Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 go艣膰

martwa jedynka

Polecane posty

Go艣膰 go艣膰

witam, pisze tutaj o rad臋. Ot贸z mam martw膮 praw膮 g贸rn膮 jedynk臋, wybieli艂am j膮 raz (jaki艣 偶el) i by艂am bardzo zadowolona bo znow si臋 mog艂am u艣miecha膰, jednak lic贸wka kt贸r膮 mi na艂o偶ono p臋k艂a po 3 miesiacach i koszmar powr贸ci艂 - z膮b jest z powrotem szaro-偶贸艂ty. Do tego jest bardzo s艂aby, pani doktor pwoiedzia艂a, 偶e nie podejmie si臋 ju偶 wybielenia, bo jak to uj臋艂a "z膮b p臋knie niczym ba艅ka mydlana". Czy ma kto艣 podobny problem? wiecie co艣 na temat implant贸w lub mostk贸w? wiem ze s膮 bardzo drogie, ale z takim z臋bem nie potrafi臋 normalnie funkcjonowa膰 :(

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
Kochana na razie nie implant, tylko licowka. Jesli zab bardzo zniszczony to koronka. Idz do dobrego gabinetu i ne daj sie zmusic do niszczenia zeba. W Polsce dentysci w ogole rzucaja sie do koronek przy malym uszkodzeniu, lub wyrywania. Istnieje jeszcze bonding, ktore pokrywa defekty bez uszkadzania tkanki zeba. Poczytaj soebie na internecie (dental bonding) Powodzenia.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
czyli na tak s艂abego z臋ba mo偶na zaryzykowa膰 za艂o偶enie korony? nie os艂abi go to jeszcze bardziej? wiem ze powinnam zapytac dentysty, ale z tego co si臋 dowiedzia艂am to lepiej zostawi膰 tego z臋ba w spokoju narazie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jedynkowata
Nie za艂amoj sie. Mam korone 3/4 bo nic sie nie dalo wiecej ale porcelana wyglada tak, ze najczestrzy komplement to "piekny usmiech"... uszy do gory to jest naprawialne.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jedynkowata
W jakim spokoju co ty za denstyste masz? Przeciez dziewczyna z "brudna jedynka" to tragedia

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Co to znaczy 'slaby zab'? Korona to po prostu odbudowa zniszczonych tkanek i mozna ja zalozyc jesli korzen jest zdrowy, przedluza wtedy trwalosc zeba. Ale na razie chyba potzrebujesz licowke nie koronke.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jedynkowata
Na pewno potrzebujesz innego stomatologa:-) My ci tu pewnie nic nie doradzimy:-) Jedno jest pewne to jest do naprawienia.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Zgadzam sie. Idz do kilku stomatologow i wysluchaj niezaleznych opinii. Twoja dentystka nie wyglada na kompetentna. Co to znaczy 'zab peknie jak banka mydlana'? Mam tez martwa jedynke, wybielona, wyglada OK. Jesli zzolknie to albo kompozyt (bonding) albo licowka. Do koronki daleko, jak mozna niszczyc zdrowe tkanki zeba??? A juz wyrywac i wstawiac mostki to metoda 18ty wiek! Masz maly problem, ktory sie da rozwiazac w dobrym gabinecie. Powodzenia.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
up

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
podzielam zdanie poprzednikow

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Licowka pekla, to wina tego ze zle zalozona,a nie Twojego "slabego zeba". Licowki sa odpowiednie na martwe zeby. Dobrze umocowana licowka przy odpowiednim dbaniu powinna sie utrzymac okolo 10 lat. Twoja dentystka potrzebuje rozwoju zawodowego ;-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
wyrwij tego z臋ba i wpraw sobie sztucznego. to koszt oko艂o 1500z艂.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
pod zadnym pozorem nie wyrywaj tego z臋ba! ciesz sie ze jeszcze go masz, bo tak czy tak taki z膮b sam ci mo偶e wylecie膰. zr贸b wszelkie prze艣wietlenia, zdj臋cia jak wygl膮da korze艅 itp i porozmawiaj z kiloma dentystami na ten temat

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
da si臋 wybieli膰, skontaktuj si臋 z dobrym stomatologiem :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
kurcze, ja te偶 mam jedynk臋 wybielon膮 ale nie mam na niej 偶adnej lic贸wki :(,Kosztowa艂o mnie to jedyne 100 z艂. Mia艂am preparat wpuszczany do kana艂u, zadna lic贸wka nie by艂a potrzebna

Udost臋pnij ten post

Ale mowa jest o martwym z臋bie! Taki z膮b jest kruchy i 偶eby zapobiec jego z艂amaniu, najlepiej od razu wykona膰 na nim koron臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
moja wybielana jedynka jest martwa od 20 lat

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
te偶 si臋 ciesz臋 偶e oby艂o si臋 bez korony. Efekt wybielania jest wi臋cej ni偶 zadawalaj膮cy :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
w艂a艣nie.. a ja mia艂am te偶 ten 艣rodek wybielaaj膮cy + lic贸wka i min臋艂o 5 miesi臋cy i z膮b mo偶e nie jest a偶 taki jak kiedy艣, ale wszystko wsakzuje na to 偶e ju偶 nied艂ugo taki b臋dzie, bo coraz ciemniejszy, te偶 gratuluj臋

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
we wszystkich wypowiedziach jest troch臋 racji, ale podsumowuj膮c -martwy z膮b z za艂o偶enia jest s艂abszy, bardziej kruchy -wybielanie rzeczywi艣cie os艂abia z臋ba, zdarza si臋 偶e wybielany z膮b si臋 艂amie,jest to zabieg kt贸rego nie mo偶na nadu偶ywa膰,ryzyko resorpcji -wybielanie nie jest zabiegiem ostatecznym,niekorzystna barwa z臋ba powraca w tempie indywidualnym,dlatego u niekt贸rych pacjent贸w wybielanie wystarczy na kilka lat,u niekt贸rych niestety na kilka miesi臋cy -przy masywnym przebarwieniu bonding mo偶e by膰 niewystarczaj膮cy -je偶eli z膮b ma du偶e wype艂nienia jest dodatkowo bardziej os艂abiony-ryzyko z艂amania -niekt贸rzy uwa偶aj膮 偶e martwy z膮b jest przeciwwskazaniem do za艂o偶enia lic贸wki porcelanowej, na pewno wcze艣niej wymaga wzmocnienia wk艂adem koronowo-korzeniowym, -z膮b bardzo os艂abiony,z du偶膮 ilo艣ci膮 wype艂nie艅 lub rozleg艂ym wype艂nieniem wymaga wzmocnienia wk艂adem k-k i za艂o偶enia korony,sama lic贸wka nie wystarczy -dlatego trudno jednozacznie post臋powanie Twojego dentysty,bowiem opcji post臋powania jest du偶o,w zale偶no艣ci od stanu z臋ba

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Przesta艅cie z tymi koronami doradza膰. To nie jest najlepszy pomys艂 na jedynk臋. Mam za艂o偶one na 1 i 2 i w 偶yciu, gdybym wiedzia艂a jak b臋dzie "po", to bym si臋 nie zdecydowa艂a na korony. Po pierwsze musisz bardzo uwa偶a膰 przy gryzieniu. Nigdy ju偶 nie ugryziesz normalnie tak jak swoimi z臋bami. Korony p臋kaj膮 i od艂amuj膮 si臋, czy odklejaj膮 od z臋ba. Ja mam masakr臋 z nimi. Zmieni艂am dentyst臋, bo ta moja to chyba jaka艣 n臋dzna by艂a w swoim fachu. Poza tym w艂azi tam ci膮gle jedzenie. Nie ma mo偶liwo艣ci wyci膮gni臋cia, szczoteczk膮 nie wyczy艣cisz. Dzi膮s艂o normalnie jest przyczepione do z臋ba i dalej nic nie wleci, a tu w艂azi i trzeba p艂uka膰 ci膮gle r贸偶nymi p艂ynami. Spr贸buj lepszy gabinet, wypytaj o inne metody, ale z臋ba nie tra膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
wsp贸艂czuj臋 bardzo :( chyba zostaje tylko albo lic贸wka, albo implant. zale偶y na jaki koszt jeste艣 przygotowana i na ile masz ochot臋 na ingerencj臋 w twoj膮 szcz臋k臋. znalaz艂am w necie jakiego艣 dentyst臋, kt贸ry ma na swojej stronie opisane oba zabiegi www.rojekdental.pl .mnie szczerze m贸wi膮c implant przyprawia o dreszcze.

Udost臋pnij ten post