Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ile zarabia tłumacz

Polecane posty

Gość gość

jestem ciekawa ile może zarabiać tłumacz, np. taki który jest właścicielem własnego, małego biura tłumaczeń...?

Gość gość
podbijam!

Gość gość
dużo.. zależy ile ma zleceń. ale minimum 2500zł na pewno

Gość gość
mmmhhhmmm 2,5 tyś to nie jest znowu tak dużo... pracownicy fizyczni już zarabiają 2 tyś

Gość gość
Zależy ilu potrafi sobie zdobyć klientów i jakich. Są tacy co tłumaczą za 20 zł od strony, a są tacy co biorą i parę tysięcy. A czasem jest tak, że w jednym miesiącu zarobisz grubą forsę bo trafi ci się dużo zleceń i nie masz kiedy się wysrać, a w drugim pies z kulawą nogą nie przyjdzie. Zalezy. Najwięcej zarabia się na językach "niszowych", jeśli masz stałych kontrahentów (np. znasz fiński lub bułgarski, masz kilka znajomych firm, które prowadzą transakcje z przesiębiorcami w tych językach i na dodatek znasz słownictwo branżowe - wtedy spokojnie wykonujesz swoją pracę za spore pieniądze), ale jeśli tylko znasz fiński, ogłosisz się w internecie - to może być kicha. Lub jeśli znasz angielski, ale potrafisz zareklamować się na tyle, że klienci wybiorą właśnie Ciebie bo np. masz super talent literacki i umiesz tłumaczyć powieści o wampirach lub masz jakieś wykształcenie paramedyczne i potrafisz tłumaczyć dokumentację medyczną itp. Ogólnie wciąż w Polsce brakuje osób z biegłą znajomością języków obcych, ale licz się z tym, że to wolny zawód - klienta raz masz a raz nie masz.

Gość gość
może zarobić nawet 10 tys na miesiąc jeśli będzie mieć więcej zleceń.

Gość gość
Licz się też z tym, że masz dużą konkurencję wśród nativów - np. jak wyuczysz się rosyjskiego to trudniej będzie o klienta, bo w Polsce jest sporo Rosjan, zwłaszcza w niektórych rejonach, którzy mają nad Tobą przewagę, ale np. Francuzów nativów mieszkających w Polsce lub chcących tłumaczyć na j. polski już jest mniej. Obecnie uwolniono zawód tłumacza przysięgłego - co trochę ułatwia, ale również zwiększa konkurencję.

Gość gość
taaak 20zł za stronę. ja płaciłam 100zł za stronę

Gość gość
A ja płaciłam i 20 i 100. Zależało to od stopnia mojej desperacji i dostępności oferty.

Gość gość
strona = 1800 znaków. 100zł za stronę to chyba za przysięgłe z laotańskiego.

Gość gość
Niekoniecznie - wystarczy, że tłumacz zgodzi się zrobić to znacznie szybciej niż konkurenci.

Gość gość  Anka
to zależy, tłumaczenie tekstów, czyn tłumaczenie "na żywo". ale ogólnie od 8.000 do 300.000 brutto miesięcznie bywa. Ale podatek, ubezpieczenie............... Nie jest źle, ale mój brat ma małe gospodarstwo agroturystyczne, więcej kasiory wyciąga.

Gość gość
Bardzo trudno powiedzieć ile zarabia tłumacz to na pewno bardzo indywidualna sprawa. Warto poczytać na stronach tłumaczy takich jak ta: http://www.prolingua.com.pl/

Gość gość
No wlasnie, cieżko to okreslic, ale mialam okazję kiedys obserwować prace w biurze tłumaczen www.tlumaczeniabydgoszcz.com.pl to wydaje mi sie,ze calkiem nieżle sie tam zarabia.

Gość gość
NIE MA SZALU;LEPEIJ ZROB KURS jakiego zawodu a nie sciemniacza pracy

Gość gość
Ciężko jednoznacznie to określić, ponieważ wszystko zależy czy masz swoja działalność czy pracujesz w większej firmie jak np. http://btdservices.pl. Poza tym, jeśli masz już wieloletnie doświadczenie i sporo znaczących osiągnięć, możesz oczekiwać wyższego wynagrodzenia. Wówczas masz już swoją renomę.

Gość traduzioni pl
Początkujący tłumacz nie ma lekko, ale jeśli jest dobry to po kilku latach ma już dobrą pozycję na rynku i zaczyna godziwie zarabiać.