Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Blizna swędzi

Polecane posty

Gość gość

Jestem pięć miesięcy po operacji nerki. Od kilku dni bardzo mnie swędzi blizna. Wcześniej tego nie było. Czy ktoś wie, dlaczego tak się dzieje?

Gość gość
ja miałam bliznę po cesarce, która swędziała kilka miesięcy podobno to normalne i blizna może swędzieć nawet pół roku po operacji jeżeli zauważysz jakieś inne niepokojące objawy to wybierz się do lekarza, teraz raczej nie masz się czym martwić

Gość gość
w googlach znalazłam info, że może swędzieć nawet dłużej, nawet rok to ostatnia faza tworzenia blizny "Proces gojenia się przebiega w czterech fazach. Pierwsza z nich to miejscowa faza zapalna, rozpoczynająca się w chwili uszkodzenia tkanki. W ciągu 24-48 godzin dochodzi do przekrwienia tkanki, a przepuszczalność naczyń włoskowatych zwiększa się. Następnie rozpoczyna się ograniczona faza zapalna, podczas której drobnoustroje wymierają, a rana się oczyszcza. Trwa to około siedmiu dni, po czym proces gojenia się przechodzi we właściwą fazę gojenia. Fibroblasty (komórki tkanki łącznej) z dużą intensywnością produkują kolagen – tworzy się blizna, która po pewnym czasie zgrubia się. Czwarta faza to przebudowa blizny, która trwa od kilku miesięcy do ponad roku."

Gość gość
Mnie swędzi po 10 latach od cesarki.

Gość Ewa

A mnie swędzi blizna po cesarskim 35 lat po porodzie, ale tylko przed deszczem, Mam prywatny barometr, który sprawdza się w 100%