Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Biegunka ale tylko na wyjeździe

Polecane posty

Gość gość

Od kilku miesięcy jeżdżę do swojego chłopaka na tydzień lub dwa, jest to praktycznie drugi koniec Polski. Za każdym razem (prócz ostatniego, kiedy non stop piłam herbatkę na trawienie), mniej więcej czwartego dnia mam biegunkę. Trochę to uciążliwe bo jego mama dała mi już chyba wszystkie leki przeciwbiegunkowe jakie miała :) Dodam, że często nie udaje mi się wypróżnić do końca, ale również tylko tam. W domu nie mam takich problemów (może raz się zdarzyło ale podejrzewam, że zjadłam za szybko jeszcze gorący obiad). To może być zespół jelita drażliwego? Niby się nie stresuję ale może podświadomie jakiś stres jest...

Gość gość
To objaw nerwicowy :)

Bardzo trudno. Biegunka podczas wyjazdu bardzo często jest spowodowana inną florą bakteryjną. Nasz organizm spotyka się z flora bakteryjną innego kraju oraz różnie może na nią reagować. Są ludzie z mocnymi żołądkami, którym nic nie będzie nawet w Egipcie, są osoby, które mają biegunkę oraz wymioty (dotyka ich tak zwana klątwa Faraona).

Polecam się nie pić wody z kranu, ale jedynie wody butelkowanej. Myć ręce. No i warto jest mieć przy sobie nifuroksazyd:

https://ktomalek.pl/nifuroksazyd-200-hasco-ulotka-cena-zastosowanie-apteka-tabletki-powlekane-0-2-g-12-tabl-1-blist-a-12-szt/ub-4253613

Który powinien zatrzymać objawy biegunki.