Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ile języków obcych znacie

Polecane posty

Gość gość

bo ja angielski, niemiecki i ucze sie hiszpanskiego

Gość gość
angielski, niemiecki, francuski, troche wloskiego (dogadam sie spokojnie), japonski, chinski i szwedzki.

Gość gość
zam tylko te, które są używane na ziemi

Gość gość
nie chce sie chwalic ale Polski, Slaski, Niemiecki, Czeski :-D, Angielski, Rosyjski tez, Francuski ;-D

Gość gość
nie ma czegos takiego jak jezyk sląski

Gość gość
Super: angielski niemiecki francuski hiszpański rosyjski Dobrze: islandzki słowacki Tyle by się dogadać: włoski węgierski

Gość gość
angielski

Gość gość
Wolę znać tylko polski i angielski, ale za to jak najlepiej :classic_cool: powiedzieć "kocham cię" w pięciu językach to nie problem :D

Gość gość
o rany boskie...jak to nie ma śląskiego? na śląsku w szkołach dodatkowo uczą...jest przecież pisownia odpowiednia, jest odpowiednie słownictwo więc jak to nie jest język to co w takim razie? To nie 3 słowa, tylko pełne słownictwo...Chyba daleko Ci do Śląska...won do Sosnowca :P

Gość gość
Ja znam aż tyle języków, bo związane jest to z pracą i mieszkaniem za granicą. rok-2 lata mieszkania poza granicą i język wpada perfekt, jedynie pisowni się uczyłam, czytałam książki i lokalne gazety.

Gość gość
gość - poczytaj o grypserze, też jest odpowiednia pisownia, też jest odpowiednie słownictwo i jakoś nikt nie uznaje tego za język. Idąc tym tokiem rozumowania, każda dzielnica mająca swój slang, miałaby swój język ;D

Gość gość
no śmiech na sali :D Jedź dziewczyno/chłopaku najpierw na Śląsk. Dramat porównywać gwarę do grypsery...Kompromitujesz się tylko. Może u Ciebie mówi się grypserą w domu, modli się grypserą, mówi się w sklepie i z innymi skoro porównujesz to do gwary. PORAŻKA! Doucz się tłuku, najlepiej języka śląskiego.

do gość 21:15 i pewnie jeszcze jesteś za stworzeniem narodowości śląskiej?

Gość gość
nie uczyłem się ani jednego, ani drugiego, a z punktu widzenia laika slaski jest dla mnie znacznie bardziej zrozumiały niż grypsera. Więc prędzej grypserę uznałbym za odrębny język. Piszesz o pisowni. Idąc tym tokiem rozumowania można przyjąć, że każdy kto robi błędy ortograficzne pisze w innym języku. Bo mogę napisać: "jest późno, trzeba iść do domu" Można też napisać: "jest puźno, czeba iźdź do domu" W drugim przypadku użyłem innej pisowni. Czy to znaczy, że pisałem w innym języku?

Gość gość
Można też pobawić się w tworzenie swojego języka. Mogę napisać: "Jutro rano trzeba wstać do pracy" Bawiąc się w zapożyczenia i zmianę pisowni, można też napisać: "Ütro rano czeba (tscheba?) wstać (wstatsch/vstatsch?) do arbajtu(arbeitu). Zmieniliśmy pisownie dodaliśmy zapożyczenie. Nie no! Jak w mordę strzelił! Nowy język mamy jak nic!!! Nazwijmy go "kafelingua"...;D

Gość gość
Jak definiujecie pojecie 'znac jezyk'?

Gość gość
Widać jak niewielką masz wiedzę na temat śląskiej gwary. Język. nie język, też się zgadzam, że trzeba być debilem żeby go porównywać do grypsery, a tym bardziej o zgrozo mówić, że jest łatwiejszy. Uwierz mi 80% nie rozumiesz, znasz tylko grypserę śląskiego, który gdzieś tam jest znany ogólnie. A wiesz, że nawet połowa młodych Ślązaków nie rozumie śląskiego, którym mówią dziadkowie? Śmieszą mnie Twoje wywody o czymś, o czym nie masz bladego pojęcia.

Gość gość
Ok koniec klotni. Jezyk Slaski to jest gwara. :-) Ale jezyk, nie gitara. :-D

Gość gość
Ha ha co za idiota :D A rosyjski nie jest podobny do polskiego? A polski do czeskiego i słowackiego? A języki niderlandzkie nie są do siebie podobne? Jest jeden wieeelki światowy język, a reszta np polski jest zapożyczony od rosyjskiego bądź czeskiego. Kołek.

Gość gość
Można też pobawić się w tworzenie swojego języka. Mogę napisać: "Jutro rano trzeba wstać do pracy" Bawiąc się w zapożyczenia i zmianę pisowni, można też napisać: "Ütro rano czeba (tscheba?) wstać (wstatsch/vstatsch?) do arbajtu(arbeitu). Zmieniliśmy pisownie dodaliśmy zapożyczenie. Nie no! Jak w mordę strzelił! Nowy język mamy jak nic!!! Nazwijmy go "kafelingua"...;D Idąc twoim tokiem "myślenia" to żaden jezyk to nie jezyk bo zapozyczony od innego...

Gość gość
A idąc twoim tokiem "myślenia", slaski to nie język, Bo to mieszanina zapożyczeń. Bo to też mi wielka sztuka, powiedzieć na swoje urodziny "geburstag", albo na piłkę fussbal i twierdzić, że mówi się w innym języku. Poza tym dodam, że z ciekawośc**przejrzałem tą slaska wikipedię na przykład i powiem, że jest na odwrót, bo zrozumiałe jest 80%. Dodam, że odmienne zdanie mam na temat kaszubskiego. Kaszubski jest dla mnie kompletnie nie zrozumiały i po mojemu to inny język, jak czeski, czy serbołużycki.