Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

STRES W CIAZY

Polecane posty

Gość gość

Czym moze skutkować stres i częsty płacz w ciazy? Która z Was tak miała? Mniejsza o powody.

Gość gość
Hmmm zastanowmy się czymmoze grozić silny stres w ciąży.... Poronieniem? Tak! Ale głupia jesteś szok

Gość gość
lepiej ogranicz stres - ja sama sie duzo denerwowalam, wybuchalam i plakalam,a pozniej sie stresowalam tym, ze sie zdenerwowalam i kolo sie zamykalo. maly urodzil sie 10/10, rosnie jak na drozdzach, jest malym bystrzachą, tylko sam jest troszkę nerwowy i... pobudliwy :) postaraj sie i zupelnie wycisz, ja pilam melise, ale bez przesady, bo podobno tez zle, robilam duzy kubek mocnej i popijalam caly dzień :) pomysl, ze teraz to mu mozesz dac i z nikim sie nie uzeraj, nie reaguj, nie komentuj. on ma teraz tylko Ciebie i od Ciebie zalezy co on czuje, a reszta swiata moze teraz dla Ciebie nie istniec :) powodzenia!

Gość gość
Do rozwiązania zostało 2,5 miesiąca. Za każdym razie odbywa się to na zasadzie błędnego koła, o którym pisałaś. Za każdym razem obiecuję sobie, że po raz ostatni. A czym objawia się nerwowość Twojego dziecka? Zastanawiałam się, czy może mieć to jeszcze gorsze skutki u dziecka - psychiczne, czy wręcz fizyczne. Trochę mnie uspokoiłaś - na dobry początek ;)

Gość gość
Ja rowniez byłam strasznie nerwowa w ciąży. Miałam bardzo duzo stresów i nerwów. Co chwile ladowalam w szpitalu ze względu na bardzo wysokie ciśnienie a mala urodziła sie 4 tyg wczesniej.

Gość gość
aa dodam jeszcze,ze dziecko urodziło sie zdrowe mimo malej wagi. w tej chwili ma 5lat i jest i zawsze bylo bardzo spokojne, szczęśliwe i zdrowe :-)

Gość gość
ja tez sie czesto denerwuje.niestety czasem nie mamy wplywu na nasze otoczenie.to juz druga taka ciaza.pierwszy syn byl juz w brzuchu bardzo r****iwy ale urodzil sie zdrowy tylko zaplatal sie w pepowine.ciaza byla zagrozona.od polowy ciazy mialam skurcze,rozwarcie i skrocona szyjke ale urodzilam o czasie.teraz mam jeszcze wiecej powodow do stresu ale odpukac jest ok.jestem w 22 tyg i za tydzien wizyta.zobaczymy co tam slychac w brzuszku.melise tez pije oczywiscie ale ona tak na prawde nie rozwiaze naszych problemow.

Gość gość
bo ciąża nie jest to czas na rozwiązywanie problemów. ja wszystko zostawiłam na "później". jeszcze 2 miesiące i będziesz mogła z Uzi chodzic i strzelać, wytrzymaj :) a nerwowość? nie wiem czy to kwestia charakteru rodziców, czy to właśnie to... mały bardzo nerwowo spał, płakał przez sen, robił podkówkę z ust, byle dźwięk na początku powodował odruch z odrzucaniem rąk (nawet spokojny dźwięk). takie codzienne objawy r****iwego dziecka, ale skumulowane. na szczęście tak jak czytałam - nerwowość nabyta podczas życia płodowego mija wraz z czasem. mam bardzo pogodne, permanentnie uśmiechnięte, niezwykle r****iwe dziecko :)

Gość gość
u mnie kilkudniowy silny stres spowodował lekkie rozwarcie w 9tyg pokrwawienie, koło 29 kolejna taka sytuacja, bolesne skurcze i problemu z sercem, bo hormony wydzielane podczas ciąży działają trochę jak te od tarczycy - chodzi o tętno - u mnie 130 i nie mogłam opanować co chwile skakało - trzeba się pilnować

Gość gość
też zależy jaki stres... ja nie miałam ciągłego zmartwienia i stresu długotrwałego, to zupełnie inne hormony, bo te gorsze. ja miałam taki chodzący "bodziec" :D który mi podnosił ciśnienie ale do maksimum z rzucaniem naczyniami, więc ja miałam krótkotrwale, duże wyrzuty adrenaliny i wszystko opadało. a, i taka nerwowość uniemożliwiła mi karmienie piersią, niestety. ale prawie trzy miesiące karmiłam i problem nie był w jakości mleka - odpowiednio tłuste, ogromne ilości, ale chyba właśnie te hormony które miały możliwość iść do mleka szły tam. dziecko było niespokojne, płaczliwe, kolkowe... odstawiłam i mały stał się innym człowiekiem :)

Gość gość
Właśnie o takim stresie mówię. Nie mam permanentnego zmartwienia. Tylko raz na pare dni wpadam w szał/histerię stymulowaną różnymi czynnikami. Sytuacyjną! O! To dobre słowo. Krzyczę i się denerwuję, a potem potrafię zawodzić nawet kilkadziesiąt minut. A moje pytanie na forum pojawiło się stąd, że w weekend miało to miejsce codziennie. Poza tym wyniki książkowe, ciśnienie niskie, cukier dobry. A lepiej, żeby za dwa miesiące nie dawali mi tego Uzi, bo dzieciak zostanie bez ojca :D

Oj znamy to niestety... burza hormonów ;/ niezbyt przyjemne ale minie wraz z pojawieniem się maleństwa ;)

Gość gość
Jaka debilkom trzeba byc zeby w ciazy sie stresowac i swojemu dziecku szkodzić.

Gość gość
nie trzeba byc debilka... wystarczy pare osob w otoczeniu ktore nekaja itd... ja ladowalam na podtrzymaniu ciazy kilka razy dziecko przenosilam(ponoc norma przy podtrzymaniu). dzieciatko mam spokojne. ale napewno stres jest baaardzo zlym czynnikiem w ciazy . i jak ktos pisal moze dojsc do poronienia

Gość gość
W drugiej ciąży- początek mama moja miała zawał, za dwa dni mąż stracił pracę. Potem mama ciężko chorowała, gdy byłam w 7 miesiącu zmarła po operacji, wybierałam dla niej trumnę. Synek po urodzeniu nie dał mi spać w nocy, chciał być cały czas blisko i to mu zostało, uśmiechał się do mnie na miesiąc, był roześmianym dzieckiem, z czasem zaczął coraz częściej płakać. Teraz ma 3 lata i widać jego prawdziwy charakter. W pierwszej ciąży martwiłam sie tak jak ty, czy dziecku płacz stres nie zaszkodzi, ale dopiero 2 ciąża była jedną masakrą. Nie wiem prawdopodobnie synek gdyby nie mój stres w ciąży byłby pogodnym, roześmianym dzieckiem,

Gość gość
Przykro mi, że musiałaś przez to wszystko przejść! Szczęście w nieszczęściu, że nie spowodowało to u dziecka kłopptów zdrowotnych. Emocje zawsze łatwiej opanować niż wyleczyć chorobę.

Gość gość
te chłopy nas wykończą w ciązy :D albo... my ich! bidaki się najczęściej pod rękę nawijają.

Gość gość
Hehe mój porównał rozmowę ze mną z rozbrajaniem bomby przez sapera :P

Gość gość
Ja cala ciaze przeplakalam, maz zmienil sie w tyrana, uzywal przemocy psychicznej i czasem fizycznej (popychanki, w twarz nie raz uderzyl) mialam takie ataki paniki ze mdlalam. Ciagly strach, upokorzenie, placz i trzeslam sie z nerwow.... mala urodzila sie w terminie z dobra waga, zdrowa i sliczna. Od urodzenia jest aniolkiem, teraz juz roczek skonczyla i jest poprostu tata dobra ze az sie wierzyc nie chce. Spi pieknie od poczatku, zawsze radosna, z wielkim usmiechem od ucha do ucha caly dzien. Uwielbia sie bawic i jest strasznie towarzyska. Jest bardzo cierpliwa i nigdy ani razu nie dala mi w kosc. Byla cudownym spokojnym bobaskiem i do dzisiaj tak jest . Stres napewno nie pomaga, ale tez nie jest wyznacznikiem tego czy ciaza pojdzie ok i czy dziecko sie urodzi zdrowe i czy odbije sie to na jego osobowosci itp bo jakby tak byla to by nasz gatunek juz dawno wiginal. Pomysl o tych kobietach co rodzily podczas wojny, katastrof naturalnych i innych nieszczesc. Moje wtedy problemy wydaja sie doslownie niczym porownujac do kobiet ktore donosily ciaze i rodzily w takich nieludzkich warunkach. Zycze jak nawiecej spokoju i szczesliwego rozwiazania

Gość olgabalans

Mamusie polecam i zapraszam na https://www.facebook.com/events/1927562807355233/ - wyjazdy relaksacyjne z psychologiem dla kobiet w ciąży