Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dziewczyny pomocy kolki

Polecane posty

Gość gość

córka ma skończone 4 tygodnie, pije mleczko humana anticolic, herbatka koperkowa, esputikan, masaż brzuszka i ogólnie jest ok na tyle, że kupka jest w miarę regularnie, gazy są, brzuszek miękki, a ona i tak zanosi się i płacze, dobrze że w dzień, a nie w nocy. Dzisiaj jak wstała przed 6 tak zmrużyła oko do tej pory łącznie może z godzinę, a tak tylko płacz, płacz i jeszcze raz płacz i tak od wczoraj, więc wnioskuję, że od wczoraj pojawiły się kolki, ja zapobiegawczo dawałam jej to mleczko i do tej pory było ok. Już nie wiem co mam robić.

Gość gość
jeżeli ma sprawdzone czy nie ma mokro, jest najedzona, napojona, ma ciepłe stópki, nie ma zapalenia ucha ani pęcherza to... nam pomógł Debridat i Delicol. może to strasznie zabrzmi, ale mały wcinał całą baterię - Delicol, Debridat, Espumisan (przy każdym jedzeniu), Biogaię (próbowałam innych, ten to strzał w 10), wszystko zapijał koperkiem Hippa, i jeszcze na ulewanie Gastrotuss Baby - wszystko to w komplecie dało nam zapomnieć o kolkach. właśnie powoli schodzę z każdego specyfiku, mam nadzieję, że to już czas. Trzymaj się, bo wiem jak Ci ciężko i pociesz się tym, że to nie trwa wiecznie!

Gość gość
nas koiło noszenie tak by przytulać się brzuszkiem do brzuszka, musiałam chodzić i telepać. najlepiej coś mruczeć. naprawdę pomógł nam ten Debridat, bo próbowałam go wcześniej odstawić i niestety to nie był jeszcze czas, i miałam restrospekcję :) i jak zaczniesz stosować, to nie przeraź się, że nie ma rezultatu - to działa długofalowo i dopiero po dobrych kilku dniach poczujecie ulgę. na pewno pójdź do pediatry, może już jutro złap siku do tych kretyńskich woreczków z klejem, pediatra obejrzy wam uszy i wtedy będzie jasne, że to brzuszek.

Gość gość
Sab simplex (ten niemiecki) był jedynym skutecznym środkiem przeciw kolkom dla moich bliźniaczek. Polecam!

Gość gość
zamówiłam sab simplex i wiem, że działa, ale podałam dwa razy - bałam się kropelek, które przyszły pocztą... no a esputikon w obydwu i Sab i Espumisanie jest taki sam, na podobnym nośniku - podaje Espumisan. ten dla najmlodszych (chyba 40mg/ml) około 10-14 kropelek do posiłku, później wskoczyłam na ten mocniejszy (100mg\ml) i podawałam 5 kropelek, w porywach 6. i poszło :)

Gość gość
To właściwie co mam kupić i jak dawkować, bo sama już nie wiem? Na razie chcę wypróbować środki dostępne w Polskich aptekach, a później będę sprowadzała. Mam kuzynki w Niemczech.

Gość gość
U nas nic na kolki nie dzialalo tylko Infacol. Stosowalam go codziennie do 4 miesiaca i stopniowo odstawilam. Moze sprobuj bo na syna naprawde zadne srodki z apteki nie dzialaly a ten nam lekarz polecic i wreszcie odetchnelismy z ulga :)

Gość gość
Debridat jest na recepte, jezeli C**przepisze to 2,5ml co 8h, Espumisan do każdego jedzenia (ja przeliczyłam ile bym dawała mg substancji czynnej z Sab Simplex i zastosowałam tę dawkę Espumisanu) i Delicol (ma przelicznik kropelki na kg na ulotce). jak już kupisz preparaty i dokładnie będziesz wiedziała którą formę Espumisanu masz to zaleznie czy to 40mg czy 100mg/kg napisz i policzymy :)

Gość gość
Mi pediatra polecił Bobotic albo Espumisan, więc zamierzam je kupić. Zobaczymy. A ten Infacol jest na receptę?

Gość gość
Infacol ma symetykon tak samo jak Sab Simplex i Espumisan. kazdy ma inną moc i tym się różnią :)

Gość gość
Aha i ten Infacol jest z dozownikiem wiec napewno nie przedawkujesz. Dawalam 3 razy dziennie i juz przy drugiej dawce dziecko sie uspokoilo. Kosztuje okolo 18zl i do kupienia w kazdej aptece.

Gość gość
Nie jest na recepte, krople bobotic na nas nie dzialaly a niby sklad ten sam tak samo reszta dostepnych srodkow natomiast Infacol jak najbardziej pomogl :)

Gość gość
no to autorko musisz probowac, co dzieciaczek to inny organizm. powodzenia!

Gość gość
Kupię ten Infacol, bo Esputiconn nie działa albo działać dopiero zacznie. Mi koleżanka poleciła dawkować go zupełnie inaczej niż jest na ulotce i do każdego mleka. A ten Infacol przed posiłkiem podawać czy wkraplać do butelki?

Gość gość
Ten debridat jest na receptę, więc zanim wybiorę się praz kolejny do pediatry wypróbuję to co jest w aptekach. Może da znać. Grunt, że młoda zasnęła. Ale tylko na moich rękach i po 3h noszenia jej i bujania właśnie.

Gość gość
to Twoja kolezanka zrobila to co ja - do kazdego karmienia i dawka zmieniona. ja na poczatku przez 2 miesiace dawalam do buzi, a pozniej juz do butli z mlekiem wszystko lalam. wiadomo jak nie zje wszystkiego to i nie zje calej dawki leku, dlatego debridat daje przed jedzeniem bezposrednio zeby go odrazu popil, bo znieczula jezyk :D

Gość gość
A ten Delicol też jest na receptę, bo widzę, że na karteczce od pediatry mam go zapisanego jako polecany na kolki, więc sama nie wiem. I co to jest ta Biogaia, bo też mi to zapisała.

Gość gość
biogaia to probiotyk taki jak dorosli wcinaja przy antybiotyku - dobre bakterie do kiszek :) a delicol to enzym laktaza rozkladajacy laktoze. czesto u malych dzieci go brakuje. bez recepty :)

Gość gość
w aptece kup windi i zapomnisz co to kolka.

Gość gość
ja biogaia nie polecam bo powodowało kolki u mojego dziecka mozna nawet na necie poczytac ze nie tylko u mojego tak działało. Moze lepiej zmien mleko bo moze ma nietolerancje na białko mleka krowiego a takie jest w zwykłym mleku a espumianu profilaktycznie sie nie podaje tylko doraźnie - swiaadomie szkodzisz dziecku czy jestes kretynką?

Gość gość
profilaktycznie podawałam mleko humana anticolic, a nie leki, nie umiesz czytać ze zrozumieniem?

Gość gość
Czytałam o tym windi i nawet chciałam kupić tak, żeby mieć je "jakby coś", ale zapomniałam jakoś. Dzięki serdeczne za przypomnienie. To się stosuje tak jak "metodę na termometr" ?

Gość gość
nie, kretynko. a sab simplex się podaje prewencyjnie nawet! a substancja czynna ta sama. wszyscy są kretynami? biogaia i kolki? nie słyszałam, ale możliwe, bo probiotyk trzeba trafić. nam np nie służył dicoflor. a i to windi - rureczka, podobno rewelacyjnie działa, ja do tego etapu nie doszłam. i pamiętaj, żeby małą odbijać po jedzeniu, nawet więcej niż jeden raz.

Gość gość
rurka do dupki i gazy same uchodzą :)

Gość gość
Wasza pomoc jest nieoceniona!!! Wysyłam męża do apteki, dzięki 🖐️

Gość gość
Infacol podawalam przed posilkiem dozownikiem prosto do buzi. Maly jadal mm wiec rano, potem nastepne karmienie nie i nastepne popoludniu potem znowu nie podalam i na noc. Po drugiej dawce zaczal dzialac.

Gość gość
Aha autorko u nas taka dawka pomagala ale jezeli zauwazysz ze nie dziala jak trzeba to przed kazdym posilkiem . Pierwszy dzien ppdawalam przed kazdym zeby zaczal dzialac a potem na podtrzymanie ale lekarz mowil ze jak 3 dawki na dobe nie wystarcza to mozna przed kazdym posilkiem. Chodzi o Infacol oczywiscie. Napisz potem na co sie zdecydowalas i czy pomaga. Pozdrawiam :)

Gość gość
pomogło?

Gość gość
Windi stosuje sie tak samo jak metode na termometr. Naoliwiasz i do pupy, gazy ujdą jednym świstem i zaraz po nich kupa :) dziecku od razu ulży. Na opakowaniu jest napisane aby używać nie więcej niż 3 razy w ciągu dnia i od razu wyrzucać. Na początku się do tego stosowałam, ale później jak córka ciągle miała problem ze zrobieniem kupy to używałam za każdym razem gdy się prężyła i nie mogla sama zrobic, a rurki dokładnie myłam i wyparzałam wrzątkiem. Stosowałam do 4-5 miesiąca. Corka teraz ma 9 i nie widzę żadnych wad w stosowaniu windi.

weź odstaw tę cholerną herbatę koperkową, nie wiesz, że koperek włoski wzmaga gazy? ja moją córkę męczyłam 2 tygodnie zanim się pokapowałam od czego takie wzdęcia i bóle brzucha