Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość koniara11

Warto kupić konia

Polecane posty

Gość koniara11

Zastanawiam się nad tym od dłuższego czasu .Jest to moje marzenie od dzieciństwa :D ,ale nie wiem czy temu zdołam. Bo dużo słyszę ,że koń to wielka odpowiedzialność, a także wielki koszt .Co do tego jest okej bo kocham konie i chętnie zajmowałam bym się .Z kasą też nie ma problemu. Tylko jest jedno ale -kończę gim. i będę musiała iść do następnej szkoły - więcej nauki,mniej czasu itp. przypuszczam ,że tylko weekendy i inne wolne dni bym mogła przybywać z koniem , a na co dzień rodzice by musieli dać mu jeść,wypuścić na łąkę :).I czy to się opłaca? Czy warto z tym poczekać a w przyszłości sb kupić konisia <3 ?

Gość kuniushykrolewski
no pewno, a jakie orgazmy.....

Gość koniara11
Omg ! wam tylko przychodzą na myśl powalone skojarzenia .Czy słowo koń od razu musi kojarzyć się z czymś innym ..... dzieciniada. Dla niektórych"żarty" to na tym polegają ,rzucanie obelg itp.... ?Wysokaa u was kultura :(

Gość koniara11
No i czy koniem mozna jeździć po drogach publicznych bez prawka? Ząłozyłam bym mu tylko lampki rowerowe na przód i tył i byłoby zgodnie z przepisami :) Zuzycie paliwa jest smiesznie niskie tylko z litr owsa na 100 km :)

też kiedyś o tym myślałam ale żeby koń wierzchowy miał sie dobrze i jeździec na nim też :) to powinien on być w codziennym treningu nie snuć się po pastwisku tylko pracować, przynajmniej tę godzinkę-dwie dziennie dlatego, jeśli kupić - to we 2-3 osoby (jeżdżące oczywiście) na spółkę, albo w jakiś inny sposób zapewnić koniowi codzienną jazdę /

Gość koniara11
Hallo hallo proszę za mnie się nie podszywać .I z tymi lampkami to przesada ...:(

Gość koniara11
Wiem wiem ale z jazdą da się załatwić dzięki chociaż za jedną normalną odpowiedź :)

a, no i druga sprawa - koń musi mieć towarzystwo najlepiej drugiego konia, a jak nie, to chociaż osła, kozy, owcy - nie może, jako zwierzę stadne, stać sam w stajni , bo to źle wpływa na jego psychikę /

Gość koniara11
to znaczy że mam owce kupić i razem z nią jeździć na koniu?????? :)

Gość koniara11
Ale śmieszna ta zabwa w podszywacza co?. Boszzz...

Gość koniara11
Do Ewy333333: Nom zamierzam kupić 2 konie bo wcześniej o tym już myślałam ;),ale dzięki za radę

Gość gość
warto ale czy cie na to stac? i nie prawda ze kon musi miec towarzystwo wystarczy mu twoje towarzystwo utrzymanie konia to jeszcze nie taki wielki koszt ale weterynarz w razie czego ....to sporo :) do tego oporzadzenie konia dziennie i sprzet tez sporo czasu i kasy wymaga

Gość koniara11
Wiesz to zależy od moich rodziców na razie udało mi się przekonać na 2 konie ,ale zobaczymy co z tego wyniknie ..Z oporządzaniem i kasą nie ma problemu ;) Tylko chodziło mi o to czy w takim młodym wieku poradzę sobie ,czy to nie za wcześnie mieć własnego konia?Co prawda rodzice się zgadzają i jak coś to pomogą.

Gość gość
no i tata sobie "pojezdzi" na kobyle od czasu do czasu ...

Gość koniara11
tata od lat jeździ na własnym odkąd mama sie postarzała :P

Gość koniara11
A czy mi obchodzi co robi twój tata od czasu do czasu..?Tu trwa dyskusja na inny temat :)

ja zaczęłam jeździć w liceum i bardzo dużo czasu spędzałam przy koniach, 2-3 razy w tygodniu po kilka godzin, zwłaszcza kiedy było ciepło (weekendy to całe, z kanapkami w plecaku :) ) najgorzej, jak jest plucha i zimno a z koniem trzeba popracować - to jak wychodzenie z psem na spacer, tylko wymaga trochę więcej tężyzny fizycznej :) /

Gość koniara11
Same zadajecie sb pytania i na nie odpowiadacie .Mądra sprawa:) o tak..

Gość koniara11
Ja właśnie szukam stajni:( bo jedną zlikwidowali szkoda... Moja przygoda praktycznie zaczęła się dawniej, ale były różne przerwy problem z stajnią itd. więc teraz chcę regularnie uczęszczać na lekcje jazdy konnej jak znajdę stajnię.

Gość koniara11
Nom to prawda ,okropnie źle jak są złe warunki :) A nadal jeździsz konno?

Gość gość
daj sobie spokój dziecino, koń żyje 30 lat , znudzi ci sie i co ? oddasz takie piękne i szlachetne zwierzę do rzeźni ? ! ponadto wędzidła powodują wielki ból u konia wiesz o tym ?

nie, juz nie mam tyle czasu, poza tym jazda konna droga trochę sie zrobiła... 1,5 godzinny wyjazd za miasto 50 zł... doliczająć dojazd do stajni plus pól dnia, to tylko w weekend pewnei by się dało, ale i sprężu jakoś braknie... /

taaaa... wędzidła powodują wielki ból... a to ciekawa teoria sama do niej doszłaś? poza tym myślę, że na nawet średnio zajeżdżonego konia rekreacyjnego znajdzie się ze setka chętnych, jeśli dziewczynie się znudzi i będzie chciała go tanio sprzedać (ale za to w dobre ręce) więc daruj sobie takie teksty, "gościu" no i rzadko który koń żyje 30 lat, nie sądzę żeby autorka celowała w araby /

Gość koniara11
O nie nie z marzeń nie rezygnuje dla świadomości :) Niektórzy tu się wypowiadają a nic nie wiedzą na temat koni ,brak serca po prostu :(

Gość agaww 123
ja juz jezdze kilknascie lat, niestety nie stac mnie na zakup konia. Przyznam, ze nic nie rozumiem z tego co piszesz, bo najpierw myslałam, ze bedziecie go trzymac w przydomowej stajni, a teraz piszesz, ze musisz poszukac stajni? No i jak masz lekcje to przeciez w domu bedziesz z miare szybko, gorzej byloby chyba z dojazdami do stajni?

Gość agaww 123
czy ktos mi moze wytłumaczyc, co oznacza ten debilny znak co wszyscy uzywaja namietnie? tzn ">3"

Gość koniara11
Źle mnie zrozumiałaś -szukam stajni na lekcje jazdy bo jeszcze się ucze , a mieszkam na wsi i tam planuje trzymać konia ,bo są dobre warunki :)

Gość koniara11
Chodzi ci o ten znak-"<3" ? serce ;) oj wszystko debilne..?

Gość agaww 123
wiekszosc osób uwaza, ze konia sie powinno miec kiedys ma sie odpowiednie umiejetnosci jezdzieckie. Przy nieumiejetnym zachowaniu łatwo konia popsuc, tak ze potem trzeba kogos wołac w celu naprawienia konia... nie wiem co lepsze byłoby u ciebie, bo nie wiem ani jak jezdzisz, ani jaki masz zapał, wiec co napisac?

Gość agaww 123
czyli to oznacza serce, w jakim kontekscie? Miłosci? Wszyscy to daja, troche mnie wkurza