Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Odwiedziny u brata bez zaproszenia

Polecane posty

Gość gość

Witajcie. Mam pytanie. Dwaj bracia - w tym mój mąż - pracują razem. Bardzo często się kłócą. Mąż jest chrzestnym bratanka. Nigdy nie usłyszeliśmy tekstu 'wpadlibyście na kawę' na przykład, a oni widzą się codziennie w firmie. Ja też codziennie tam jestem. Mieszkamy z teściami. Brat męża przyjeżdża ze swoją żoną tylko pod naszą nieobecność... Teściowa chciała zmusić nas żebyśmy pojechali do brata w odwiedziny. Mąż odpowiedział: 'może jutro'. Nastało jutro, zadzwonili że nie ma ich w domu do wieczora, tak dla informacji. A przecież nie anonsowaliśmy się że mamy zamiar ich odwiedzić. Stosunki między nami są napięte. Nie lubimy się zbytnio, nie mamy o czym ze sobą rozmawiać. Oni są bardzo zawistni i myślą że świat kręci się wokół nich. Jak myślicie czy powinniśmy się do nich wybrać w odwiedziny bez zaproszenia i bez zapowiedzi? Biorąc pod uwagę fakty opisane powyżej...

Gość gość
ale po co macie ich odwiedzac na siłę? to po pierwsze, a po drugie ja na przykład nie lubie niezapowiedzianych wizyt, więc może oni również

Gość gość
No też właśnie. Mają 1,5 roczne dziecko i do tego niezrównoważonego psa, który załatwia się na łóżko. Ale teściowa twierdzi że do brata nie trzeba się zapowiadać.

Gość gość
A może Twój mąż powinien sam porozmawiać z bratem i zapytać o co chodzi. A o co się kłócą ? Albo ty jedź do zony tego brata i z nią pogadaj

Gość gość
To jest trochę skomplikowane. Bracia się kłócą głównie o sprawy związane z firmą. Mój mąż postępuje racjonalnie a jego brat jest lekkoduchem który uważa się za prezesa a tak na prawdę nawet e-maila nie potrafi wysłać. Jego żona strasznie mnie nie lubi. Zmyśla różne rzeczy na mój temat do teściowej, obgadując mnie tym samym. Np. mówi że miałam jakieś pretensje do niej o coś a ja nawet wtedy się z nią nie widziałam... Ciężko to wytłumaczyć.

Gość gość
A po co Ty jesteś codziennie w firmie pracujesz tam?

Gość gość
Ja bym nie pojechala bo sie nie pcham tam gdzie mnie nie chca tyle w temacie

Gość gość
Właśnie ja też nie lubię się narzucać tam gdzie mnie nie chcą. Tak, ja też tam pracuję.

Gość gość
a zależy Ci na tych relacjach ? zostaw braci niech się kłócą ich sprawa. Ja mam podobnie ale to kuzyni i niby mamy dobre relacje ale zona tamtego jest specjalna :D wyżej s.. niz d.. ma wiec tam nie chodzimy. A żona tamtego brata może mieć jak ta nasza gwiazda co jej mężuś nagada to uwierzy bo Ty widzisz co się dzieje na co dzień jak ja a ona tylko z opowiadań

Gość gość
Ja potrafię oddzielić pracę od rodziny i na dobrą sprawę nic do nich nie mam. Ogólnie to jestem pokojową osobą, jak mnie ktoś mega wkurzy to powiem parę słów ale z nimi nauczyłam się inaczej postępować... ignorować. Oni mówią do teściów że my nie chcemy do nich przychodzić bo ich nie tolerujemy i zazdrościmy im tego że teść wybudował im dom. A jest wręcz przeciwnie bo my chcemy sami odłożyć pieniądze i bez niczyjej pomocy się wybudować.

Gość gość
Ale po co w ogóle rozważasz kwestię odwiedzania osób, które ewidentnie was nie lubią i które jasno dają do zrozumienia, że nie jesteście mile widzianymi gośćmi w ich domu?? Po co w ogóle tracisz czas na rozkminianie takich rzeczy?? Jak wiem, że ktoś mnie nie lubi, to i ja mam go głęboko w duupie. Nie czujesz, że sama się upokarzasz jakimkolwiek zastanawianiem się nad tym, czy by do nich nie wpaść?? Odpowiadając wprost na pytanie z tematu: nie, ja bym nie wpadła niezapowiedziana. Po pierwsze z uwagi na to, co napisałam wyżej, a po drugie sama NIE-NA-WI-DZĘ kiedy ktoś się nie zapowiada wcześniej i robi mi nalot na chatę :o