Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tamaritta

Pomysły na Wigilijne dekoracje i potrawy

Polecane posty

Gość Tamaritta

Witam Wszystkich i zapraszam do dzielenia się swoimi pomysłami :) W tym roku, po raz pierwszy robię Wigilię, jestem w ciąży, także nie wezmę na siebie wszystkiego, wręcz w wielu potrawach wyręczą mnie zaproszeni goście. Ja ze swojej strony chciałabym jednak też czymś zabłysnąć. Macie może jakiś pomysł jak mogłabym ozdobić stół, dom i co pysznego przygotować? Zarezerwowane są już dania takie jak: barszcz czerwony z uszkami, pierogi, kapusta z grzybami, smażone ryby i ryby w galarecie w tym karp, ryba po grecku, łosoś w cieście, szarlotka, krokiety. Co mogłabym ja zrobić? Może coś oryginalnego postnego? Czekam na propozycje. Podobają mi się też suszone pomarańcze jeśli chodzi o ozdoby, ale jak je najlepiej wykorzystać? Czy powiesić na choince, czy może włożyć do wazonu i stworzyć jakieś dekoracje ze świecami? Pomóżcie :)

Gość gość
wiesz moze kutia lub kasza z grzybami

Gość Tamaritta
Kutii nigdy nie było więc w sumie można spróbować :) A jakieś ozdoby?

Gość blondyna 333
Dużo już tych potraw, zrób jakieś śledzie i sałatkę. Na stół ładny stroik, gdzieniegdzie gałązki choinki, świece o zapachu pomarńczy i cynamonu. A i dużo dobrego chumoru

Gość gość
hmmm fajne sa te pomarancze nabie gozdzikami moze po prostu postawic na stole

Gość gość
swiece sa same w sobie ladne plus jakes zielone galazki np sosny

Gość Tamaritta
Ale jaką konkretnie sałatkę, znacie dobry przepis? Nie chcę szukać w necie, bo słyszałam, że tym przepisom zawsze czegoś celowo brakuje, żeby nie podrobić całkiem mistrzów, a jak pyta się normalnych ludzi, to z reguły mówią prawdę :) Śledzie mogę zrobić chociaż nie lubię :P (właściwie to wybrałam sobie trudne Święto do zorganizowania, bo większośc***otraw z tego dnia nie lubię :) A czy sprzedają ludzie same gałązki choinkowe?

Gość gość
ci co sprzedaja choinki czesto maja takie galazki mi daja za darmo:P ale wiesz saltka to moze jakas sledziowa z kukurydza alboz tunczyka z ryzem

Gość Tamaritta
w sumie znam jedną z tuńczykiem, fasolą i jajkiem- może wykorzystam :) Popytam o te gałązki, bo to faktycznie fajna ozdoba i wspaniały zapach :)

Gość blondyna 333
Ja też robię podobną, tylko zamiast fasoli , daję kukurydzę

Gość Tamaritta
Jeszcze muszę kupić jakąś płytę z kolędami luz z podkładem muzycznym żeby rodzina sobie pośpiewała. Ciekawe czy będą chętni :)

Gość przeciez nie po to
ale ci zazdrosze :):) W ciąży i przygotowujesz pierwszy raz wigilię, bedzie pewnie bardzo radośnie :) Zrób kutię, kluski z makiem, co do dekoracji to pieknie wygląda choinka ubrana tylko w ususzone plasterki owoców (pomaranczy, cytryn, czerwonych grapeifrutów) i pieknie pachnie to wszystko w połączeniu z żywym drzewkiem :)

Gość gość
jeśli chodzi o piękne dekoracje, ozdoby wigilijne to firma http://www.hafty.go3.pl produkuje piękne haftowane ozdoby choinkowe. Znajdziesz u nich różne dzwoneczki, śnieżynki, aniołki i inne piękne dzieła sztuki. Jeśli chodzi o dekorację stołu to u nich kupisz pięknie haftowane świąteczne obrusy.

Gość dofcia
Możesz np w pomarańcze(najpierw sparz wrzątkiem i pokulaj by pachniała)powbijać gożdziki- (oczywiście nie kwiaty-mam na myśli jako przyprawę )pięknie pachnie.połówki pomarańczy wydrylować -porobić wzorki lub dzirki -włożyć teeligty,inna opcja zalać woskiem i masz gotowe świeczki,uroku dodają też szyszki-może je pomalować pozłocić czy co wpadnie do głowy lakierem do włosów a potem brokatem...pomysłów na wystrój jest mnóstwo...im bardziej naturalne tym piękniejsze

Gość dofcia
możesz również wykorzystać ciasteczka najlepiej z dziurką(bez czekolady-może być lukrowane) by przełożyć jakąś wstążeczkę ,zrobić kokardki do zawieszenia,ja wykorzystuję również laski cynamonu ,wanili. anyż -gwiazdki

Gość gość
Też już zaczynam powoli myśleć o świętach. Nie mogę się wprost doczekać :D U nas nie ma Wigilii, ta u teściów, ale w pierwszy dzień świąt gościmy ludzi i dom jako tako też musi wyglądać ;) Marzy mi się choinka wyglądająca jak najbardziej naturalnie. Bez plastików i łańcuchów. Planuję zrobić coś takiego: http://www.gwiazda-betlejemska.info/pl/po-prostu-magia.html Czy ktoś mógłby doradzić jak najdłużej utrzymać te kwiaty w dobrym stanie?!

Gość gość
U nas sie jada jeszcze bigos i łazanki(które uwielbiam) są proste i smaczne.

Gość gość
A czy to prawda, że poinsecja musi przez jakiś czas stać w pomieszczeniu, w którym jest zupełnie ciemno?

Gość gość
na tej stronie jest właśnie napisane, że "wybór optymalnego miejsca: jasne, ciepłe miejsce o temperaturze do 20 stopni Celsjusza, także w pobliżu grzejnika; unikać bezpośredniego nasłonecznienia i przeciągów", http://www.gwiazda-betlejemska.info/pl/porady-zwi%C4%85zane-z-piel%C4%99gnacj%C4%85.html Może warto do nich napisać, mają chyba stronę na FB i zadać to pytanie.

Gość demoonka
Skoro przygotowanie potraw biorą na siebie zaproszeni goście, Ty możesz wykazać się udekorowaniem stołu :) Ja rok temu na mój stół wigilijny zamówiłam ręcznie robione świece artystyczne ze specjalnymi świątecznymi życzeniami i wyglądały świetnie a kosztowały niewiele (kilkanaście zł). W tym roku też ich użyję bo naprawdę się sprawdziły więc Tobie też polecam, jeśli jesteś zainteresowana to podrzucam link- http://phosphoros.pl/bozonarodzeniowe.html :)

Gość gość
Tak aby poinsecja "zakwitła" po raz kolejny potrzebuje indukcji świetlnej.

Gość gość
o rany, z tej strony dowiedziałam się, że 12.12 jest jej święto :D Nie wiem jak należy świętować, ale to chyba dobry moment by zakupic tę ozdobę świąteczną ;)

Gość gość
taaak! Poinsecja!!! Jak w przyszłym tygodniu ruszam z przygotowaniem dekoracji świątecznych z gwiazdy betlejemskiej! :)

Gość gość
Ja w tym roku rezygnuję ze stania przy garach. Chcemy raz na jakiś czas odpocząć i zobaczyć czy nam taka forma się spodoba. Zamawiamy catering wigilijny z tej restauracji http://grubalycha.pl/. mają bardzo smaczne potrawy wiec niema obawy że coś będzie niesmaczne na wigilii.