Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy 6 miesięczne dziecko dużo je

Polecane posty

Gość gość

Witam mamusie, czy mój 6-miesięczny synem dużo je? -jakieś 1000-1300 ml mleka na dobe (3x je w nocy ) -200-250 ml zupa -wieczorem kaszka na gęsto podawana łyżeczką 250-300 ml - deserek 130 ml (mały słoiczek) -podwieczorek 60 ml jogurt Piszcie jak jedzą wasze maluchy, chętnie poczytam :)

Gość gość
wg mnie dużo.

Gość lalalalalalalala1111
no właśnie też się zaczęłam nad tym zastanawiać. Dodam jeszcze, że mały dopija ok 100 herbatki. Ale nie jest gruby. Waży 8 kg.

Gość gość
wg mnie bardzo dużo szczególnie mleka! U mnie mleko jest 2-3 ( z reguły 3 ) (zagęszczone kleikiem/kaszką ze względu na refluks). Córka je góra 500ml na dobę. Oprócz mleka je owoce na drugie śniadanie, czasem flipsy (a raczej flipsa... rozmarze wkoło ;P) i obiad (mięso, warzywa)

Gość gość
8kg i nie jest gruby???? Moje dziecko waży 7300 i ubolewam, ze taki pulpet :o Starsza córka wazyła 7,5kg jak miała 8 m-cy i to był ładny niemowlak a drugie taka pulcheria :( ale kocham jak własne ;p

Naprawdę nie jest gruby. Jest długi, może dlatego tego nie widać. Wstawiłabym zdjęcie ale może raczej nie :P

Moja sąsiadka ma syna na 4 miesiące, któren waży 9 kg. Jak ja mówię ile waży mój to każdy się dziwi, bo po nim nie widać :P

4.30 110 ml mleko 7.00 140 mleko 10.00 140 mleko 14.00 190 zupa 15.00 190 deserek 17.00 80 mleko 19.00 300 kaszka gęsta 21.30 140 mleko 1.00 80 mleko 4.00 140 mleko x to zjadł wczoraj

Gość gość
wg mnie to wcale nie jest duzo, tym bardziej, ze piszesz, ze jest dlugi

Gość gość
taz dużo nie waży, czy dużo nie je? :)

Gość gość
Wg mnie je duzo. Moj ma 9 miesiecy u tez jest dlugi,wazy 9kg a je ponad polowe mniej tego co twoj. A zreszta dziecko w.tym wieku powinno miec dluzsza nocna przerwe.w.jedzeniu. dla dobra brzuszka.

Bardzo dużo je! Wczoraj ci zjadł 10 posiłków! Pamiętaj że nie każdy płacz oznacza głód. Upasiesz go... Dla porównania napiszę ci ile wczoraj moja 9 mies córka zjadła O 7.00 - 120ml mleka 11.00 - 100 ml jogurtu 16.00 - 190g obiadku 21.00 - 120 ml kaszki łyżeczką 2.00 w nocy - 150ml mleka Młoda waży 9,4 kg. Urodziła się 3,9kg

Gość wczymmamyproblem
Powinnas juz jemu uregulowac pory posilkow, zrobic 5-6 konkretnych. O 1 w nocy powinnas podac po prostu wode. Moj ma takie same wymiary jak corka meiii, nosi ubranka na 86,tez ma 9 miesiecy Dzis zjadl 6. 120 ml mleka z kleikiem 9..owsianka z jablkiem 12. 160 ml mleka z kleikiem 14.30 zupka. Dzis pewnie zje jeszcze kaszke i mleko,a zazwyczaj to jest tylko 3 posilki mleczne i 2 bezmleczne. Jak zjadl malo w poludnie to szybciej zglodnial,dlatego nam dzis tak wyszlo. Jak na 6 miesiac to duzo mleka nawet ilosciowo na dobe.

Gość gość
Bardzo dużo je. Moja córka tez sporawo potrafi wtrąbić...ma 5 i pół mc waży 7,500. 05.00 rano 160 ml mleka 07-08 rano 130 ml mleka 11-11.30 w południe 150 ml kaszki (czasem jeszcze chce mleko ok 100 ml) 13-14.00 obiadek ok 70 ml (znowu zależy od dnia albo chce mleko albo nie i też ok 100 ml) 16.30-17.00 130 ml mleka 19-20.00 160 ml mleka Czasem się jeszcze przed północą potrafi obudzić na jedzenie i ok 130 ml zjeść.

Gość gość
8 kg na 6 mcy to normalna waga. W wieku 6mcu dziecko powinno podwoić wagę urodzeniową. Syn ma 4,5 mca i waży 7300 i wcale nie jest gruby.

Gość gość
ZA DUŻE POSIŁKI! Rozpychasz dziecku żołądek. 300 ml kaszki???A jak to sprawdzasz iloś, skoro podajesz łyżeczką? Ile to ma gramów? Z jakiej ilości wody to robisz? Moj ma 11 miesięcy, a robię mu kaszkę na kolację na 150-160ml wody, co daję (gęsta dosyć mocno)- 210-230 gramów kaszki! (wiem, bo ważę) I potem nie je przez kolejne 10-13 godzin, Jaki jogurt mu dajesz? Pewnie jakiś dla maluchów, z cukrem.. Za dużo słodyczy moim zdaniem... deserek słodki, jogurt też (bo przecież nie podasz w tym wieku naturalnego), do tego zapewne dajesz kaszkę z cukrem.. to są 3 posiłki słodkie! Za dużo. Do tego jakie porcje!!! To są porcje 9-12 miesięcznego dziecka. 250ml zupy?? Słoiczki po 10-11m mają 190-220 gramów... Po roczku 250.. A Ty taką procję dajesz maluszkowi.. Ile on waży??? Do tego 3 razy w nocy?? Półroczne dziecko? Ja nei wiem.. ale wydaje mi się, że Twoje dziecko juz teraz za dużo waży.. źle je odżywiasz.. niestety.. Słodkiego za dużo i porcje o wiele za duże

Gość gość
Twoje dziecko powinno jeść 5-6 razy na dobę a naliczyłam 3 razy mleko w nocy, w dzień 4 posiłki...to już 7.., a pewnie w dzień też mleko dostaje. Ogranicz liczbę posiłków i porcji, bo są ogromne!!!

Gość gość
To co ja mam zrobić? On też dużo pije. Już da się poznać czy płacze z głodu czy chce mu się pić. A za przespaną noc dałabym wszystko. Próbowałam mu dawać wodę, zamiast mleka ale wtedy budzi się co 15 min i chce jeść :(

Gość gość
Ale ja mu specjalnie nie pcham na siłę. Jak nie chce to odwraca głowę i już więcej nie daję. x kaszki daję bez cukru. jogurty dla dzieci ale naturalne

Gość gość
Bo ma rozepchany żołądek już.. :-/ Musisz odpuścić i w nocy tyle razy nie karmić.. nie ma wyjścia.. zmniejszyć porcję obiadową.

Gość gość
O matko... podług mojego synka je b. dużo a myślałam, że mój zjada sporo...

Chyba sporo. 10 posiłków to moja jadła jak miała 3 miesiące, ale to po 120 mm. Teraz je 5 posiłków no i nie je w nocy. Oszukuj go w nocy i dawaj wodę.

Gość gość
Z tego co napisałaś to dziecko je praktycznie co godzinę. Przecież jeśli o 14 je zupę to po co ten deserek o 15?? :/

Gość gość
Mój mały ma 6,5 miesiąca. W nocy już nie je. 3x mleko (150-180ml). 1x kaszka na gęsto (robiona na nutramigenie- 150ml mleka do tego jakieś 4 łyżki kaszki) ale nie zjada całej. Obiadek ok. 150g. Deserek to zazwyczaj jabłko ( problemy z kupką) pół-potarte na tarce. Czasem dostaje soczek przecierowy (30-60ml max). Waży 8 kg. Do picia woda ale trochę herbatki koperkowej również.

Gość gość
to deserka nie daje się między posiłkami? tylko jako osobny posiłek?

Gość gość
Ja deser podają jako posiłek.. i już.. Jak synek był młodszy to deserek z małego słoiczka + paluch kukurydziany. To był posiłek. Jak starszy to deserek większy, często mleczny + paluch, albo biszkopt. Teraz np. banan, albo banan +jabłko wymieszane z niewielką ilością soku przecierowego. Raczej wszystko jako posiłek. Chyba, że np. między posiłkiem a kolacją jest za dużo czasu, ale za mało na posiłek, to dostaje malutki deserek (ma 11m).

no i pierwsza noc na wodzie minęła

Gość gość
dało się?

Gość gość
No i super... :) będzie lepiej..

miałam wizję płaczu z głodu i nieprzespaną noc. Jak przyszła pora karmienia mały tak strasznie szukał, że myślałam że to się nie uda. Podałam herbatkę, pociągnął 3 łyki i zasnął. Czyli nie był aż taki głodny? Czy był, tylko herbatka mu nie pasowała? Ale z drugiej strony jakby mu nie pasowała to by płakał z głodu. I zrozum tu dziecko :P