więc odezwę się za 1 miesiąc. :) ----------> PYTANIA DO WAS: - czy wam po SMILE wada od rzu była taka sama czy wahała się tak jak mi? - czy ćwiczycie na siłowni? Rwania itp? mi lekarka powiedziała że nie mogę dzwigać cięzarów na siłowni bo mam cienką rogówkę teraz. Ale... ja KOCHAM SIŁOWNIĘ i przed noszeniem okularów cwiczyłam 4 x tyg z ciężarami 30 kg na sztangę do przysiadów, 20 kg na klatkę... a lekarka mówi że teraz to max 10 kg. Ale jak 10 kg ... :( czy to nie to samo 10 kg teraz jak nie jestem przygotowana jak będę regularnie chodzić i po 3 miesiącach mieć masę i podniosę te 20 kg?Bo lekarz mówi że nie można robić ciśnienia takiego i rwań...

Gość gość
ja miałam Lentivu w tamtym roku w Optegrze - metoda bardzo podobna, ale zapłaciłam o wiele mniej niż za Smile się płaci. Innej korekcji nie przechodziam aczkolwiek ta była dla mnie lajtowa - oczy trochę poszczypały i na drugi dzień mogłam się już nawet pomalować. Wszystkim polecam tę metodę, bo podobno jest najmniej inwazyjna, ale dla mnie ważne było że rekonwalescencja po jest bardzo krótka

Gość kasssja
Ja też robiłam Lentivu. :) Właśnie z tego względu, że jest baaardzo mało inwazyjna, no i nie boli! :D Takimi tradycyjnymi metodami laserowymi chyba trochę bym się bała robić.. Nie mówię, że są złe, ale mnie jednak przekonała mikrosoczewkowa;) Teraz jest chyba jakaś letnia promka, więc można zrobić taniej

Gość gość
Jestem po Lentivu, zabieg miałam robiony 16.08.216 czyli ok 10 dni temu. Skutki uboczne jakie odczuwam to suche oko - zapuszczam krople 4 razy dziennie, ale i tak po nocy masakra- rozszczepienie swiatła po zmierzchu. Czy ktoś też tak miał, czy te dolegliwosci mineły - jesli tak to po jakim czasie?

Gość DorotaH
Ja też jestem przed, troszkę się boję. Zawsze to jednak zabieg. Odwagi dodaje mi moja koleżanka, która ma to już za sobą. Wykonała korektę wady w Centre de la Vision dobrych pare miesięcy temu. Pierwsze dni nie były łatwe, bo musiała na siebie bardzo uważać, wzięła na chwilę L4. Teraz jest jednak zadowolona.

Gość wieska23
Jestem zdesperowana i szukam pomocy, jeśli chodzi o laserową korekcję wzroku. Natrafiłam ostatnio na metodę Lentivu. Czy jest ona tak dobra jak wszyscy dookoła mówią? Może mi ją ktoś polecić? I czy kliniki Optegra są dobre? Muszę taki zabieg wykonać, a nie wiem gdzie.

Gość dannna
mialam miesiac temu korekcje laserowa smail lenteiviu w optegra zabieg bez boleśny naptepte dni dokuczalo ale bez wielkiego bolu polecem bardzo klinika nardzo dobra a po zabiegu nie da sie opisac inne zycie zadowolona jestem bardzo