Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Rasy malutkich pieskow znacie

Polecane posty

Gość gość

chce komus kupic malutkiego psa, takiego ktorego bez problemu wychowyhe sie w domu, ktorego mozna schowac "do kieszeni", bezrproblemowego. Ma tej osobie dotrzymac towarzystwa i nie byc wymagajaym pieskiem, nie musi nawet szczekac ;)Podajcie jakies rasy!

Gość tyhtryjtrj
Szukaj wśród psów grupy IX wg klasyfikacji FCI (międzynarodowej federacji kynologicznej). Są tam rasy stworzone specjalnie do towarzyszenia człowiekowi, inteligentne, niekłopotliwe, czyli takie które najlepiej umiały się dostosować i pod tym kątem były hodowane. Unikaj innych małych ale np o zacięciu myśliwskim choćby jak yorkshire terrier. To nie są psy do towarzystwa, mimo częstych pomyłek, i stąd później problemy (pies w domu lata od ściany do ściany i szczeka).

Gość gość
jesli chcesz malego pieska hodowanego w domu to idealne sa do takich warunkow mopsy,wiem nie sa one zbytnio urodziwe chociaz niektorzy twierdza ze sa przepiekne w swoim rodzaju :P Ale to sa wlasnie idealne psy kanapowe a jesli ma sie dzieci to lepszego psa poprostu nie ma.

Gość gość
najlepiej kup maskotkę a nie psa. Jak można komuś dawać zwierzę w prezencie????? No, chyba, że własnemu dziecku i potem samemu się pieskiem zajmować. Najgłupszy pomysł na świecie

Gość tyhtryjtrj
http://pl.wikipedia.org/wiki/Grupy_FCI Tu jest dobrze opracowany przegląd ras, oczywiście niektórych rzadkich ale większość można znaleźć. Czytaj, porównuj, szukaj potem forów tematycznych, stron hodowli, dzwoń do najbliższego oddziału Związku Kynologicznego w Polsce (najlepiej do sekcji rasy lub grupy ras), żeby c***owiedzieli czy mają taką zarejestrowaną hodowlę, czy można się skontaktować. I pamiętaj, każdy pies to może być kłopot, duży kłopot. Dlatego psa powinien mieć tylko ktoś kto go naprawdę potrzebuje albo bardzo chce. Pies bowiem to nie przedmiot, nie gadżet do rehabilitacji czy ozdoba. Owszem, pomoże, da całego siebie. Jednak pies to przede wszystkim członek rodziny i podopieczny.

Gość gość
bardzo dziekuje! pies ma byc dla mojej mamy, która została sama w domu i która wpada w depresje.Kocha zwierzeta i od lat mowi, ze kupi sobie malutkiego pieska do towarzystwa ale albo nie ma odwagi albo pieniedzy, bo takie pieski kosztuja ( tzn szczeniaki). Wiem, ze kupowanie komus żywego zwierzecia to wielkie ryzyko i nietakt, ale naprawde wiem ze mama sie ucieszy.Tylko piesek nie moze jej roznosic mieszkanie, nie moze hałasowac, ma byc spokojny po prostu.

Gość gość
Znalazly sie umoralniaczki jak zwykle,no chyba autorka jest dorosla i wie z czym wiaze sie posiadanie psa,a skad wiecie,ze osoba ktorej chce tego psa podarowac wlasnie o taki prezent nie poprosila?

Gość gość
03.12.13 [zgłoś do usunięcia] gość & Mops bedzie idealny mowie Ci,to nie sa klopotliwe psy spokojne tak jak napisalam wyzej typowe kanapowce

Gość gość
a mopsy sa małe ?? bo pyszczek pomarszczony kojarze ale wielkosci juz nie bardzo ;)

Gość gość
Tak malutkie sa :) Przewaznie kremowe a mordke maja czarna :)Wpisz sobie w wyszukiwarke rasa mops to Ci wyskoczy

Gość tyhtryjtrj
Ludzie popełniają dużo błędów przy decyzji o psie. Trudno się do tego ryzyka nie odnieść, gdy się czyta że pies ma mieć taką a siaką funkcję i o wymogach wobec niego. Każdy psiarz zna przypadki gdy coś się nie powiodło i cierpi rodzina i zwierzę. A potem jest pozbywanie się kłopotu. A przecież są i psy które chorują, i to kosztownie i kłopotliwie, które z powodu złego wychowania są problemowe, które mają wady jak na przykład... znajdowanie ludzkich gówien, zjadanie ich i tarzanie się przy każdej okazji... Z czymś takim poradzi sobie tylko osoba, która naprawdę kocha swojego psa, czuje się odpowiedzialna i miała od początki świadomość że problemy mogą być i trzeba je będzie rozwiązywać.

Gość tyhtryjtrj
(Mój tekst wyżej dotyczy głównie uwagi o umoralniaczkach.)

Gość gość
Autorko jeśli ma być bezproblemowy ( na ile się da, bo to tak czy siak żywe stworzenie) to polecam psy z włosami broń Bóg z sierścią!!!! W domu syf, smród, kiła i mogiła :o Z włosowatych to york miniaturka, ogólnie trochę tych małych jest.... west, maltańczyk itp.

Gość gość
i jeszcze jedna uwaga. Im mniejszy pies tym głośniejszy i boi się wszystkiego, w związku z tym ciagle jazgocze bez powodu

Gość gość
nie koniecznie ;) Ja mam za ścianą dużego psa, który tak ujada, że czasem mam ochotę opierdzielić sąsiadów. A na parterze mieszka york, który nie potrafi szczekać (poważnie :D)

Gość gość
a mopsa akurat bym odradzała, bo on takie dziwne charczenie z siebie wydaje jakby się dusił. I brzydki jest :) Pewnie lepszy byłby york, maltańczyk albo trzęsący sie ratlerek

Gość gość
no to widocznie sąsiedzi mają psychicznego psa. Bo duże psy nie wydają dźwięków bez potrzeby. W kazdej regule sa wyjątki :)

Gość gość
Ja mam pinczerka piesek jest rewelacyjny, przekochany uwielbia dzieci i nigdy nie zrobiła im krzywdy, śpi z nami w łóżku i wszędzie z nami chodzi.

Gość gość
musisz przemyslec czy ta osoba chce psa, czy nie porzuci go i nie odda, nie znudzi jej sie i nie bedzie kula u nogi przy wyjezdzie na wczasy. male łagodne rasy nie są częste... prawie wszystkie terriery w tym Yorki są temperamentne i pyskate, poza tym zwróć uwagę na cechy rasowe - wszystkie brachycefaliczne ze skróconą płaskią mordką to problemy z układem oddechowym, zębami, pokarmowym, często ze skórą i uszami... teraz doczytałam że to dla mamy - to na pewno nie jack russel, nie sznaucer, nie York, nie S**tzu, Westy też biegaja jak opętane i lubią uciekać... a nie zastanawiałaś się nad szczenięcym mieszańcem ze schroniska? :)a może jakiś spaniel? a może mały pudel? niezwykle inteligentne psy, a spokojne. miej też na uwadze, że "mocno" rasowy (dużo skóry, super długie uszy, płaska głowa...) będzie miał problemy ze zdrowiem od początku - zaczynając od usuwania zębów mlecznych a kończąc na problemach ze stawami. może przybliżysz jakich cech jeszcze oczekujesz, albo co mamie nie będzie przeszkadzało? :)