Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy po 300zł od świadków to dużo

Polecane posty

Gość gość

Czy łączna suma 600zł od świadków wystarczy?

Gość gość
świadkowie nie dają prezentu ,mogą dać kosz słodkości ,dobry alko. ale kasy nie dają nie wypada,są swiadkami a to juz obowiazek

Gość gość
jeśli 600zł od pary świadków to jak najbardziej. Jeżeli świadkowa przychodzi z kimś innym, a świadek z kimś innym to 300zł od jednej takiej pary to zdecydowanie za mało

Gość gość
300 zł jest ok

Gość gość
byłam gościem i poszłam sama - dałam 400zł. Nie oszukujmy się - 600zł to mało

Gość gość
jako osoba towarzysząca świadka to 300zł bedzie dobrze ,świadek nie daje prezentu tylko symboliczną pamiątkę

Gość gość
od kiedy świadek nie daje prezentu? :D ja pier... skąd wy macie takie pomysły?

Gość gość
ja byłam świadkową 2 razy i nigdy nie dałam prezentu,raz dałąm kosz słodyczy a drugi raz wielka butkę domowego wina

Gość gość
wy jesteście p**********i... kosz słodyczy? wino? 300 zł???!!!!! Moja świadkowa dała 1000 drugi świadek tak samo..

Gość gość
moi świadkowie też dali po 1000zł.

Gość gość
świadkowie powinni dać i to właśnie więcej niż przeciętni kuzyni czy ciotki!

Gość gość
i dlatego omijam wesela z daleka. Bo młodym zawsze mało. Liczy się tylko kasa, kto da więcej. Wolałam czasy kiedy dawało się jakiś prezent a nie grube koperty. I ile by w nich nie było, to zawsze obgadywanie :( Co za czasy - robić wesele, żeby się obłowić

Gość gość
a co robic wesele, zastawiac się i wyskakiwac z rodzicami z kasy, po to, żeby dostać kwiatki i pościel? Teraz są inne czasy, 20lat temu kiedy pewnie brałaś ślub w wianku z mleczy i dostałaś mikser i sokowirówkę to był ówczesny szczyt marzeń! Teraz są inne czasy, wesele nie kosztuję 5 czy 10 tysięcy, tylko więcej. Jak już omijasz wesela, to nie rozumiem tylko po co wchodzisz na ślubne forum.

Gość gość
to nie robić wesela skoro kogoś nie stać, a nie zastawić się i liczyć na to, że się zwróci i jeszcze coś zostanie. Dziękuję za takie wesele. Weselcie się sami

Gość gość
Hahahah dokładnie wesela omija ale na forum ślubnym siedzie jak bedzie robić swoje to oczywiscie tylko kasa i to niemała takie będzie mieć oczekiwania od gości ;]

Gość gość
każdy daje ile może, chociaż świadek powinien dać więcej niż zwykły gość, ja przyjaciółce dałam 500 zł, siostrze, jeśli mnie wybierze, a pewnie tak będzie dam 1000 zł.

Gość gość
Świadek mężą(kolega) był z osobą towarzyszącą i dali nam 100 zł. Jednak wczesniej mi powiedzieli, że nie dadzą rady przyjsc, bo nie maja kasy. Zdecydowalismy, że mają przyjść z samą kartką z życzeniami, nie ukrywajmy, wolałam dobre towarzystwo niż kasę.

Gość gość
I znowu te kopertowe panny młode hehe U nas świadkowie nie dają pieniędzy . Jak juz to upominek np kosz słodyczy.

Gość gość
u nas tez swiadkowie nic nie dają,moja świadkowa próbowała dać mi kopertę ale nie wziełam,powiedziałam ze świadkowie to osoby wyróżnione i nigdy nic nie dają,ew.kwiaty albo jakiś kosz

Gość gość
Dziwne obyczaje, a skąd jesteś z jakich rejonów?

Gość GOŚCIÓWA1919
300zł? haha. moi świadkowie dali po 1000zł.

Gość gość
nie mogę, znowu te co robią wesele, żeby się zwróciło. straszna wieś. jak was nie stać to zróbcie skromny obiad.

Gość gość
Nie spotkałam się z tym, żeby świadkowie nie dawali prezentu (w sensie kasy). A byłam na weselach i na północy, i na południu, i na zachodzie kraju. Nie byłam tylko na wschodzie, to nie wiem...

Gość gość
Jak to świadek nie daje prezentu ? Świadek to jeden z gości z tym że musi się podpisać w kościele lub urzędzie. Świadek nie ma żadnych innych obowiązków prócz podpisu i siedzenia blisko pary młodej.

Gość gość
Na wschodzie też świadkowie dają prezenty :P Najczęściej młodej parze daje się pieniądze

Gość gość
jestesmy zaproszeni na wesele w czerwcu 2014. moj maz jest chrzestnym. w czerwcu zostalismy juz wstepnie zaproszeni i od tego czasu odwiedzam fora i sledze dyskusje dotyczace kopert, ich zawartosci. jestem zniesmaczona wypowiedziami przyszlych PM ..czy teraz wszyscy licza na kase, nie ma juz normalnych ludzi? my w takim razie chcemy zrezygnowac z udzialu i pieniadze przeznaczyc na nasze i naszych dziec**przyjemnosci!!!

Gość gość
Każdy daje tyle ile może ale żeby wyjść z twarzą daje się mniej więcej tyle żeby pokryło za przysłowiowy talerzyk. Najbliższa rodzina daje zazwyczaj więcej i chrzestni. My od chrzestnych dostaliśmy mniej 1500 i 2 tys

Gość gość
jestem z Warszawy i tu świadek nie daje prezentu ,tylko coś symbolicznego

Gość gość
Byłam na weselu w warszawie 3 lata temu i świadkowie dawali koperty. Narzeczony był świadkiem i dawał pieniądze. Świadkowa też dawała. Dlaczego niby świadek nie daje pieniędzy ? Co to za dziwna zasada ? Chyba że młodzi jakoś wykorzystują świadków czyli każą kupować jakieś zaproszenia, jeździć i szukać tego albo tamtego, organizować wieczór kawalerski i panieński za pieniądze świadków to w takim przypadku nie dziwię się że nic od świadków nie chcecie. Ale np moi świadkowie za nic nie będą musieli przed weselem płacić. Sami wszystko kupujemy a świadkowie potrzebni są do jak ktoś już wcześniej pisał do podpisu i do poprawienia sukni i tyle