Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak sie liczy coś takiego

Polecane posty

Gość gość

-2/x/-4/-x/ dla x>0 te poziome ukośniki to pionowe kreski sa . gdybyście mi mogli chociaz to przypomniac .

Gość gość
ło matko, działań na ułamkach nie znasz?

Gość prawictwo pospolite128
To jest funkcja a nie działana na ułamkach

Gość gość
logarytmy i wartości bezwzglednej nierozumiałem nigdy .

Gość gość
to powodzenia w liczeniu :D. Najpierw trzeba uprościć zapis tej funkcji jesli już. A tak na marginesie, jesli te ukosniki to są pionowe kreski to zapis jest bez sensu. Chyba poziome kreski?

Gość gość
trzeba było pisac że to wartość bezwzględna a nie pionowe kreski :D .Dla wartości bezwględnej przy tym warunku funkcja ma postać -6x

Gość gość
ale mnie wynik nie obchodzi tylko jak to liczy sie bo tego niekapuje

Gość prawictwo pospolite128
gdzie jest y ?

Gość gość
z tego trzeba podać uproszczona postać wyrazenia ale ja potrzebuje obliczenia nie wynik bo rego nierozumie

Gość gość
a moim zdaniem to wychodzi minus dwa x, ale nie będę pisać działania, bo i tak nie wiem czy to tak się robi z tymi wartościami bezwględnymi

Gość gość
wynik ma być -6x trzeba mi tylko działanie dotego .

Gość gość
Należy opuścić wartość bezwzględną: bez zmiany znaku dla tych iksów, dla których wyrażenie pod wartością bezwzględną jest większe lub równe zero. ze zmianą znaku (z minusem) dla tych iksów, dla których wyrażenie pod wartością bezwzględną jest mniejsze od zera. ty masz podany warunek, że x >0, więc w pierwszym przypadku masz pewność że wyrażenie w wartości bezwzg. jest dodatnie, więc dajesz x bez zmiany znaku, czyli po prostu -2x i dalej: masz pewność że drugie wyrażenie w wartości bezwzg. jest ujemne(mniejsze od zera), bo w założeniu zadania jest podane że SAM x >0, ale w tym wyrażeniu stoi znak minus, więc stosujesz się do drugiej zasady i przepisujesz wyrażenie ze zmianą znaku! czyli z minus x robisz plus x. Ostatecznie wychodzi proste -2x-4x, a to wynosi właśnie -6x.

Gość gość
ale pewna nie jestem, przeczytałam to właśnie w necie co się robi z tym... :)

Gość gość
a ze szkoły pamiętam, że zawsze zamieniałam liczbę w wartości bezwzględnej na dodatnią i tyle :P

Gość gość
masakra proste zadanie powino sie go w minute wyliczyc a ru 15 minut roboty .

Gość gość
jesli mamy to -2x to jak ci mogło wyjść -4+x=-4x to ta kreska to niby mnożenie oznacza czy jak ?

Gość gość
bo to nie jest plus oznaczający dodawanie, tylko plus oznaczający wartość dodatnią liczby x. to -4+x należałoby zapisać -4*(+x) tylko nikt tego nie robi bo to oczywiste

Gość gość
jak widac nie oczywiste i przez lenistwo nauczycieli trace kilka godzin przez lata nauki .

Gość gość
ro dziekuje zato zadanko a mam jeszcze jedno jak ci sie chce liczyć niby proste ale tez mi niewychodzi .

Gość gość
pokaż :/

Gość gość
to już sa pierdoły a niemata ta wartośc bezwzględna 6-2x a co jesli będzie x=1 to 6-2razy 1 i tak wyjdzie minus . czesciowo tego nieczaje a czesciowo tak czyli trzeba znak zmienić czyli w zadaniu powino tak być -2*(x)-4*(x) czyli tam gdzie jest cyfra i krecha pionowa i niewiadoma x to sie tylko mnozy a to troche nielogiczne bo czemu niemożna -2x pomnozyć razy -4x skoro też tam krecha no ale no coś rozumie to dziekuje a drugie zadanie to jak ci sie chce to suma połowy niezerowej liczby rzeczywistej x i jej odwrotnośc jest równa i ma wyjśc xdokwadratu plus 2 dzielone przez dwa x wsensie pod kreska ułamkowa

Gość gość
ide obiadek jeśc jak co to potem podyskutujey jak bedziesz jeszcze niezebym cie wykorzystywał ;p

Gość gość
trudno ciebie zrozumieć, drugiego zadania nie chcę mi się obczajać, ale co do pierwszego, to krechy chyba stoją tylko przy iksach, czyli tylko iksy są w wartości bezwzględnej, popatrz sobie na przykąłdy podane w linku leniu

Gość gość
aaaa...to ten przykład z linku :)

Gość gość
" ta wartośc bezwzględna 6-2x a co jesli będzie x=1 to 6-2razy 1 i tak wyjdzie minus" 6-2razy 1 to inaczej 6 minus 2, czyli =4, a 4 to wartość dodatnia >>>>> >>>>>> "czyli tam gdzie jest cyfra i krecha pionowa i niewiadoma x to sie tylko mnozy" no w sumie tak, po prostu znak mnożenia nie jest pisany, bo jest oczywisty(znowu). Ale nie to, że ta krecha oznacza jakieś mnożenie, krecha to wartość bezwzględna liczby która się znajduję między krechami :) Jak będzie na przykład 2/x/ to oznacza 2 razy x w wartości bezwzg., a jak będzie 2-/x/ to po prostu dwa minus x w wartości bezwzgl. Tak samo jak 2x to jest 2 razy iks oraz 2-x to dwa minus iks.

Gość gość
patrzyłem sie a tu ktoś podszywa sie i mówi ze niby nie wiedziałem .aa wsumie tak tylko przysamych wartościach bo to głupie wygladał ok gra to jak ci sie drugiego niechce to sam pogłuwkuje :)

Gość gość
dobra dobra 2-x powino sie na plus zamienic a tu znowu jakieś kombinacje .

Gość gość
w drugim chodzi o rozwiązanie równania z iksami: suma połowy niezerowej liczby rzeczywistej x i jej odwrotnośc to jest jedna druga x plus jedne podzielić przez x = x2 + 2 podzielić na 2x, cholera źle się pisze na tym forum liczby, nie chcę mi się, idę sobie :)

Gość gość
ale dziekuje za pomoc wiem że minusy przy x na plus sie zamienia i to sie wymnaża i potem to niby sie sumuje to co sie wymnoży . a ty mnie znasz bo taka miła jesteś aż dziwne że ktoś miły tutaj jest ?