Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ula12345

Termin porodu

Polecane posty

Gość Ula12345

Witam, mam taki problem. Miesiąc temu byłam u swojego ginekologa prowadzącego. Powiedział mi, że 30 grudzień- 3 styczeń termin porodu. Tydzień później poszłam do prywatnego, chciałam zrobić zdjęcia. Wyszło na to, że jednak 20 grudnia mam termin porodu. Z miesiączki wychodzi na 16 hehe:P i jak byłam wczoraj, to lekarz prowadzący powiedział mi, że to wcale nie musi tak być, bo dziecko może być duże. czyli wychodzi na to, że w 33 tyg. ważyłoby już 2.500? trochę to dla mnie dziwne.

Gość gość
termin to jest OM (ostatnia miesiączka), a te USG to pokazują, jak rośnie dziecko.

Gość Ula12345
Na początku, wychodziło mi, że dziecko jest o 2 tyg mniejsze niż wychodzi to z miesiączki. Teraz dziecko jest duże, jak w 38 tyg, a niby jestem w 36 hehe:) ja już tego nie rozumiem.

Gość gość
Liczy sie z OM. Bo z USG jak poprzednik napisal, wychodzi roznie w zależności od wagi dziecka. U mnie rozrzut byl aż 1 miesiąc. Z OM na 4 grudnia a z USG na 7 listopada, bo tak szybko mala rosla. Nie urodzilam 7 listopada, aż do teraz :) jutro termin i czekam. Pamietaj, liczy sie termin z OM plus minus tygodnie.

Gość gość
Plus.minus 2 tygodnie. No trochę inaczej masz w takim razie, bo zapewne mialas albo nieregularne cykle, albo owulacja przesunięta i stad roznica. Wiesz dokladnie kiedy mialam okres i mniej wiecej owulacje?

Gość Ula12345
No właśnie, u mnie okres różnie bywał. Miesiąc przed zajściem, spóźniał mi się 13 dni. Ostatni okres miałam 11 marca. Lekarz powiedział, że zarodek jest o 2 tyg mniejszy niż wychodziłoby to z miesiączki. No to czyli mw wychodzi na to, że 30 grudnia termin. Ale, że młoda w 33 tyg ważyłaby ok 2500gr? Z tego co czytałam, to w granicach chyba 1800-2000gr

Gość gość
Kochana moja w 36 tyg ważyła 3700 bo tak szybko rosla. Teraz w 40 przydtopowala i wazy ok 3900. Wiec wagowo donoszona jest od 36 tyg. Nie sugeruj się tablicami wagowymi, bo każde dziecko inaczej rosnie i Twoja moze ważyć 3kg a innej kobiety w tym samym tyg. ciąży 4 kg. A z terminem porodu to moze faktycznie przyjmij termin kolo 25 grudnia. To będzie tak miedzy 16 grudnia a 3 stycznia. A.wylezie i tak kiedy będzie chcialo :D

Gość Ula12345
hehe, dzięki dziewczyny za komentarze:) już mniej więcej wiem na czym stoję:)