Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

no i co ja mam zrobić

Polecane posty

Gość gość

kochana mama mojego małżonka stwierdza że bym nie kupowała w 32 tygodniu ciąży wózka bo dwa razy poroniłam i tym razem też jeszcze może się coś stać i co wtedy kupiłybyście czy nie ??

Gość gość
W 32tyg mozesz juz urodzic zdrowe dziecko. Tez jestem w 32 i juz wszystko mam kupione.

Gość gość
no dokładnie też tak myślę nie wiem na co czekać k***a na poród się nastawiam i dziecko a nie .......coś się stać ale podłamała mnie kobieta.

Gość gość
To sobie kup tylko później nie siej lamentu ze cos się stało. Nawet w 40 tyg można urodzić martwe dziecko A w tweojej sytuacji po dwóch poronieniach poczekalabym. Owszem ubrania kup bo kto będzie bniegal za tym ale tez nie cala wyuprawke Kobietomamy21 wiek kupić wózek to godz i masz w domu upatrz zob e i jak urodziwa mazx pojedzie i kupi co za problem????

Gość gość
ale jakiego lamentu caritas otwarty i ktoś z pocałowaniem w rękę za darmo weźmie nowy wózek to mam się nastawić że coś się stanie?? co na przykład??

Gość gość
Ale po comasz oddawać później po comasz się dolowac Mi to lata kup sobie ten wózek:-) tylko ci uswiadamiasm ze teraz kupić wózek to nie problem i naprawdę możesz poczekać

Gość gość
"To sobie kup tylko później nie siej lamentu ze cos się stało. Nawet w 40 tyg można urodzić martwe dziecko" Tak się zastanawiam, w takim razie kiedy urządzałaś (albo zamierzasz urządzać) pokój dla dziecka. Kupować łóżeczko, zamówić meble etc? Jak się dziecko urodzi? Przecież pierwsze tygodnie po porodzie są b. ciężkie i uwaga rodziców jest skupiona na dziecku. Kto by miał ochotę wtedy meble rozstawiać i pokój urządzać ;-/

Gość gość
Chętnie ci odpowiem:-) ubranka kupilam w 36 tyg i podstawowe kosmetyki Wózek i lozeczko mamy upatrzone jak urodze maz pojedzie ikupi. Wyprawie pościeli trwa godz wiec jakwyjde po 3 dniach minimum to wszystko będzie gotowe:-) Tonie komuna wszystko w sklepach jest

Gość gość
no właśnie tym bardziej że szyjka mi się skraca i jak wcześniej urodzę na usg maluszek zdrowiutko się rozwija badania mam dobre to mam się trząść bo po co tym bardziej że nie wim jak wy mi się chyba włączył syndrom gniazda

Gość gość
NO I ZDANIA PODZIELONE ??

Gość gość
"Chętnie ci odpowiemusmiech.gif ubranka kupilam w 36 tyg i podstawowe kosmetyki Wózek i lozeczko mamy upatrzone jak urodze maz pojedzie ikupi. Wyprawie pościeli trwa godz wiec jakwyjde po 3 dniach minimum to wszystko będzie gotoweusmiech.gif" Nie macie pokoju dla dziecka? Łóżeczko jest jedynym meblem? Ja jestem w połowie ciąży i mam już upatrzone meble do pokoju. Są robione na zamówienie, trwa to kilka tyg a potem jeszcze trzeba umówić się z dostawcą na termin dowozu żeby panowie mogli je wnieść bo są mega ciężkie (drewniane). Na pewno nie będę czekać aż urodzę po to żeby dobę po porodzie złożyć zamówienie na meble.

Gość gość
Myślę, że 7-8 miesiąc to optymalny czas na to, żeby kupić to co jest do kupienia. Z wózkiem - zgadzam się, można zaczekać do porodu tym bardziej, że niemal każdy model można kupić przez internet. Siedzisz z maluszkiem w domu i po 2 dniach dostarczają Ci wózek. Ale łóżeczko musi już być w domu, tak samo jak mebelki.

Gość gość
ale jesli zdarza sie tragedia np w trakcie porodu, to bez roznicy by mi bylo wtedy ze ja juz wozek kupilam, a zycie zakladajac ze zdarzy sie najgorsze kto by wytrzymal? Ja kompletowalam po 30tyg wyprawke, po porodzie drobne rzeczy dokupilam. Owszem- w sklepach jest wszystko, ale na allegro jest taniej ;) poza tym maz ma prace, wiec nie mialby czasu biegac po sklepach, a wolne wolal wykorzystac jak bedziemy z dzieckiem w domu

Gość gość
wychodzac z takiego zalozenia rownie dobrze nie kupowac wgl wozka do pierwszego miesiaca najlepeij nic bo dziecko moze przeciez w kazdej chwili umrzec smierc lozeczkowa, choroby i wgl maskra

Gość gość
JA wózek kupiłam po porodzie . Po co wcześniej ?

Gość gość
no właśnie ta mentalność ludzka bo coś zawsze tylko czarnowidztwo wiem że można ale ja po porodzie chcę pobyć z mężem a nie ganiać po sklepach i cudować tym bardziej że będzie zimno i to nie jest moje pierwsze dziecko więc zorganizować coś w naszej rodzinie wolę teraz na spokojnie

Gość gość
Wózek to jedna z nielicznych rzeczy z podstawowej wyprawki którą faktycznie bez trudu można kupić po porodzie, bo zamawiasz przez internet i masz za kilka dni. A mało kto od razu wychodzi z dzieckiem an dwór dobę po porodzie. Natomiast jak już ktoś pisał nie wyobrażam sobie nie robić żadnych zakupów "bo może coś się stać". No litości! Przez całą ciążę kobiecie towarzyszy strach - przed poronieniem, przed złymi wynikami etc. Jak po 30 tc wszystko jest ok to każda mama zasługuje na PRZYJEMNOŚĆ zakupów dla maluszka i urządzania pokoiku. W ciąży ma się jeszcze sporo czasu żeby siedzieć przed kompem, szukać inspiracji, zaplanować wymarzony pokoik, pozamawiać rzeczy i urządzać, rozkładać, ozdabiać etc etc. Na samą myśl że przywieziemy maluszka do takiego pokoiku który będzie czekał na niego ogarnia mnie radość. A z podejściem "bo coś się może stać" to i z domu najlepiej nie wychodzić bo Ci cegła na głowę może spaść. A jak faktycznie coś się dzieje złego to największą tragedią jest utrata dziecka a nie to że się kupiło wózek i nie ma co z nim zrobić.

Gość gość
Wózek to jedna z nielicznych rzeczy z podstawowej wyprawki którą faktycznie bez trudu można kupić po porodzie, bo zamawiasz przez internet i masz za kilka dni. A mało kto od razu wychodzi z dzieckiem an dwór dobę po porodzie. Natomiast jak już ktoś pisał nie wyobrażam sobie nie robić żadnych zakupów "bo może coś się stać". No litości! Przez całą ciążę kobiecie towarzyszy strach - przed poronieniem, przed złymi wynikami etc. Jak po 30 tc wszystko jest ok to każda mama zasługuje na PRZYJEMNOŚĆ zakupów dla maluszka i urządzania pokoiku. W ciąży ma się jeszcze sporo czasu żeby siedzieć przed kompem, szukać inspiracji, zaplanować wymarzony pokoik, pozamawiać rzeczy i urządzać, rozkładać, ozdabiać etc etc. Na samą myśl że przywieziemy maluszka do takiego pokoiku który będzie czekał na niego ogarnia mnie radość. A z podejściem "bo coś się może stać" to i z domu najlepiej nie wychodzić bo Ci cegła na głowę może spaść. A jak faktycznie coś się dzieje złego to największą tragedią jest utrata dziecka a nie to że się kupiło wózek i nie ma co z nim zrobić. # dokładnie z tym założeniem spytałam was o zdanie i dziękuję Ci bo dodałaś mi wiary szczególnie to zdanie A jak faktycznie coś się dzieje złego to największą tragedią jest utrata dziecka a nie to że się kupiło wózek i nie ma co z nim zrobić. #

Gość gość
ja jestem w 16 tyg i po nowym roku mamy już zacząć powoli kupować wyprawkę, żeby nie zostało wszystko na raz bo to duży wydatek i musimy to rozdzielić. Jakby każdy tak myślał, że coś się stanie to raz, że cała ciąża to byłby jeden wielki stres a dwa to tylko tatusiowie by latali za wyprawką juz po porodzie. Nigdy nie masz pewności, jaka będzie przyszłość. Owszem, można urodzić martwe dziecko w 40 tygodniu więc nie ma co mu kupować wózka ale jest np. śmierć łóżeczkowa czy inne równie tragiczne i równie skrajne przypadki to może nie warto kupować wyprawki np. do 2 miesiąca życia dziecka? A jak się straci dziecko to czy wózek jest czy go nie ma to żal i ból jest nie do opisania więc takie gadanie jest bez sensu.

Gość gość
Jeszcze mi się przypomniało, że w średniowieczu to przez kilka lat dzieci w ogóle nie miały imion, bo tak wysoki był odsetek umieralności wśród dzieci, że się "nie opłacało" im nadawać imion. Nie powielajmy takiego myślenia ;-)

Gość gość
dokładnie jednocześnie mogę dostać zawału i po mnie i po dziecku tylko po co się nastawiać i nakręcać ??

Gość gość
A w ogóle dziewczyny czemu dajecie innym prawo, żeby Was dołowali i stresowali? Kobieta w ciąży potrzebuje spokoju, pozytywnego nastawienia. TAK straszne rzeczy się zdarzają, ale po pierwsze zdarzają się stosunkowo rzadko a po drugie i tak nie mamy na to wpływu. Za to mamy wpływ na rozwój maluszka w naszym łonie i stres jest bardzo niewskazany w ciąży. Takie toksyczne osoby powinno się izolować ze swojego otoczenia. Moja teściowa jest wspaniała, bo to ona mnie uspokajała. Kiedy powiedzieliśmy im o ciąży (jakoś w 8 tygodniu) to wyznałam jej, że się boję, że w sumie nie chcieliśmy im jeszcze mówić bo wszystko może się stać etc. A ona kazała mi tak nie myśleć, kazała się cieszyć i myśleć pozytywnie. I tak mi mówi już od kilku msc przy każdej okazji :-)

Gość gość
A Wy jak macie te pokoiki dla dziecka to bedziecie w nocy latac do nich? My urzadzimy malemu pokoj jak go przeniesiemy z sypialni, a tak to nie chcialoby mi sie 3-4 razy w nocy tam latac.

Gość gość
dobrze Ci moja niestety taka nie jest nienawidzi mnie bo moja mama cierpi na alkoholizm i niestety dla niej ja też bo to matka to i córka jest taka sama przez całą ciąże już nie raz mi dopiekła do szpiku a ja nie dzwonie siedzę jak mysz pod miotłą i tak źle a z wózkiem to dodatkowo jest zła bo jej córka urodziła w tamtym roku i dzieciak wyrósł i ona chciała żebym ją poprosiła żeby mi odsprzedała a ja nie chciałam 1000 złoty za używany no i nie ukrywam zniszczony to dla mnie dużo.

Gość gość
Urządzam pokoik bo mam wolny pokój w mieszkaniu i mogę ;-) Oprócz tego mamy swoją sypialnię. Mam w planie zakup normalnego łóżeczka które będzie stało w pokoiku dziecka a dodatkowo zamawiam dostawkę. Przez pierwszy miesiąc lub dwa (albo tak długo jak będzie trzeba) dziecko będzie spało przy naszym łóżku i będę miała je na wyciągnięcie ręki. Dla mojej własnej wygody żebym nie musiała w nocy chodzić do pokoju dziecka.

Gość gość
Ale ty nie szukasz rady ty juz chcesz kupić wiec kup i tyle po co zawracasz d**e innym??

Gość gość
Ale ty nie szukasz rady ty juz chcesz kupić wiec kup i tyle po co zawracasz d**e innym?? @przeczytaj dokładnie pytanie nie chcę zawracać ci d**y nie musisz pisać i ubliżać wolę odpowiedzi ludzi na poziomie

Gość gość
sie zrobiło jak zwykle piekiełko, żenujące te pyskówki. sprawa sprowadza sie do tego, że teściowa mogła sobie taki komentarz darować. tak się nie mówi nawet do nielubianej obcej baby a już do własnej synowej- niewyobrażalne. to w końcu jest dziecko jej syna, jej wnuk. nawet jak ma złe przeczucia i jest przesądna to trzyma się pysk zamknięty. takie "troskliwe" teksty bardzo bolą a co do wózka- kup :)

Gość gość
dzięki za odpowiedzi :)

Gość Ajrisz222
jestem w 19 tygodniu i mam juz wszystko. Ubranka, kosmetyki, wózek, fotelik do samochodu, meble zamówione. Kompletuje wszystko systematycznie i na spokojnie teraz, póki dobrze się czuję i nie jest mi ciężko. Nie chcialabym czekac do ostatniej chwili. Tak jak wyżej ktoś napisał, wg niektórych najlepiej byłoby kupić wszystko kilka miesiecy po porodzie, a najlepiej nigdy bo ZAWSZE moze sie cos stać. Nie siejcie paniki i paranoi. Cieszmy się ciążą, nie dołujmy nawzajem,