Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tegoroczna_maturzystka

Który kierunek bardziej wartościowy

Polecane posty

Jak można się domyślić po nicku jestem tegoroczną maturzystką. Planuję złożyć dokumenty na dwa kierunki tzn.: 1) UAM w Poznaniu - studia prawno-ekonomiczne 2)UG w Gdańsku- International Business (zachęca mnie program nauczania w języku angielskim) Który kierunek ciekawszy i bardziej przyszłościowy? Planuję pracowac w finansach.

Gość gość
zdecydowanie prawo jest bardziej przyszłościowe.

Ale to nie jest stricte prawo a studia prawno-ekonomiczne. Czyli połączenie tego co mnie interesuje tzn Wosu, matematyki i ekonomii.

Gość gość
jasne ze ten biznesowy po ang. Prawo przyszłoścowe? Gościu poczytaj jakie jest bezrobocie wśród absolwentów prawa

Wiem, że po prawie jest wielu bezrobotnych. Dlatego ja nie chcę iśc na takie studia. Nie odnalazłabym się w żadnym prawniczym zawodzie. Poza tym nie dałabym rady nauczyc się dobrze historii na maturę przez te kilka miesięcy. Znam od podszewki pracę prawnika, bo moja ciocia i jej mąż są Sędziami. Cholernie odpowiedzialny zawód. Masz po kilka spraw dziennie, mimo zmęczenia musisz wydać wyrok, który zaważy na losach danego człowieka. Ogromna odpowiedzialność wiążąca się z koniecznością posiadania ogromnej wiedzy. Niestety nie dałabym rady myśląc na chłodno. Dlatego wolę iśc w stronę kierunków ekonomicznych z elementami Wosu, który bardzo lubię. Z angielskiego jestem dobra. Zdałam CAE na A.

Ktoś jest w stanie doradzic?

Gość gość
Ale nikt tu nie mówi żebyś została prawnikiem, po prostu po prawie możesz w wielu miejscach pracować. A to,że ktoś po prawie nie ma pracy to musi być straszna pierdołą.

Wiem, że po prawie można znaleźc pracę ale obawiam się, że nie podołam na tym kierunku. Przecież on opiera się głównie na pamięciówce. Jak jeszcze Wos lubię i mogę się go rzetelnie uczyc to z historią mam ogromny problem.

Gość gość
skoro takie pytania zadajesz na forum to nie jest z tobą dobrze sama powinnaś wiedzieć co chcesz robić

Też mnie to martwi. Ale co ja na to poradzę, że nie wiem jeszcze co chcę robic w życiu. Zawęziłam swoje plany życiowe do tych dwóch kierunków własnie. Pytam, bo może znajdzie się ktoś mądry kto będzie w stanie doradzic.

Gość gość
Dziewczyno skoro obawiasz sie prawa to po co bierzesz pod uwagę studia prawno-ekonomiczne, przecież tu właśnie oprócz tego prawa,którego tak się boisz dowalisz sobie jeszcze ekonomią.

Na studiach prawno-ekonomicznych jest dużo Wosu, z którego jestem niezła. Ekonomię też rozumiem. Na prawie prócz Wosu jest historia, ogólnie BARDZO dużo pamięciówki.

Gość gość
Na studiach prawno-ekonomicznych jest przede wszystkim bardzo dużo prawa ! Weź sobie wejdz na stronę tej uczelni,która cię interesuje i zobaczysz jakie są przedmioty.

Gość gość
Cokolwiek wybierzesz w tym wieku to i tak będziesz tego żałowała ,bo człowiek w tym wieku jest jeszcze młody i głupi i jeszcze mu się nie raz odmieni. Najnowsze badania mówią ,że 99 % ludzi,ktorzy poszli od razu po szkole średniej na studia ,żałowali swojej decyzji co do kierunku lub nie pracują w zawodzie.