Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

yomysska

Fałd karkowy

Polecane posty

yomysska Witam wszystkie Panie bedace w ciazy jak i juz dotychczasowe mamusie. Bardzo prosze panie o jakies porady.. Jestem w 13 tygodniu ciazy , bylam na badaniu usg i moj lekarz ginekolog wykryl pewna nieprawiwdlosc, sam nie jest pewny czy do konca to jest to , ale wykryl nieprawidlowosci i podejrzewa zgrubienie karku. skierowal mnie na specjalistyczne badania do Olsztyna do doktora ktory ma lepszy sprzet. Musze do konca tygodnia zrobic te badania , tylko ze zadna fladra nie chce mnie zarejsestrowac bo brak miejsc ale chodzbym miala placic duze pieniadze to pojade na to badania. oczywiscie źle robiac naczytalam sie w internecie ze takie zgrubienie karku moze powodowac chorobe genetyczna jak np zespol Downa smutas.gif Mam 20 lat i myslalam , ze z tym problem maja tylko kobiety po 40 . nie wiem sama juz co mam myslec, moze ktoras z pan miala podobny problem badz ma a teraz ma pieknego zdrowego dzidziusia , prosze o jakiekolwiek porady smutas.gif bardzo prosze o jakies rozwiniecie watku

Gość gość
To może zamiast do szpitala idź gdzieś prywatnie? Prywatne gabinety są wyposażone w specjalistyczny sprzęt. Zapisując się powiedź z jakim problemem chcesz przyjść i upewnij się że ich sprzęt jest odpowiedni do diagnozowania.

zapisalam sie , badanie mam w poniedzialek , ale to czekanie wykancza. stwierdzil fałd karkowy chociaż powiedzial ze przegrode nosowa ma idealna wiec juz nie wiem sama co myslec :((

Gość gość
O to dobrze. Wiem, że to trudne, ale myśleniem sobie nie pomożesz. Pozostaje ci tylko modlić się o to żeby wszystko było ok. Po wizycie napisz jaka diagnoza. Wszystkiego dobrego!

Gość gość
nie znosze tekstow typu jak po 40 ciaza to juz zwespol Downa,

Gość gość
nie znosze tekstow typu jak po 40 ciaza to juz zwespol Downa,

o boziu przeciez nie mam na celu obrazania nikogo ani zadnych kobiet w zadnym wieku, poprostu jestem bardzo mloda mama , dopiero za 3 mies, bede miala 20 lat i rodza sie pytania dlaczego...

Gość gość
chore dzieci rodza sie bardzo często młodym i zdrowym matkom a po 40 rodzą się tak samo często jak w młodym wieku więc to że jesteś młoda to nie znaczy że możesz w ciąży nie mieć problemów i że urodzisz zdrowe dziecko, ale życzę ci by diagnoza sie nie potwierdziła

Gość gość
Wiek kobiety moze podnosic jedynie ryzyko wad genetycznych a nie je wykluczac czy determinowac. Co do zgrubienia faldu to rowniez jest tylko marker. Moj zdrowy syn mial nt 4 na jednym sprzecie. A na innym juz 2,7.

Gość yomysskaa
mam nadzieje , ze wszystko bedzie okej, bo naprawde sie martwie.:((

Gość gość
nie chce nikogo dyskryminować, ale to bzdura, że chore dzieci tak samo rodzą się młodym mamom jak i tym po 40. przecież po 40 wzrasta set-krotnie prawdopodobieństwo wystąpienia chorób genetycznych

Gość gość
Witam, chciałam troszkę dodać Ci otuchy na swoim przykładzie... podczas jednego z badań, niby na super sprzęcie lekarz stwierdził wysokie NT - no i wpędził mnie w wielki stres!!! oczywiście od razu wykonałam badanie u innego lekarza (CO DORADZAM I TOBIE!!) i niby nie było tak źle, ale karczek synek miał - nie znalazłam podobieństw w rodzinie i to też podsuwało mi myśli, że może to być symptomem choroby... z racji tego, że byłam po 35 r.ż. wykonałam wszystkie dodatkowe badania genetyczne - wyszły dobrze synek urodził się z wagą 4050, kawał faceta - ZUPEŁNIE ZDROWY!!!!!! i tak już mu zostało - jest wysoki, dobrze zbudowany i ma masywną szyję - po prostu duży facet!!! I jest bardzo inteligentny! Wiem, że bardzo się stresujesz w tej chwili, więc jak najszybciej wykonaj badania u innego specjalisty. Jeśli i u niego wyniki wyjdą nie za bardzo - zrób badania genetyczne. W internecie naczytasz się pewnie strasznych historii na ich temat - ale z mojej pespektywy, stres jest o wiele groźniejszy niż te badania. Nie bolą a dają 100% pewność. Trzymam kciuki za to, że u Ciebie będzie wszystko dobrze i dziecko jest zupełnie zdrowe.

Gość yomysskaa
Dziękuje bardzo Pani za słowa otuchy ;)) nawet nie wie Pani ile to dla mnie znaczy. Niech Pani trzyma za nas kciuki.

Gość gość
kolezanka w wieku 23 lat urodzila chlopca upsledzonego umyslowo, a inna w wielu 36 potem 39 urodzila dwoje zdrowych dzieci, wiec te teorie ze okolo 40 to juz chore to jakas paranoja

Gość gość
jak masz urodzić downa to lepiej usuń !!!!!! to nie czas na płodzenie i rodzenie kretynów

Gość yomysskaa
Ty up@ walnij sie w leb ... szkoda , ze matka ciebie nie usunela;;

Gość gość
do gosc z 20.18. to idz i strzel se w łeb bo to nie czas aby po swiecie chodzili kretyni

Gość yomysskaa
jestem załamana :((( bylam dzis na tym badaniu i nt wyszlo 3mm:(( dostalam skierowanie na krew , oddalam i czekam na wyniki. wizyte genetyczna mam 4 grudnia :(( a w domu tylko płacz , nawet narzeczony sie rozkleił...

Gość gość
A co oznacza to nt 3 mm? Może to nie przesądza jeszcze ostatecznie?

Gość yomysskaa
nt to przeziernosc karku

Gość yomysskaa
czy ktoras z mam miala moze wysokie nt i wszystko skonczylo sie dobrze?

Gość gość
a jakie są normy? Może nie wykracza ona duzo ponad norme? co mowia lekarze? nie daja szans na zdrowe dziecko?

Gość gość
Oczywiście , ze są szanse na zdrowe dziecko, nieprawidłowe NT oznacza, ze masz wieksze ryzyko ZD niż gdyby przezierność była dobra, ale to tylko statystyka i nic więcej. A robili c***appa , proponowali amniopunkcję . Jedynie znając DNA płodu można na 100% stwierdzić czy jest zespoł Downa czy nie. Wiele kobiet tu pisało, że NT złe , test pappa zły, a po amniopukcji==DNA płodu prawidłowe

Gość yomysskaa
tak , test pappa juz zrobilam , wynik 4 grudnia

Gość gość
3 to gorna granica ale glowa do gory :) takie nt to jeszcze nie " wyrok " :)

Gość gość
oby wszystko było dobrze. Bądź dobrej myśli. Lekarze jednak często się mylą.

Gość yomysskaa
mam taka nadzieje ;)

Gość gość
wg PTU górna granica to 2,3mmpowyżej powinno się kierować na amniopunkcję krew olej to tylko statystyki!!!!! ja miałam nt 2,6mm i już miałam skierowanie na amniopunkcję!!!!

Gość yomysskaa
ja dopiero po krwi bede miala skierowanie na amniopukncje nic na to nie poradze , musze niestety czekac :( ale wierze , ze moj synek bedzie zdrowym i pieknym dzieckiem :)

Gość gość
A myślałaś o teście NIFTY ? To nowoczesne badanie nieinwazyjne, jest alternatywą dla amniopuncji - polega na tym, że z twojej krwi izolują DNA płodu. Nie wiąże się więc z żadnym ryzykiem. Jedyna wada to spory koszt ok 3000 zł