Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tabsy

skuteczność tabletek

Polecane posty

Gość tabsy

Cześć dziewczynki! Biore tabletki Rigevidon od 8 miesięcy (wcześniej też brałam prawie rok ale odstawiłam na jakiś czas) przez ten czas nigdy nie zdażyło mi się zwymiotować tabletki, tylko jakieś 3 opakowania temu zapomniałam je kupić przez co po odstawieniu przesunełam ich branie o 2 dni ale od tego czasu mam "ciągłość" w zażywaniu i nigdy nie spóźniłam sie o dłużej niż dwie godziny. Moje pytanie dotyczy tego czy jak skończe obecne opakowanie i nie zrobie 7 dni przerwy tylko odrazu zaczne brać kolejne ( tak mi pasuje) to czy ich skuteczność dalej będzie tak wysoka? Baaardz proszę o odpowiedź :* Pozdrawiam

Gość UKanka
tak niekotrzy tak robia jak np nie chca miec okresu bo biora slub lub jada na wakacje

Gość gość gość
Po pierwsze masz to w ulotce po drugie to nastepnym razem niech lekarz Ci to wytłumaczy dokładnie-moj mi nawet rozrysował :) A więc: Nie musisz robić wcale przerwy, tabletki mogą być brane opakowanie po opakowaniu bez przerwy, w ten sposób okres się nie pojawi i można tym go sobie ustawiać np. jak jesteś na urlopie to nie robisz przerwy i wtedy okres nie wystąpi. Po drugie to przerwa może być krótsza niż 7 dni, możesz np. zrobić przerwę 4 dni i zacząć nowe opakowanie natomiast jak przerwa jest dłuższa niż 7 dni tabletki tracą swoje działanie... W ulotce musi być dokładniej napisane jak wygląda sytuacja jak np. zapomniesz ktorejś tabletki z kolei, ja teraz nie pamiętam jak to tam dokładnie jest, ale poczytaj to się dowiesz

Gość tabsy
no właśnie w ulotce jest tylko napisane o tym co robić jak zapomni się zażyć tabletke ;) a ja nie pamiętam jak to było z tym braniem ciągle bez odstawienia, a z kolei z moim lekarzem nie mam narazie kontaktu więc dlatego zapytałam Was :) czyli podsumowując tak jak myślałam mogę nie robić przerwy i "bawić się dobrze" tak jak do tej pory? bez strachu :)

Gość gość gość
tak, tylko nie rób przerwy większej niż 7 dni. Mi lekarz tłumaczył, że jak np. zapomne tej pierwszej tabletki po przerwie 7-dniowej to mam potem przez 14 dni się zabezpieczać prezerwatywą, bo tyle trwa żeby zaczeły działać jak sie zapomni na samym początku. Ja wiele razy za późno wziełam tabl. np. zamiast o 13 to o 2 w nocy dopiero i jakos nie zaszłam :) raz nawet jedna całkiem opuściłam, chociaż to pewnie nie zdrowe. Odstawianie tabletek np. na miesią czy dwa też jest podobno nie zalecane, wyżąca więcej szkody niż pożytku dlatego nawet jak mój wyjechal w delegacje i wiedziałam że nic z tego przez dwa miechy to nie przerwalam tylko brałam

Gość tabsy
no to właśnie też mi tak moja doktorka tłumaczyła :) staram się przyjmować je zgodnie z zaleceniami ale sama wiesz jak jest. Tyle, że one na mnie działają bardzo korzystnie aż sama jestem zdziwiona bo dziewczyny różnie się na ten temat wypowiadają :) ale poczytałam też na forach i zaczne sobie drugie opakowanie odrazu. Dzięki za odp i pozdrawiam cieplutko! :*