Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Studia w wieku 40 lat

Polecane posty

Gość gość

uważacie, że można podjąć studia w tym wieku, czy jest jeszcze szansa, żeby zmienić swoje życie, czy już trochę za późno ...?

Gość gość
też o tym myślę

Gość gość
znam faceta który w wieku 52 poszedł na dzienne!

Gość gość
Co to znaczy 'za pozno'??? Za pozno na zmiane jest tylko wtedy, gdy lezymy na lozu smierci. Masz przed soba kolejne 40 lat zycia - zamierzasz je zmarnowac, przepuszczajac szanse na wlasny rozwoj? Idz na te studia!!!!

Gość bombka_77
też chciałabym w moim wieku iść na studia... marzę o medycynie. A Ty ja jakie chciałabyś iść...?

Gość gość
u mnie na studiach są osoby w wieku 40, 50 + :D

Gość Tinaaaaa
Uczylam wielu studentow po 40tce, sa wspaniali, dojrzali, dokladnie wiedza dlaczego sa na tych studiach, w przeciwienstwie do niektorych 19latkow, ktorym mamusia kazala. Maja bardzo pozytywny wplyw na grupe i osiagaja znakomite wyniki.

Gość gość
52 lata i poszedł na studia dzienne? przecież w Polsce studia dzienne można podjąć do 26 roku życia.

Gość gość
Taaa, pani profesor się znalazła, która nie ma nic do roboty, tylko siedzenie na kafeterii

Gość gość
Można podjąć do kiedy się chce, co ty gadasz? Tylko, że wtedy nie ma już sięlicznych uprawnień, ulg etc. przysługujących zwykle studentom... Ech, ci kafeteryjni "znafcy"

Gość Tinaaaaa
@19.43 to dlaczego TY na niej siedzisz? :-) Fascynujace...

Gość Tinaaaaa
Zgadzam sie -- ulgi nie przysluguja, ale chyba nie pytalas o praktyczne aspekty problemu? Tylko o sens zmiany? Zawsze warto?

Gość gość
wydaje mi się, że studia w tak późnym wieku można robić dla siebie, może trochę będzie miało to wpływ na karierę zawodową.

Gość gość
Ale ja nie twierdzę, że jestem profesorką, to znacząca różnica! :P A ty jak widzę, masz braki nawet w podstawach myślenia logicznego, a podajesz się za wykładowcę?

Gość Tinaaaaa
Nie wiem czy dokladnie przeczytales moja wypowiedz, ale tez nie podawalam sie za 'profesorke'. Powiedzialam jedynie, ze pracowalam jako wykladowca, o tytulach naukowych nie bylo wzmianki :-)

Gość gość
a jak jest na zagranicznych uczelniach, np. Niemcy, Holandia ?niestety przeprowadziłam się tu i trochę mi to skomplikowało plany...wiadomo w Polsce łatwiej.

Gość gość
Nie jest w sumie istotne, jaki masz dokładnie stopień, wykładowca raczej nie będzie miał czasu na takie pierdoły, jak siedzenie na kafeterii.

Gość gość
co Ty się Tiny czepiłaś, bardzo cenne jej wypowiedzi. Boli Cię coś? to odpuść sobie kafe i do lekarza leć !

Gość Tinaaaaa
Moge sie wypowiadac jedynie o sytuacji w UK -- student po 40tce nikogo nie dziwi.

Gość gość
bombka - nie wiem jeszcze jaki kierunek, zależy od uczelni. Medycyna...fiu fiu ambitna jesteś :)

Gość Tinaaaaa
@19.53 -- dziekuje!

Gość gość
Na zaocznych studiach to nie problem, ale dzienne- ja bym nie chciała :o

Gość gość
Tylko się nie posikaj ze szczęścia, bo nam zabraknie na tym plebejskim forum światłej wykładowczyni (chyba towaru w magazynie) i co my zrobimy :(

Gość Tinaaaaa
@19.53 -- a skad dokladnie wiesz, ze tak nie jest? Wszystko jest kwestia dobrej organizacji wlasnego czasu. Ale mysle, ze nie o to chodzi w naszej dyskusji, tylko o rzeczowa i spokojna rozmowe z autorka tematu.

Gość Tinaaaaa
@19.53 -- a skad dokladnie wiesz, ze tak nie jest? Wszystko jest kwestia dobrej organizacji wlasnego czasu. Ale mysle, ze nie o to chodzi w naszej dyskusji, tylko o rzeczowa i spokojna rozmowe z autorka tematu.

Gość gość
dokładnie, chodzi o rzeczową, spokojną dyskusję i wymianę doświadczeń. Dziękuję Tina :)

Gość gość
tez mysle nad zaocznymi

Gość Tinaaaaa
Wazna jest kwestia tego czy uczelnia jest przygotowana do edukacji zaocznych studentow, sprawy praktyczne czyli np, czy w soboty i niedziele otwarta jest biblioteka (i jak to bedzie ze zwrotem ksiazek), czy sa wystarczajaco dlugie przerwy miedzy zajeciami -- czas na posilek, ale i zeby sie pouczyc w spokoju. Jaki jest program, ile godzin zajec -- czy bedziemy musieli wszystkiego sie uczyc samemu, czy jest wystarczajaca ilosc cwiczen, pozwalajaca na utrwalenie i zrozumienie materialu? Co bedzie, gdy nie mozemy dojechac na zajecia -- czy materialy sa dostepne online, czy bedziemy musieli robic ksero notatek kolegow? To wszystko bardzo wplywa na jakosc studiowania (wiadomo),ale nalezy zadac te pytania. Warto pojsc na dni otwarte, albo prostu odwiedzic uczelnie i zobaczyc jak wyglada np obsluga w dziekanacie i jak traktowani sa studenci. Czy zalatwienie kazdej sprawy bedzie walka czy zwykla prosta formalnoscia...

Gość gość
dobry pomysł

Gość Tinaaaaa
Bardziej istotne kwestie -- jakie kwalifikacje zdobywamy na danym kierunku; jesli sa to studia licencjackie, ile osob dostaje sie potem na studia magisterskie, jaka jest opinia o uczelni...