Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość peppi

Mam już dość tego kurzu

Polecane posty

Gość peppi

Mamusie macie jakieś sprawdzone preparaty? Pronto odpada, sprawdziłam :/ ja już nie daję rady, wczoraj wieczorem ścierałam kurze a teraz patrze a na komodzie dalej go pełno, wymiękam :/

Gość gość
mam to samo. kurzu pelno. raz w tyg. porzadnie np. spzatam u corki w pokoju. a tak to na codzien zamiote przemyje mopem. a w sobote odsuwam lozko, i co widze kotyy. jakim cudem przez tydzien jest az tyle kurzu.??????

Gość bluesbaby
u mnie to w ogóle masakra nie dość, że kurz to jeszcze mamy psa co siedzi w domu i kłaki jego się walają bo jest kudłaty strasznie.

Gość gość
nie ma skutecznych preparatów na kurz. Pronto sprawia, ze kurz nie przylega do powierzchni, ale za to fruwa po mieszkaniu i go wdychasz. Wolę już zetrzeć wilgotną szmatką. Jedyne rozwiązanie to zminimalizować ilość tzw kurzołapów, czyli pierdólek na półkach, otwartych półek właśnie, zasłon, dywaników. I... regularnie sprzątać, niestety :)

Gość peppi
kurcze na właśnie takich pierdółek pozbyłam się, dywan mam mały a mimo to pełno tego kurzu, najgorsze jest to, że mój syn jest uczulony na roztocza kurzu domowego i rano jak wstaje to okropnie kicha :(

Gość gość
kazdego dnia przelecę szmatką i ścierą dom i jest ok, na kurz nie ma rady zawsze był ,jest, i będzie

Gość gość
pomyśl o oczyszczaczu powietrza do pokoju syna. Po co ma się chłopak męczyć. No i u niego w pokoju to obowiązkowo pościel antyalergiczna i codziennie sprzątanie z kurzu (najlepiej mikrofibra z samą wodą)

Gość gość
To zalezy od ogrzewania

Gość gość
Miałam ten sam problem, serio. Od kilku lat jest znacznie mniejszy. A to za przyczyną odkurzacza z filtrem wodnym. Zwykły "dokurzacz" nie ukrywajmy, wsysa jedną stroną a wypluwa drugą, wszystko nie zatrzymuje się w worku. Kiedyś zamarzył mi się, bo szwagierka miała i jak widziałam co zostaje po odkurzaniu w wodzie, to przerażenie mnie wzięło. Kupiliśmy sobie więc odkurzacz i powiem wam, że znacznie ograniczyło to ilość kurzu w domu. Widać to na meblach. Poza tym za każdym razem jak odkurzam, średnio więc co 2 dni, czasem codziennie (szczególnie latem jak okna otwarte i dzieci znoszą tony piachu z dworu), to woda bywa czarna. Serio. Odkurzam kanapy, poduchy, podłogi, dywany i jak robię to codziennie, to woda nie jest aż tak gęsta", ale jak odpuszczę dzień, czy dwa, to naprawdę tych kotów w wodzie jest tyle, że sitko wygląda jak w wodorostach. Owszem, dzieci mają pluszaki, piorę jak raz na jakiś czas, ale i dywany i nasze ubrania, firany, to wszystko absorbuje kurz i nie pozbędziemy się go trwale i skutecznie. Z drugiej strony nie warto całkiem go eliminować, jeśli nie ma przesłanek zdrowotnych. Jak się przyzwyczaimy (i dzieci) do jałowego mieszkania, to potem pojawią się uczulenia na wszystko co ma związek z kurzem. Aczkolwiek, ograniczyć należy. Ja kupiłam tez antystatyczne ściereczki, zwykle ścieram na mokro i tak, przepieram delikatnie po każdym użyciu, wiadomo. Rozumiem wasz ból, ale pocieszcie się, że same z nim nie jesteście:-D

Gość gość
aha, a w takich okresach jak teraz, czyli gdy w domu ogrzewanie jest uskuteczniane, ur*******m nawilżacz powietrza, ale taki z funkcją jonizatora. Wiąże on cząsteczki kurzu i one opadają na podłogę, zamiast fruwać w powietrzu. I jest naprawdę fajne powietrze, takie świeże.

Gość gość
jaki odkurzacz wodny jest dobry ?

Gość gość
do gościa wyżej , strasznie brudno jest u ciebie jesli co drugi dzień woda gęsta z brudu , też mam odkurzacz wodny i raz na m-c go uzywam .

Gość gość
każdy, najprostszy, byle miał filtr hepa - czyli do tych małych cząstek

Gość gość
jaki macie juz sprawdzony ?

Gość gość
odkurzasz raz na miesiąc? - syf i masakra bleee

Gość gość
ja mam zwykly odkuczarz. odkurzam raz w tyg.

27.11.13 [zgłoś do usunięcia] gość do gościa wyżej , strasznie brudno jest u ciebie jesli co drugi dzień woda gęsta z brudu , też mam odkurzacz wodny i raz na m-c go uzywam . xxxxxxxxx no i co ? ulżyło ci, że mogłaś jej powiedzieć, że ma brudno w domu? :O jeeeeeezzzzuuu.... co za laski tu przesiadują.

aha.. odkurzasz raz w tygodniu? to chyba mieszkasz sama- przy rodzinie, zwierzakach odkurzanie 1x w tygodniu to zdecydowanie za mało

Gość gość
Szmatka z mikrofibry bez żadnego mleczka. Teraz kaloryfery przyciągają kurz jak magnes do mebli a mleczka jeszcze bardziej. Ważne by często wietrzyć. Ja co trzeci dzień obowiązkowo przecieram meble i odkurzam oraz zmywam podłogi, inaczej miałabym wałęsające się koty kurzu na podłodze. Jak odkurzam podłogę to przy okazji zakładam miękką okrągłą szczoteczkę na rurę ssącą i odkurzam meble , potem tylko prowizorycznie szmatką. Trzy dni się u mnie lśni a na kolejny dzień znowu ścieram więc nie ma kurzu widocznego dla oka.

Gość peppi
dzięki dziewczyny za rady, dobrze wiedzieć że nie tylko ja mam taki problem. Pozdrawiam

Gość gość
dokladnie dostaje szalu juz ! sy alergik, a kurz wszedzie, nie pracuje, wciaz latam z mopem, szmatkami, zetre a za chwile porazka, np teraz zaswiecilo slonce w okno, ubieralam malego w inna bluzke i z tej bluzki tumany kurzu !, czym nie rusze to leci to gowno wszedzie, ruszysz posciela,-kurz, osiada ze hej, mamy nowy odkurzacz, czesto piore firanki (zaslon nie mam tylko rolety), nawet nie firanki ale te sznurki, chodze pucuje, a tu zaraz to samo, przeciez dawniej tak ne bylo, pamietam w domu rodzinnym, podloga myta raz na tydzien, odkurzanie tez, meble tez, nie wiem jak to bylo, ale kurzu i syfu bylo mniej

Gość gość
odkurzam raz w tyg. ale codziennie przecieraz podloge mopem.