Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zrozpaczonaaa mama

RANA ODPARZENIOWA NA PUPIE NIEMOWLAKA

Polecane posty

Gość gość
Autorko jak tam sytuacja?

Gość gość
haskofugin na receptę i maść cynkowa rewelacja

Gość gość
Światowa Organizacja Zdrowia ostrzega przed używanie kwasu borowego u niemowlaków poniżej 3 roku życia, dyrektywa UE także przy pielęgnacji nie zaleca stosowania kwasu, a wszystko to wzięło się gdy parę zgonów w latach 60 było spowodowane własnie kremami na bazie kwasu borowego u niemowlaków. Jest to substancja toksyczna która świetnie wchłania się przez skórę i błony śluzowe, po czym odkłada się w narządach malucha. Jeżeli już macie stosować te specyfiki bo położna albo lekarz poleca (co sugeruje raczej zmienę lekarza albo położnej) to przynajmniej obserwujcie dziecko i używajcie tego jak najmniej. Fajnym zamiennikiem dla Tormientolu jest tormentalum (to samo tylko bez kwasu) lub Maść z Ziaji z Pięciornika (spróbujcie je najpierw powinny pomóc, a te z kwasem stosować gdy już nic nie pomaga).

Gość Yolassek
Moja 6 tyg corka miała ogromne odparzenie na pupie z powodu luźnej kupki. Zdesperowana próbowałam wszystkiego. Maści alantan,sudocrem,linomag,bepanthen,clotrimazol itd nie pomagly lub tylko na chwile. Pediatra zalecil maść z antybiotykiem pomogla na chwile,kolejna masc to steryd primafucort troszkę pomoglo ale po założeniu pieluchy to samo. W miedzy czasie tormentiol i dalej brak zadowalającego efektu. Kolejny pediatra polecił mi pastę penaten. Rewelacja. Po dwóch zastosowaniach rany zniknely prawie calkowicie. Maść ma konsystencje pasty dlatego nie sciera się z pupy. Kosztuje grosze i jest stara jak swiat. Poza ta polecila mi maść do przewijania z firmy mustela. Podobno nieznana ale bardzo dobra firma. Juz zakupilam i zamierzam zastosować. Dodatkowo polecam kąpiele w krochmalu i nadmanganianie ale to jedynie jako środek wspomagający. Pisze to ponieważ sama przeglądałam fora i wiem jaka to desperacja odparzona pupa,szczególnie dla świeżo upieczonej mamy. Piszcie czy próbowaliście i czy pomoglo.

Gość gość
U nas sytuacja zrobila sie straszna bo powstaly saczace sie rany.probowalismy wielu masci, bylismy u kilku lekarzy i za kazdym razem bylo tylkp gorzej.ostatecznie juz ponad tydzien synek calymi dniami lezy bez pieluchy, a ostatnie dni tp cala dobe lezy bez pieluchy.na pupe pomogl hydrosil spray, rewelacja.Natomoast nie mona go stosowac pod pieluche.wtedy lepiej clotrimazolum.dodatkowo podajemy dicoflor i trzymam scisla diete zwlaszcza bez laktozy i produktow mlecznych.jestesmy juz przy koncu ale to byl straszny miesiac.najpierw szukanie lekarstwa a jaknjiz znaleźliśmy aposob to trwa to ponad tydzień

Gość gość
Dodatkowo oprocz hydrosil spray trzeba przemywac przegotowana woda po kazdej kupie lub baczku z kupa lub siusiu.po przemyciu spryskac octeniseptem i na fto hydrosil.