Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ZADANIE Z 5 KLASY KTO POMOZE

Polecane posty

Gość gość

Cena bluzki zostala obnizona o 20% a następnie podwyższona o 15%. Mama zaplacila za nią 45zł, Jaka była wyjsciowa cena bluzki? ................... szukalam w google i nie ma, bo babka sama ułozyla to zadanie jak to zrobic?

Gość gość
jakie masz wykształcenie?

Gość gość
Pytanie kiedy mama kupiła bluzkę? Po obniżce czy po podwyżce? :D (przepłaciła czy nie)

Gość gość
widze,ze nikt nie wie:D

Gość gość
Ty chyba sobie żartujesz prawda? :/ Matki już serio są takie głupie, że prostego zadania z procentami rozwiązać nie umieją? 1.15x = 45 zł x= 39.13 zł 39.13 = 0.8y y=48.91 zł Odp 48.91 zł No ale po prostu ręce mi opadły :/

Gość gość
nie popisuj się, bo nie każdy rozwiązuje w wieku 30 lat równania z dwoma niewiadomymi :)

Gość gość
a nie 44,99zł?

Gość gość
Liczenie procentów to podstawowa umiejętność matematyczna. Czytając kafeterie często się zastawiałam czy aby rodzenie dzieci nie robi z kobiet debilek. Właśnie dostałam dowód, że tak

Gość gość
to ty sie nie popisuj glupota. oba rownania, to rownania z jedna niewiadoma, tylko o innej nazwie :)

Gość gość
no ale człowiek, który mature zdał 15 lat temu a od tego czasu zajmuje się np opieką nad szkółką leśną, albo wyważaniem kół w zakładzie może nie znać rozwiązania równań z dwoma niewiadomymi :)

Gość 222225555
x- pierwotna cena x-20%x=0,8x -cena po obnizce 0,8x+15%*0,8=0,8x+0,15*0,8x=0.8x+0,12x=0,92x cena po podwyzce 0,92x=45 x=45/0,92 x=47,7 w przyblizeniu 48zł moze w wyliczeniach sie pomylilam, bo w pamieci,ale ta metoda pozdrawiam

Gość gość
chyba w 5 klasie nie ma równań z 2 niewiadomymi...

Gość gość
no mnie uczyli, że zapis x - 20% = y, a y +15% = 45 to zadanie z dwoma niewiadomymi :)

Gość gość
w 5 klasie nie ma rownan z 2 niewiadomymi, dlatego trzeba to inaczej zrobic

Gość gość
wyjściowa cena 47,25

Gość gość
tylko, ze pierwsze podane rozwiazanie opiera sie na rownianiach z jedna niewiadoma. to, ze jest tam x i y nie ma nic do rzeczy

Gość gość
ale jaja, kazdy podaje inny wynik :D

Gość gość
3 [zgłoś do usunięcia] 222225555 x- pierwotna cena x-20%x=0,8x -cena po obnizce 0,8x+15%*0,8=0,8x+0,15*0,8x=0.8x+0,12x=0,92x cena po podwyzce 0,92x=45 x=45/0,92 x=47,7 w przyblizeniu 48zł moze w wyliczeniach sie pomylilam, bo w pamieci,ale ta metoda pozdrawiam xxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx x x no sie pomylilam w liczeniu to jest 48,91 eh to liczenie w pamięci:D moj syn takie mial,ale to w 6 klasie i to bylo 2 lata temu:D

Gość gość
Led rozumiem nieznajomość wzoru na pole kwadratu ale procenty to jest cos co otacza nas w zyciu codziennym. Nawet pracując w szpitalu jako pielęgniarka sie z nimi spotykam. Wg twojego toku myślenia praca w warsztacie zwalnia czlowieka ze znajomosci tabliczki mnozenia i umiejętnosci czytania.

Gość gość
nie zwalnia, ale może nie widzieć czy nie pamiętać :) ja uważam, że nic nigdy człowieka z posiadania wiedzy nie zwalnia - po to są książki i internet

Gość gość
to nie jest równanie z dwoma niewiadomymi. To równanie z jedną niewiadomą. 0.8x+0.8x*0.15=45zl

Gość gość
no to w takim razie czas, żebym ja się douczyła :) rozwiązałabym to ale tak pokrętnym sposobem, dziecko z tym rozwiązaniem miałoby jedynkę murowaną. dobrze, że jeszcze nawet nie raczkuje, mam czas

Gość gość
to ja autorka gosciu z 12.30 dzięki wlasnie o takie rozpisanie chodziło a nie na skroty,ze dziecko nie wie skad i co jeszcze raz dzieki, syn mowi,ze dobrze, bo na fb podali taki wynik :)

Gość gość
ah te nowoczesne czasy, teraz się wyniki sprawdza na fb a nie z wypiekami na twarzy i zeszytami w ręku stojąc w kółku przed klasą zanim się lekcja zaczęła :P

Gość mamaaaaaaaaaaa32
no teraz to nie trzeba myslec nad zadaniami, jest tyle stronek z odpowiedziami, o ile zadanie jest z podrecznika... ale to i tak oszukiwanie samego siebie, na sprawdzianie wszystko wyjdzie:D

Gość gość
A co znaczy to 0,8?

Gość gość
:-D 20% mniej;-)

Gość gość
0,8 MATOLE!!!!!!!!! TAK TRUDNO SIE DOMYŚLEĆ??

Gość gość
Super jasne to to nie jest to 0,8