Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zmartwionabardzo

BARDZO PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDZ I POMOC

Polecane posty

Gość Zmartwionabardzo

Dziewczyny! proszę strasznie o pomoc! Moja sytuacja wyglada następująco : miesiac używałam krążka nuvaring, jednak czesto mnie uwieral, miałam infekcje i ogólnie niezbyt dobrze sie czułam. Poprosiłam lekarza o zmianę krążka na tabletki antykoncepcyjne. Przypisał mi Qlaire. Powiedział, ze po wyjęciu krążka mam zrobic 7 dniowa przerwe i 8 dnia przyjąć pierwsza tabletkę. Po wzięciu 10 tabletki (przyjmuje je wieczorem) następnego dnia czyli przed wzięciem 11 tabletki kochalam sie z narzeczonym bez zabezpieczenia. No i tutaj pojawia sie problem. W ulotce wyczytałam ze przy zmianie z krazka na tabletki nie należy robić przerwy zeby ochrona antykoncepcyjna była zachowana, jezeli jednak sie tak zrobi to chyba przez 9 następnych dni trzeba sie dodatkowo zabezpieczać. Nie wiem co robić, czy lepiej leciec po tabletkę 72h po (jeszcze nie jesteśmy gotowi na dziecko) czy ufać lekarzowi, ktory tak mi doradził?

Gość poli30
skjoro na ulotce pisało inaczej to trzeba było się zabezpieczyć dodatkowo prezerwatywą a nie teraz po gaciach srasz ze strachu :O

Gość gość
kobieto napisałaś wyraźnie ". Po wzięciu 10 tabletki (przyjmuje je wieczorem) następnego dnia czyli przed wzięciem 11 tabletki kochalam sie z narzeczonym bez zabezpieczenia. " " jezeli jednak sie tak zrobi to chyba przez 9 następnych dni trzeba sie dodatkowo zabezpieczać" więc w czym problem??

Gość Zmartwionabardzo
Lekarz mowi co innego, ulotka mowi co innego. Nie wiem komu wierzyć. Wczesniej juz zazywalam tabletki i im ufam, tym razem tez bez stresu było dopóki nie zajrzałam na wszelki wypadek do ulotki.

Ja również brała Qlaire. Mi natomiast ginekolog powiedziała że 1 tabletkę mam wziąć w 1 dniu cyklu miesiączkowego hehe i można ją przyjmować o której porze będzie odpowiadać nie koniecznie rano, ważne jest jednak żeby każdego dnia zażywać je o tej samej porze... A co do reszty to mogłaś się jednak zabezpieczyć tym bardziej że na początku brania tabletek nie ma 100% ochrony dopiero jakoś w połowie opakowania.

Gość Zmartwionabardzo
Oczywiscie. Tak należy zrobic jezeli dopiero zaczynasz brać a nie przy zmianie jednego środka na drugi. Jezeli zazyjesz 1 dnia cyklu, czyli pierwszego dnia miesiaczki to działanie antykoncepcyjne jest zachowane. Nie trzeba sie zabezpieczać. To jest napisane w kazdej ulotce i lekarz rownież mi tak mówił. Troche nie wiem jednak co zrobic w tej sytuacji zmiany.

Gość Zmartwionabardzo
Dziewczyny jakas opinia jeszcze? Doczytalam jeszcze, ze jest napisane ze albo wlasnie tabletke przyjąć w dniu wyjęcia krazka albo według zaleceń lekarza. Chyba skoro lekarz tak mi poradził to bede zabezpieczona (?)

Gość gość
Czytaj,myśl i tak podępuj,a ******ie odłóż na później

Gość gość
No właśnie, a to jest 11 dzień. Ale jak ma cie to uspokoić, to weź tabletkę po, żeby juz być pewna. To chyba nie jest problem?

Gość Zmartwionabardzo
Chyba jednak nie bede ładować w siebie kolejnej dawki hormonów. Same tabletki juz wystarczająco szkodzą. Skoro lekarz tak zalecił to chyba zna sie na rzeczy.