Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bondzia

Problem z wizytą u internisty

Polecane posty

Przeprowadziłam się parę miesięcy temu do nowego województwa, ale w moim starym mieście nadal bywam dość regularnie i tam też jak mam potrzebę chodzę do internisty, którego znam i mam do niego zaufanie. Ale złapało mnie przeziębienie, a przecież nie będę jechać po receptę i ew.zwolnienie prawie 200km. Mam więc pytanie, czy jeśli się jest zapisanym do internisty np. w Szczecinie, to przyjmą mnie na NFZ w moim nowym miejscu zamieszkania bez koniecznośc**przepisania się tu właśnie?

Wydaje mi się, że jednak musisz się przepisać, wypełnić nową deklarację, bo nie można chodzić do kilku lekarzy internistów jednocześnie. Z tego co się orientuję taka możliwość istnieje tylko jeśli jest jakiś nagły przypadek, albo gdy Twój lekarz jest np. na urlopie. Wtedy możesz pójść do innego, ale w ramach przypisanej C**przychodni.

Gość Fankalabamby
No ale chwilka, a jak się jest w sytuacji podbramkowej, bo choroba rozłożyła, do lekarza 200 km, to co nie można pójść do internisty w nowym mieście i po prostu jakby poinformować, że jest się zapisanym gdzie indziej, ale sytuacja kryzysowa? A nad morze jak ktoś na wakacje jedzie, to niby jak sie leczy jak mu sie dziec***ochorują czy on sam? Przecież idzie wtedy do lekarza internisty normalnie w tym miejscu, gdzie jest. Wydaje mi się, że wystarczy zerknąć kto tam w okolicy przyjmuje (pomocne: http://www.znanylekarz.pl/internista i inne takie zestawienia) i się udac do przychodni. No nie chwytam.

Gość Bashmi
Wszędzie mają obowiązek udzielić C***omocy. Musisz mieć ze sobą dowód tożsamości i ubezpieczenia, bo EWUŚ nie zawsze działa. Sprawy rozliczenia kosztów ośrodki załatwiają same między sobą lub bezpośrednio z NFZ.

Gość gość
Dlatego ja chodzę prywatnie do http://www.ultramedic.com.pl/ - zupełnie inne traktowanie, zupełnie inna placówka i zupełnie inny sposób pracy. Przykre to jest, ale państwowa służba zdrowia nie jest spełnieniem moich oczekiwań.

Gość derenka
ja korzystam z prywatnej opikei medyczne w lux medzie i nigdy nei miałam u nich problemu z umówieniem wizyty, z dnia na dzięń a nawet tego samego dnia, poza tym mają portal pacjenta dzięki któremu wizyty rezerwujesz online, ja zawsze tak robie bo jest najszybciej.

Gość Ziggy123
W takich przypadkach ubezpieczenie prywatne dużo daje, bo moje działa na całą Polskę i niezależnie gdzie jestem korzystam z wizyt. A jak nie mogę pojawić się osobiście to w Portalu Pacjenta mam możliwość wybrania konsultacji online na chacie z lekarzem i to jest fajne rozwiązanie. Tak mam w przypadku pakietu w Lux Medzie, ale teraz chyba wiele placówek to wprowadza.

Gość czalinka
ja zawsze takie wizyty umawiam online przez portal pacjenta w lux medzie jest szybciej, potem wyniki badań też mozńa podglądać prze ten portal jest szybko i wygodnie.

Gość wiraska
ja pamiętam jak swego czasu musiałam wisieć godzinami na telefonie, żeby umówić wizytę w państwowej placówce zdrowia, a teraz w lux medzie mogę online umówić wizytę do każdego specjalisty.

Gość czimka

to prawda jeśli chodzi o portal pacjenta to w lux medzie to rzeczywiście jest to bardzo wygodna opcja bardzo szybka i ułatwiająca życie :)

Gość wijka

ja dzięki temu że mam portal pacjenta to cześciej umawiam się na wizyty do lekarza ponieważ łatwiej jest z dostępnością do lekarza oraz szybciej tą wizytę jestem w stanie umówić. 

Gość Nina Kowalska

Zgadzam się w 100%! Też umawiam się przez Portal Pacjenta i to dla mnie ogromne ułatwienie. Czasami ciężko jest się do nich dodzwonić, a dzięki aplikacji umawiam wizytę w kilka chwil, a w razie potrzeby zawsze mogę ją odwołać.