Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak to jest z tym doborem mleka

Polecane posty

Gość gość

pediatra stwierdził, że moja 4 tygodniowa córka może mieć uczulenie z racji złuszczającej się skóry gdzieniegdzie i przepisał bebilon pepti gdzie w składzie jest ograniczona ilość laktozy. Do tej pory używałam mleka Humana Anticolic z identyczną wartością laktozy w mlekou jak w bebilon pepti, ale kazał mi odrzucić Humanę. Nie wiem już właściwie jak to jest i co mam robić dalej.

Gość gość
łuszczy się jej skóra z powodu mleka a ty nie chcesz jej zmienić?

Gość gość
łuszczy jej się od wyjścia ze szpitala dlatego podchodzę do tego bardzo ostrożnie. Taka jakby przesuszona skóra.

Gość gość
to nie chodzi o laktoze, w pepti masz hydrolizowane białko, nieuczulające, tak jakby już strawione, to przez to białko córce łuszczy sie skóra a nie przez laktozę

Gość gość
Ja oczywiście zmienię na ten bebilon, ale to takie dziwne trochę, bo skład mają bardzo zbliżony.

Gość gość
bebilon pepti od innych mlek różni się właśnie białkiem, ale dziwię się, że nie zalecił najpierw mleka HA, no ale nie wiem jak wygląda Twoja córka ;) oprócz tego kąp w oilatum-może coś pomoże :] a mleko owszem zmień :)

Gość gość
W Humanie również jest hydrolizat

Gość gość
wiesz wcale dziecko nie musi miec alergii na bialko mleka krowiego tylko np na konkretne mleko np moja miała na bebilon każdy i bebiko wszystkoz firmy nutricia a jak zmieniłam na enfamil to wszystko przeszło a juz miałam rp na nutramigen

Gość gość
Moje dziecko też miało trochę przesuszoną skórę, trochę się łuszczyła.. ale nikt o żadnym mleku nic nie wspominał. Dziecko było naświetlane, ponieważ miało żółtaczkę. Smarowanie kremem czy oliwką po jakimś czasie załatwiło sprawę. Alergii dziecko nie ma żadnej.

Gość gość
No tu mi nie polecali oliwki własnie.

Gość gość
tak ale jest to hydrolizat serwatki i wysokim stopniu rozbicia tych cząsteczek, największy stopień maja hydrolizaty jazeiny np. Nutramigen no i mlekozastępcze na bazie aminokwasów ale to już dla bardzo ciężkiej alergii

Gość gość
*kazeiny

zanim zaczniesz ingerować w mleko, wykąp dziecko ze 3x w wodzie z dodatkiem ciekłej parafiny. Każde dziecko się łuszczy na początku i to wcale nie musi być oznaka jakiejś alergii pokarmowej. A pediatrzy to często sami nie wiedzą co gadają.

Gość gość
pediatrzy z reguły zalecają bebilon, bo nie mają wyjścia jak się podpisało umowę z danym producentem 🖐️

Gość gość
dokładnie, dns ma rację :D