Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość koniara11

Warto kupić konia

Polecane posty

Gość koniara11
Szybko się uczę jazdy i mam wielki zapał ;) i wiedz ,że kocham konie 100% tylko polega na tym rzecz ,że to co wcześniej napisałaś czy nie zepsuje konia ? :(

Gość gość
27.11.13 [zgłoś do usunięcia] Ewa333333 taaaa... wędzidła powodują wielki ból... a to ciekawa teoria sama do niej doszłaś? poza tym myślę, że na nawet średnio zajeżdżonego konia rekreacyjnego znajdzie się ze setka chętnych, jeśli dziewczynie się znudzi i będzie chciała go tanio sprzedać (ale za to w dobre ręce) więc daruj sobie takie teksty, "gościu" no i rzadko który koń żyje 30 lat, nie sądzę żeby autorka celowała w araby weź się pacnij w czoło, tak się składa iż jestem zaprzyjaźniona z pewna fundacja ratującą konie przed rzeźnią, chyba nie zaprzeczysz iż pracuja tam fachowcy, od nich wiem jaki ból powodują WĘDZIDŁA , ponadto naoglądałam się mnóstwo tragicznych historii koni oddawanych do rzeźni bo znudziły się właścicielom, a wcześniej egzystowały w tragicznych warunkach, koń to nie zabawka ani bezuczuciowy przedmiot, potrzebuję ZAINTERESOWANIA i miłości, jak ktoś ma takie chore podejście jak ty wredna babo" średnio zajeżdżony nadaje się do odsprzedania za dobrą kaskę " koń to piękne i szlachetne zwierzę, przywiązuje się do człowieka, jak ktoś ma ochotę go tylko zajeżdżać to jest wredną świnią i nigdy nie powinien go mieć

Gość koniara11
Używając te serce posługiwałam się tym ,że kocham konie ,ale inni mogą różnie to używać .

Gość koniara11
Ej no nie kłóćcie się ..:( Zdarzają się takie sytuacje co koń jest podle potraktowany przez ludzi i cierpi z tego powodu - z tym się zgodzę ,ale nie można każdego człowieka tak pochopnie osądzać -,że ktoś to robi to nie znaczy ,że ja to robię. Nie jestem czyjąś powtórką .

Gość koniara11
Jeśli ktoś ma konia to chętnie niech się wypowie. Jak to jest mieć konia i nim się zajmować? Z góry dzięki i proszę o sensowne odp. ;)

Gość gość
Mieszkam w sąsiedztwie stadniny ok45 koni, moja córka jeździ od 6 lat i też chce jej kupić konia, takiego dobrze ułożonego i skaczącego ośmiolatka, najlepiej hanowera. Mam ta komfortowa sytuacje, że w stadninie jest pensjonat dla koni, wiec na co dzień nie musielibyśmy go doglądać. Koszt 750zl /mies. Nie doczytałam w czeskiej o tych wedzidlach, ale tu wszystkie konie chodzą w oglowiach z wedzidlami na jazdach i konie nie cierpią z tego powodu. Trener pilnuje i uczy jak posługiwać się pomocami. Wodze nie są od tego, zeby za nie ciągnąć. Poprawna technika i kon nie cierpi, a jeździec potrafi się z nim dogadać.

Gość gość
Witam Nie warto, a już tłumaczę dla czego. Pomijam sam fakt kupna konia bo to jest groszowa sprawa przy całej reszcie wydatków. A więc tak; Miejsce w stadninie od 740zL/mies Dodatkowy obrok i witaminy około 150zł/miesiąc Siodło, derki, bandaże itp. - poza zakupem 100zł miesięcznie na preparaty do konserwacji, prania itd Kowal podkucie czterech kopyt 200zł co trzy miesiące Nie daj Bóg weterynarz - oni nie maja litości i mogą człowieka zrujnować Oczywiści należny doliczyć koszty dojazdów, dodatkowych lekcji, zleconych ujezdrzań Jak podliczysz to wszystko to 2tyś/miesiąc może nie wystarczyć i tak przez 15 lat Ale jeśli cię stać i takie koszty cię nie przerażają to owszem. Proponuję najpierw z rok pochodzić na jazdy i dopiero wtedy zadać sobie ponownie pytanie - czy chcę kupić konia

Gość gość
No i jeszcze jak myślisz o 2 koniach to dobrze, bo właśnie kon potrzebuje towarzystwa jak ktoś tam wcześniej pisał, nie wystarczy mu twoje:). My tzn ja z córką spędzamy w stajni po kilka godz dziennie, czyszczenie konia, jazda, znowu czyszczenie, lonzowanie i takie tam. Ale kochamy ten czas spędzony z końmi. I jeszcze jedno. Jak nie umiesz jeszcze dobrze jeździć i nie chcesz zepsuć konia to kup profesora tzn kilkunastoletniego konia, który właściwie sam chodzi, dobrze reaguje na pomoce. Takie konie są przeważnie w szkółkach jeździeckich i choć jeżdżą na nich dzieci co bladego pojęcia o technice nie mają to koni nie psują. Taki kon wręcz uczy jeźdźca :).

Gość gość
A ja chce córce konia kupić głównie dlatego, ze jak są jakieś zawody to często brakuje koni skaczących, a jeźdźców za dużo. Moja jak dorwie konia na zawody zdobywa 1 miejsce, jest b ambitna i konie to cały jej swiat.

tam wyżej ta panna gość, co z jeździectwem chyba nawet na 5 minut się nie spotkała, pohamuj się, głupolu nawet nie wiesz, co znaczy słowo zajeżdżony w jeździectwie, poczytaj sobie coś na temat jazdy konnej, potem komentuj o kasce napisałam małej, a nie niezłej w ogóle masz chyba problemy z czytaniem ze zrozumieniem / co do psucia konia... jasne, że niedoświadczony jeździec i młody, ledwie zajeżdżony koń to nie jest dobre rozwiązanie trzeba kilka lat się pouczyć, żeby poradzić sobie z koniem młodym, niedoświadczonym zasada jest taka: mody jeździec - stary koń stary jeździec - młody koń / dla autorki, powiedzmy, po roku nauki, załózmy 2 x w tygodniu godzinka - to są podstawy - dobry byłby koń rekreacyjny ze szkółki, w średnim wieku, powiedzmy 8-10 letni / co do kosztów - autorka miałaby swoja stajnię, pasza też na wsi jest tańsza, niż w stajniach podmiejskich nie da sie ominąć kosztów szczepień, lekarza i podkuwacza na 2 nogi (jeśli koń nie chodziłby po twardych powierzchniach typu asfalt, kamień, beton to wystarczy podkuć przód) osprzęt to w sumie wydatek jednorazowy, potem tylko wymiana potnika czy jakiegoś rzemienia, to juz sprawy groszowe /

Gość gość
Dzięki za odpowiedzi. W sumie będę jeszcze musiała nad tym się zastanowić :) Bo nie mam jeszcze dobrego doświadczenia w jeździectwie .Jestem na etapie nauki,ale to nie oznacza ,że mam z tego rezygnować :D Chcę jeszcze raz podkreślić ,że gdybym miała konia to trzymałam by go w własnej stajni :) bo mieszkam na wsi ,więc na pasze i inne jedzonka nie będę musiała wydawać dużego kosztu . A z podkuciem i innymi wydatkami typu: weterynarz,odpowiedni sprzęt itp. nie ma problemu :) Jestem na to przygotowana ;)

Gość koniara11
Czyli jak jestem młodym jeźdźcem to lepiej kupić doświadczonego konia ? tak od 10 lat? Żeby nie "zepsuć konika " ?

Gość koniara11
To co wyżej napisałam to chodziło mi ,żeby kupić 10 -letniego konia (albo starszego)?:)

Gość gość
Odkładaj miesięcznie tysiąc złotych. Tyle kosztuje utrzymanie konia. Wcale nie koszty wyżywienia tylko są ważne. Koń wymaga praktycznie całodobowej opieki. W przypadku kolki liczy się szybka interwencja. Koszty obsługi, twojego czasu poświęconego, wyżywienia, wakacji na, które nie wyjedziesz, bo kto się zajmie koniem? Do tego potrzeba rezerwy na koncie 3-4 tysięcy złotych na leczenie konia. Wszystkie zabiegi weterynaryjne są drogie, bo koń waży 500kg, a nie 5 kg jak pieseczek :P Najpierw naucz się jeździć, potem zajmij się rozważaniem zakupu konia i podejmij decyzje świadomie. Koń tak jak pies przywiązuje się do właściciela.

Gość gość
Jeżeli ma się fundusze i ma się zamiar jeździć to na pewno warto. Ale wydaje mi się, że to trzeba mieć prawdziwą pasję, żeby nie nie podjąć takiej decyzji pochopnie. Ja niestety nie mam takich pieniędzy, więc aby pojeździć sobie konno, jeżdżę do stadniny http://www.ekwador-robson.pl/

Gość zuzolinka89
Moim zdaniem warto;) Oczywiście jeśli masz miejsce dla niegio i kasę by go utrzymać. Ja kupiłam konia jakiś rok temu nie żałuję. Teraz szukam nowego siodła dla niego na http://www.siodla.pl/ Do tej pory jeździłam na pożyczonym siodle które do najwygodniejszych nie nalezy.

Gość Remigiuszkoniolubny
O matko co to za pytanie w ogóle, oczywiście, że warto, jestem miłośnikiem koni, sa takie wrażliwe, piękne i mądre. Daja mi tyle radości w zyciu, jedne co może zniechęcać to zakup sprzętu dla konia bo to są dość drogie rzeczy, trzeba się przygotować kupić jakiś boks itd... ja akurat boks kupiłem w Cheval Liberte Debon i nie wydałem na niego fortuny. Także ludzie się nie zastanawiajcie, jak macie taką możliwość to kupujcie konia, ale pamiętajcie ze trzeba mieć serce i kon to obowiązek

Gość gość
Możesz kupić sobie konia ale będziesz potrzebował dwóch rzeczy - pastucha i sprzętu do jeździectwa (siodła itp). I jedno i drugie znajdziesz w sklepie horizont.com.pl i to w bardzo atrakcyjnych cenach ;)

Gość stekkka

To super hobby, ja kocham jazdę konną. Uważam, że  nie ma nic lepszego– kontakt ze zwierzęciem, naturą, wysiłek fizyczny. To sto razy lepsze niż seriale przed tv czy komputer. Jakbyście chcieli kupić rzeczy dla siebie czy konia to znam bardzo dobry sklep online twojkon.pl Dobra oferta i dobre ceny.

Gość arik2

Pamiętaj też o dobrej paszy np. z Gospodarstwa Rolnego Bogusławie mają bardzo dobry skład

Gość gość

Jeżeli posiadacie własnego konia lub planujecie takiego zakupić to powinniście się również rozejrzeć za przyczepką do jego transportu. Zajrzyjcie na stronę www.autoport-jarocin.com.pl Firma ta oferuje przyczepy do transportu koni w całkiem niezłych cenach.

Gość Gość

Przy kupnie nie zapomnij o paszy dla konia. Ja polecam kupić z Gospodarstwa Bogusławie. Dobre, sprawdzone pasze.