Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

MAMY PYTAM od kiedy chodzik

Polecane posty

Gość gość
nie, zapomniałam tylko te po harwardzie siedzą na kafe, mają też swoje nianie i sprzątaczki :-D

Gość gość
ale nie trzeba być po harvardzie żeby logicznie myśleć

Gość gość
kiedyś wszystkie dzieci w chodzikach chodziły i... nie znam dorosłej osoby, która nie miałaby problemów z kręgosłupem. tyle na ten temat

Gość gość
ja rozkładałam na podłodze kołdrę i zostawiałam córeczkę w otoczeniu zabawek, jak chciałam coś zrobić w domu. Najlepiej jak zabawki są poza zasięgiem ręki, wtedy zmuszasz dziecko do pełzania. Im częściej na podłodze, tym lepiej będzie się rozwijać ruchowo i intelektualnie. Pomyśl o tym. Metoda tańsza i masz pewność, że mały nie zrobi sobie krzywdy. Z chodzikami natomiast zawsze masz takie ryzyko. Pozdrawiam i życzę trafnego wyboru.

Gość gość
to w takim razie kto kupuje chodziki na allegro? ufo? :-Dtak samo jak słoiczki itp. Skoro takie rzeczy się sprzedają to znaczy że ludzie je kupują. i temu nikt nie zaprzeczy :-D

Gość gość
wszystko zależy od dziecka, każde jest inne, jednemu po chodziku nic nie będzie, drugie będzie latać na rehabilitację

Gość gość
Ale ja nie widzę związku między słoiczkami i chodzikami. A kupuj chodzik jak tam sobie chcesz, ja wolę mieć zdrowe dziecko

Gość gość
no przecież wszystkie plujecie jadem na słoiki tak samo jak na chodziki :-D zmiana frontu?

Gość gość
uważasz, że kupujące chodziki to jedyne matki na świecie?

Gość gość
Nigdy, chyba że chcesz mu zrujnować miednice i kręgosłup. A do arcymądrej od srania po ścianie - okaże się, jak będzie miał 36, nie 6 lat niemoto.

Gość gość
jaka zmiana frontu? ogarnij się kobieto, co ma słoiczek do chodzika? szkoda, że nie wspomniałaś karmieniu mm, żłobku, prasowaniu ubranek niemowlaka, praniu ich w płynach dla dzieci, jeszcze pewnie parę rzeczy by się znalazło ALE TEMAT CHYBA NIE O TYM!

Gość gość
moja prawda jest najmojsza :-D chodziki be bo kręgosłup, słoiki złe :-d idiotki

Gość gość
Może tak oddajmy głos specjalistom? Tu akurat neonatolog, warto zapytać też ortopedę czy rehabilitanta. Poczytaj i posłuchaj - jest tu także odpowiedź na pytanie, dlaczego ten sprzęt tak dobrze się sprzedaje.

Gość gość
SŁOIKI? "idiotka" pasuje raczej do Ciebie bo temat jest o chodziku a Ty o słoiczkach.

Gość gość
bo wkładasz dziecko do chodzika i brzydko mówiąc możesz spokojnie iść się wysrać.

Gość gość
Może tak oddajmy głos specjalistom? Tu akurat neonatolog, warto zapytać też ortopedę czy rehabilitanta. Poczytaj i posłuchaj - jest tu także odpowiedź na pytanie, dlaczego ten sprzęt tak dobrze się sprzedaje. ...http://www.mamazone.pl/artykuly/male-dziecko/ niemowle/rozwoj/2009/czy-warto-kupowac-chodzik.aspx

Gość gość
odezwałą się ta co w każdej wolnej chwili oddaje teściowej dzieciaka a sama zapierdziela po sklepach, fakt tobie chodzik nie jest postrzebny

Gość gość
nie mam teściowej! jestem samotną matką, która pewnie wg Ciebie przed wszystkimi nogi rozkłada i chodzika też nie mam i nie zamierzam mieć

Gość gość
ja nie mam chodzika i daję słoiczki i co???nie widzę związku między tymi dwoma rzeczami.

Gość gość
Lepszy pchacz serio, nie widzę nic pozytywnego w chodziku

Gość gość
dobrze, że to tylko forum, bo na żywo byście się chyba pozabijały

ostatnio bylam z dzieckiem u pani rehabilitantki w zwiazku z dziwacznym raczkowaniem malej - pediatra kazal sie przejść ;) i ona od razu pytała czy chodzikujemy dziecko, bo to podobno kupa zła, mówiła, że ma 3 dzieci z jakimiś wadami właśnie po chodzikach, miednicy czy coś w tym stylu. zakazała kategorycznie. skoczki też, mówiła, że to tragedia, potem dyski wypadają, powiedziała, że moje pokolenie jest właśnie z czasu gdy chodziki były modne i podobno zalecane, i ona ma kupę ludzi z wadami kręgosłupa właśnie mających ok. 30 lat. teraz jest nacisk na naturalny rozwój dziecka, samo siada, samo wstaje - nie pomagać, czworakowanie - jak najdłużej, zeby nie nastawiać dziecka do chodzenia. też sie zdziwiłam, ale tak mówiła.

Gość gość
Na forum gazety moznabsie spytac Pawla Zawitkowskiego o wszystko. Autorko zadaj jemu pytanie co o tym sadzi i daj nam potem linka,ciekawe czy poprze ciebie. Ja jego zdane nt.temat znam.

Gość gość
Według mnie chodzik opóźnia naukę chodzenia , moja siostra kupiła synkowi chodzik i zaczął chodzić sam dopiero gdy miał 14 miesięcy..Teraz ma 10 miesieczna córkę , tej juz nie dała chodzika i mała od 8-miesiaca raczkuje a teraz staje przy półkach i pewnie lada dzień jak zacznie chodzić...

Gość gość
ja mam córcie i od 2 miesiąca życia chodzę z nią na rehabilitację i 5 miesiąc to zdecydowanie za wcześnie i na pewno nie jest zdrowe bo obciąża kręgosłup, moja córka ma prawie 7 miesięcy i nie myślę o chodziku nawet, teraz zaczyna dopiero pozycję czworaczną, a co do siadania to też chciała jak już miała z 3 miesiące bo głowę ciągle brała do góry ale to zdecydowanie za wcześnie, sama ma usiąść, a czy jak dziecko chce np. alkohol to dasz bo przecież chce? to rodzic ma decydować to co najlepsze dla dziecka a nie to co dziecko chce.

Gość gość
W chodziku dziecko nie stoi lecz siedzi/wisi, nie stawia stop prawidlowo bo odpycha sie palcami lub pietami, nawet gdy siedzisko ustawisz nisko. Pomijajac to co juz wiekszosc zasygnalizowala (kregoslup, miednica). W efekcie moze opoznic nauke chodzenia. Poobserwuj jezeli masz mozliwosc dzieci w chodziku i porownaj z tymi, ktore same zaczynaja chodzic. Zupelnie inna postawa (plecy, stopy, nogi), poza tym te bez chodzika na poczatku czesto siadaja, raczkuja, znow wstaja itp poprostu nieustannie zmieniaja pozycje, poniewaz miesnie u takiego malucha szybko sie mecza. Dziecko w chodziku nie ma takiej mozliwosci.

Gość gość
odpowiedz-NIGDY. bardzo nie polecają lekarze/fizjoterapeuci tego typu sprzętów. Jak chcesz dobrze dla swojego dziecka to nie kupuj i spokojnie poczekaj aż samo zacznie chodzic.