Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pytanie do doswiadczonych mam dzieci powyzej 2 lat

Polecane posty

Gość gość

moje dziecko ma 1 rok i 9 miesiecy, mam pytanie dotyczace obiadow. W jakim wieku Wasze dzieci zaczely jesc juz obiady typu: ziemnaiki osobno , mieso osobno pokkrojine w kawaleczki i na przyklad sorowka. Moja corka nie zje obiadu w takiej postaci bo to dla niej za suche, msui miec wszytsko wymieszane z jakims sosem. Czy powinnam juz w prowadzac takie obiady? czy dziecko z czasem nauczy sie tak jesc czy trzeba nas tym popracowac. Nie wiem czy juz czas, czy mam sie martwic? Nie ma z nia problemu z jedzeniem, nie jest niejadkiem, ale takie obiady sa za suche dla niej Zaznaczam ze nie je jakis tam papek ale mieso rozdrobione troche widelcem, ryz, warzywa pokojone na kostki wieksze z sosem, ale osobno tego nie zje. . Prosze o porady od mam juz starszych dzieci. Dziekuje i czekam na odpowiedzi.

Gość gość
mam 5latke i synka 1,5roku, oboje, zaczeli jesc takie obiadki w wieku ok 10miesiecy, nie mieli problemow ale moja dwojeczka ogolnie ladnie je

Gość gość
ma 18 m i je wszystko osobno. Tylko z surówkami jest problem bo średnio lubi.

Gość gość
od 11 miesięcy wszystkożerne już było :)

Gość gość
Moja miała niecałe dwa latka jak zaczęła jadać normalne obiady ale zaczynaliśmy od ziemniaczków puree z sosem, makaronu w sosie jarzynowo pomidorowym czy mięsem zmiksowanym. Mając dwa i pół roczku wcinała już sznycla, pokrojone w kawałeczki ziemniaki czy drób i jedynymi surówkami które pogryzie i toleruje to do tej pory mizeria na słodko na jogurcie i oleju albo pomidory na jogurcie z cebulką na słodko lub surówka z jabłka i marchwii :D.

Gość gość
dziekuje za odpowiedz

Gość gość
ja obiady 2.daniowe zaczęłam podawać po skończeniu 1 roku. Na początku dziecko jadło rękami - to co się dało, czyli warzywa w kawałkach, mięsko, deser owocowy....rzeczy płynne, albo makaron drobny, czy ryż, dawałam ja...potem powoli powoli uczyła się łyżeczką i widelcem. Nigdy nei było problemów z jedzeniem, to dziecko które je wszystko, dlatego nie musiałam wiele kombinować.

Gość gość
po ważnie pytasz? Jak miał 10 miesięcy to zaczął jeść obiady pokrojone w kawałki na jeden kęs. Za zupami nie przepada.

Gość gość
moja ma 14 miesiecy - warzywa, ziemniaki i makaron na sucho je od jakis 4 miesiecy. z miesem gorzej, dlatego poki co je pulpety i w takiej formie je chetnie. pokrojone na kawalki tez je, ale tylko w bulce.

Gość rozwódkaaaa
może zwyczajnie nie lubi suchego mięsa? mój ma 5lat i nie lubi nawet kawałkow mięsa, woli mielone kotlety, zupki, spagetti.

Gość gość
Mój dostawał tak w tym wieku, ale niewiele to dało, teraz ma 2,5 roku i dalej je w kratkę, rzadko surówki do obiadu zjada, czasami zje samą rybę albo same ziemniaki, ryż, chyba że jest np. fasolka to zjada całą fasolkę i ewentualnie coś dodatkowo, nieważne jak duża jest porcja. Widać że woli kasze, ryż czy makarony z sosem, gulaszem, warzywami itd, taki mix bardziej, niż tradycyjny obiad typu ziemniaki, kotlet i surówka.

Gość gość
mój woli mięso, dostaje duszone do tego warzywa przeróżne najchętniej duszone z masłem i kasze lepię w kulki.