Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zakaz palenia węglem zrujnuje Polaków

Polecane posty

Gość gość

W ciągu 5 lat w Krakowie – ale do 2020 r. w całym kraju – muszą zniknąć piece na węgiel! A to oznacza jedno: że biedni ludzie, którzy jeszcze stosują ten najtańszy opał, będą zmuszeni wymienić instalację. Wprawdzie rząd dopłaci do wymiany starego pieca na instalację ekologiczną, ale za droższy opał zapłacimy już z sami! – Nie stać mnie na zmianę sposobu ogrzewania. Palę węglem, bo jest najtańszy – martwi się Irena Samek (83 l.) z Krakowa, który już zakazał węgla. Właściciele pieców węglowych w ciągu 5 lat muszą je wymienić na nowe. Ale ten zakaz to tylko początek zmian, jakie zostaną przyjęte w całej Polsce! Stare piece węglowe do 2020 roku mają przestać istnieć w całym kraju. Dlaczego? Bo właśnie do tego roku – zgodnie z dyrektywą unijną – Polska musi poprawić jakość powietrza. A ponieważ węgiel uznawany jest za paliwo najmniej ekologiczne, rząd każe nam zeń zrezygnować. Piece gazowe lub elektryczne zastąpią więc dotychczasowe węglowe. Oczywiście zapłacą za to najbiedniejsi, już przerażeni nowym prawem.Węglem ogrzewa domy ok. 4 milionów Polaków. Wybierają go właśnie dlatego, że jest najtańszy. Tona węgla to 400-800 zł. A więc ogrzanie 100-metrowego domu kosztuje 1,6–3 tys. zł na sezon. Niestety ogrzewanie gazem ziemnym jest dwa razy droższe. Ponadto nie wszędzie gaz jest dostępny. Konieczność zmiany sposobu ogrzewania wymusi na ludziach podwojenie, a nawet potrojenie wydatków na ciepło w skali roku! Używanie energii ekologicznej może stać się tak drogie, że ogrzewanie mieszkań dla wielu Polaków stanie się luksusem, na który nie będą mogli sobie pozwolić!

Gość gość
jakby elektrownie, wiatrownie i inne fabryki nie niszczyly srodowiska :O tylko dlatego, z epalony wegiel czuc :O kolejny gwozdz do trumny tego kraju. by bogaci byli jeszcze bogatsi a biedni biedniejsi!

Gość gość
to reszta polakow wyjedzie za granice co sie przejmuejesz

Gość gość
autor debilu, od słuchania Radia Ma ryja, całkiem ci od je,ba.ła palma

Gość gość
Ja się zgadzam z autorem, to nie jest kwestia radia maryja i kościółkowa, ale czyste wyliczenia!!! Mój tata próbował jeden miesiąc ogrzewać dom gazem (nie wiem ile mamy metrów, ale są 2 piętra, piwnica i strych), dom budowany w latach 80tych, z grubszymi rurkami, przy ogrzewaniu gazem było 17-18 stopni ciepła w domu, a za ten jeden miesiąc przyszedł rachunek 1700 zł - 5 lat temu. Jak sobie pomyślę że miałby teraz ogrzewać gazem, to mi się chce płakać. Przerobienie całej instalacji na nowoczesną (z cienkimi rurkami) to koło 10-15 tysięcy, a do tego trzeba by wszystkie ściany kuć. No k***a super! Jak ktoś buduje się teraz od podstaw to może sobie to zrobić tańszym kosztem, bez kucia ścian, ale wszystkie osoby które mają już inaczej zbudowane są na C******J pozycji. Pomijam fakt że smog w Krakowie to nie jest wina węgla!!! Zimą natężenie tych wszystkich smrodów w powietrzu jest takie same jak latem, kiedy przecież się nie pali węglem, i na to zwracało władzom Krakowa uwagę setki naukowców i z AGH i z innych specjalistycznych uczelni. Poza tym jak przestaniemy kupować węgiel, to co się stanie z górnikami, z kopalniami? Nie dość że stracą pracę, przejdą na utrzymanie reszty pracujących, to jak pomyślę o odprawach dla prezesów tych spółek to mi się nóż w kieszeni otwiera.

Gość gość
Za palenie odpadów w miejscu do tego nieprzeznaczonym, a więc np. w domu jednorodzinnym lub na podwórku grozi mandat w wysokości 500 zł. „Domowy palacz” może również stanąć przed sądem grodzkim, który ma możliwość nałożenia grzywny do 5 tysięcy zł.Furany i dioksyny, które uwalniają się w trakcie palenia plastiku, są bardzo toksycznehttp://www.ranizow.pl/index.php?id=87

Gość gość
Ale do 2020 roku jeszcze 6 lat, więc nie ma strachu.

Gość gość
Rząd wprowadzi zakaz palenia węglem w piecach. To jest cios w śląską gospodarkęZakaz palenia węglem w piecach to ogromne kłopoty spółek węglowychKażdego roku spółki węglowe sprzedają aż 15 mln ton węgla grubego, z czego 12 mln trafia do naszych pieców

Gość gość
Te 12 mln ton to urobek roczny czterech dużych kopalń. Być może ich pracownicy będą musieli iść na bruk. Zakaz palenia w piecach to także koniec dystrybucji węgla. Tymczasem w kraju węglem handluje niemal 13 tys. podmiotów: to głównie firmy małe, działające lokalnie, rodzinne. Ich miejsca pracy też są zagrożone.

Gość gość
To nie przejdzie. Niestety na ogrzewanie gazem stać tylko bogatszych, jak ktoś nie ma kasy to będzie w zimnie siedział? A jak ma dzieci małe? To absurd, teraz np. tym biednym dopłaca OPS do węgla, to do gazu czy elektrycznego też będą dopłacać po 1000-1500 zl na miesiąc? Co z tego, że dofinansowanie na zakup pieca, a co później? Jak ludzie zarabiają 1500-2 tys, a samo ogrzewanie gazem lub elektryczne tyle kosztuje.

Gość gość
Kolejnym absurdem jest odstąpienie od zakazu palenia węglem i drewnem w kominkach! Mieszkańcy trafnie zauważają, że teraz do ogrzewania domów będzie można używać nie pieców, a właśnie kominków i żadne służby nie będą w stanie tego sprawdzić

Gość gość
Gdybyśmy mieli własny gaz i koszty byłyby porównywalne, ewentualnie jakieś np. 20% większe, to sama bym się zdecydowała, wiadomo ogrzewanie gazowe to mniejszy problem, nie trzeba palić itp. Ale to ogrzewanie jest 100-150% droższe, więc o czym my mówimy.

Gość gość
jaki zakaz, już pisowskie trąby znalazły temat. Chodzi o to by zmieniać piece, o spalaniu lepszym niż dotychczasowe, i montowanie filtrów. Dobry temat by doperdolić Tuskowi, choć on nie z mojej bajki

polska gospodarka jest zbudowana na weglu a temu bo jako jedyni w europie mamy najwieksze złoza wegla.. i czemu oni chca to zniszczyc rujnujac cała gospodarke..... zamiast inwestowac w najnowsze ekologiczne piece ... ale nie bo najlepiej lizac d**e uni i rosji uzaleznic sie od nich i płacic im ogromne pieniadze zamiast tłoczyc pieniadze w swoja gospodarke i panstwo.....

Gość gość
ale media mętnego nurtu też podawały ze zakaz węgla sie tyczy media mętnego nurtu to tvn TVP Polsat

Gość gość
to prawda, zgDZAM SIĘ

Gość gość
wedłu mnie jet to rujnowanie gospodarki węglowej bo tylko oni moga obalić rzad jak to zrobili stoczniowcy ale stoczni już nie ma

Gość gość
No zakaz DEBILU, w Krakowie już przegłosowali ZAKAZ palenia węglem!!! Dzięki przyjętej uchwale, za pięć lat nie będzie można w Krakowie palić węglem ani drewnem. W projekcie uchwały znalazły się tylko gaz i olej opałowy, jako dopuszczalne paliwa wykorzystywane do ogrzewania. Wcześniej marszałek województwa Marek Sowa poinformował, że w ramach kompromisu będzie dopuszczone palenie drewnem w kominkach, właśnie poprzez wycofanie kominków z uchwały. Żadnym węglem, ani brunatnym, ani ekogroszkiem, ŻADNYM węglem, i Ty mówisz kretynie że to nie jest zakaz?? Że pisowskie p********ie? P******i to Cię UNIA w d**ę! Nie chodzi o zmienianie pieców a o ZAKAZ używania węgla, w Krakowie mamy czas żeby do 2018 przestać, pierwsze miasto które to uchwaliło, a w Polsce całej mają to wprowadzić do 2020, jełopie, więc k***a przestań p*******ć że chodzi o zmienianie pieców!

Gość koniushykrolewski
daj sobie na luz bo ci żyłka pierdząca pęknie.

Gość gość1000
w Krakowie bedzie można palić drewnem w kominkach, takie sformułowanie jest troche dziwne bo niby czemu bedzie można w kominku a w piecu nie? ale wiem też że w krk jest zaskakująco silne lobby kominkowe:o w każdym razie ten zakaz jest głupi i rozsądniej byłoby zezwolić na palenie i drewnem i węglem w każdym piecu, kotle czy kominku który spełniałby odpowiednie wymogi a nie z góry zakazywać:o swoją droga te zakazy zostaną zapewne zaskarżone i wcale nie nie jest takie pewne że to wprowadzą w Krakowie a we wprowadzenie w całej Polsce to już całkowicie nie wierze

Gość koniushykrolewski
niedobrze wdowie po JP2, będzie marzła duupa.

Gość gość
W kominkach też chcieli wprowadzić, to ja nie wiem czym by mieli ludzie w kominkach palić jak nie drewnem, bo te śmieszne małe brykiety kosteczki w ogóle ciepła nie dają :o Nie mogę wkleić linku do artykułu (już po przyjęciu ustawy), ale odnośnie pieców z wymogami jest tyle: Przeciwko zakazowi wypowiadał się m.in. ekspert branży kotlarskiej z, o ironio, Polskiej Izby Ekologii z Katowic. Przekonywał on, że branża stale będzie poprawiać jakość paliw stałych, że w branży pracuje kilkanaście tysięcy osób, a do Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska (który m.in. finansuje walkę ze smogiem, poprzez dopłaty do wymiany palenisk – red.) wpłacają pieniądze wszyscy przedsiębiorcy w Polsce. - Z naszych pieniędzy chce się dofinansować likwidację branży. Ktoś chce podzielić Polaków pod hasłem ekologii, a polska branża kotlarska jest za ekologią - mówił. Ekspert dodał także, że można wprowadzić piece i kotły o niskiej emisji, tylko trzeba określić jej poziom. Z powyższymi argumentami nie zgodził się Andrzej Guła z Krakowskiego Alarmu Smogowego walczącego o czyste powietrze w Krakowie. - Rozwiązania mojego przedmówcy są nierealne i niezgodne z polskim prawem. Nie ma możliwości określenia emisyjności urządzeń dopuszczonych do obrotu - stwierdził.

Gość gość
Ja mieszkam w bloku i mam centralne, więc mnie to nie dotyczy, ale po prostu w*******ą mnie te unijne zakazy i nakazy, oderwane od naszej rzeczywistości, a ekologia to jest p********ie o szopenie, największa banda złodziei i lobbystów, nienawidzę s*******i. W Krakowie jest masa starych kamienic, gdzie ludzie ogrzewają piecami kaflowymi, co mają do k***y nędzy zrobić? Pomijam fakt że i tak już teraz większości osób nie stać na zakup węgla, to jak im przyjdzie opłacić wymianę sposobu ogrzewania i płacić za grzanie "ekologiczne", to będą siedzieć w zimnie i wpierdalać gruz jak cyganie :o

Gość koniushykrolewski
no dobrze jest zakaz palenia węglem, a co w zamian, czym w zimę ogrzewać dom, zapodał ktoś z tych mądrali alternatywę? Może wybudować w Nowej Hucie, atomową elektrociepłownię?

Gość gość
Ale przyjdą wybory, Ci glosujący ZA zakazem powinni już nowej pracy szukać. Przeciwko zakazowi głosowali: Podziękujmy: Pani Lucynie Malec, Pani Marcie Mordarskiej, Pani Józefie Szczurek-Żelazko Panu Jackowi Sosce, Panu Piotrowi Sakowi, Panu Pawłowi Śliwie, Panu Grzegorzowi Biedroniowi, Panu Zdzisławowi Filipowi, Panu Janowi Hamerskiemu, Panu Rafałowi Stuglikowi, Panu Jarosławowi Szlachetce Nie mam pojęcia z jakich są partii, ale będę głosować na te nazwiska. Koniushy - można ogrzewać gazem i olejem opałowym i olejem napędowym przeznaczonym do celów opałowych. Zamiast przenieść Kraków ze średniowiecza do XXI wieku budując instalację centralnego ogrzewania - za pieniądze Urzędu - nakazuje się mieszkańcom zmianę ogrzewania na gazowe lub olejowe, ale za ich własne pieniądze. Już ja im k***a zagłosuję w wyborach, i przypuszczam że nie tylko ja (mimo tego że mam w bloku z elektrociepłowni), ale ludzie myślący i Ci których ten zakaz dotknie.

Gość gość
1. Polacy po prostu nie mają kultury ogrzewania mieszkań. I tyle… Pan Kierownik ma absolutnie racje..bo sa zdecydowanie lepsze-ekologicznie/sfrustrowane-wyprobowane metody ogrzewania mieszkania: worek napchany weglem do pelna zarzucamy na plecy i 100x swinskim truchtem dookola mieszkania/budynku w sezonie grzewczym…Petent jest usatysfakcjonowany mile “ogrzany” i srodowisko naturalne pozostaje nietkniete-dziewicze..

Gość gość
Instytut Chemicznej Przeróbki Węgla w Zabrzu opracował jeszcze w latach 80-tych zbrykietyzowane paliwo węglowe o emisyjności 25 razy mniejszej niż surowy węgiel. Oczywiście nikt nie jest zainteresowany jakimiś ułatwieniami dla produkcji i sprzedaży takich brykietów, bo po co. Lepiej zakazywać opalania węglem.

Gość gość
ekogrosik jest tanszym,niz wegiel